Koaliční smlouva v Brně je hotová. Chybí už jen podpisy

Koalice v Brně složená z ODS, KDU-ČSL, Pirátů a ČSSD dokončila koaliční smlouvu. Po víkendu by ji strany mohly podepsat, záleží však na projednání v klubech. Koalice má 33 mandátů z 55. V opozici skončí ANO a SPD.

Rozložení gescí ani jména radních zástupci koalice, která by měla v následujících letech vládnout na brněnské radnici, zatím neřekli. Podle dřívějších informací by měla být primátorkou brněnská jednička ODS Markéta Vaňková.

Prvním náměstkem by měl zůstat Petr Hladík (KDU-ČSL), dalšími náměstky by měli být lídr Pirátů Tomáš Koláčný a ČSSD Oliver Pospíšil a ještě někdo z ODS. Zatím ale není jasné, jestli to bude dvojka za Vaňkovou David Grund, Robert Kerndl jako třetí na brněnské kandidátce, nebo někdo jiný.

Jednání sledovala Barbora Měchurová (zdroj: ČT24)

Co obsahuje deset stran smlouvy, je zatím tajné

Koaliční smlouva má podle předsedy brněnské ODS Roberta Kerndla přes deset stran. Obsahuje programové priority i rozdělení gescí. „Nyní to proběhne připomínkovacím řízením v jednotlivých zastupitelských klubech,“ řekl. Dokument chtějí strany představit nejdřív v pondělí. 

Problém by mohl nastat například u Pirátů, u kterých bude o koaliční smlouvě hlasovat celá místní členská základna. V Brně má přes dvacet členů. Na diskusi a hlasování si Piráti vyčlenili pět dnů.

ANO s nabídkami neuspělo

Koalice ODS, KDU-ČSL, Pirátů a ČSSD vznikla poté, co už bylo na koalici domluvené vítězné hnutí ANO spolu s ODS, KDU-ČSL a ČSSD. Hnutí ANO nazvalo obrat podrazem a dalo nabídku Pirátům i ČSSD na jednání o koalici. Strany o to ale zatím neprojevily zájem a pokračovaly ve vyjednávání koalice s ODS a KDU-ČSL.

Volby v Brně vyhrálo ANO, má 18 mandátů z celkových 55. ODS jich má 14, KDU-ČSL osm, Piráti šest, ČSSD pět a SPD čtyři.