Rezidentní parkování a sociální bydlení. ODS, KDU-ČSL, Piráti a ČSSD připravují koaliční smlouvu

ODS, KDU-ČSL, Piráti a ČSSD připravují koaliční smlouvu (zdroj: ČT24)

Dohodnutá koalice ODS, KDU-ČSL, Pirátů a ČSSD v Brně chce mít do středy hotovou koaliční smlouvu. Potom ji projednají všechny strany a po víkendu by ji jejich zástupci mohli podepsat. Koalice by měla pokračovat v projektu ukončování bezdomovectví, upravit chce také druhou vlnu rezidentního parkování.

Markéta Vaňková (ODS) uvedla, že se na koaliční smlouvě pracuje a hotová by mohla být v úterý nebo středu. „Následně, až bude shoda našich čtyř subjektů, bude to procházet schvalováním u jednotlivých orgánů všech čtyř stran,“ uvedla Vaňková. Například Piráti chtějí na schvalovací proces pět dní, to znamená, že by samotný podpis byl možný až po víkendu.

Podle lídra Pirátů Tomáše Koláčného se zástupci koalice bavili o sociální péči. „Dokázali jsme najít shodu na tom, že budeme pokračovat v projektu ukončování bezdomovectví rodin s dětmi,“ uvedl. Závisí to ale na ekonomické analýze, která by měla být hotová v říjnu. Ukážou se v ní ekonomické faktory projektu Rapid Re-housing, v jehož rámci dalo Brno 50 bytů rodinám s dětmi v bytové nouzi.

Druhá vlna rezidentního parkování bude bez placení

Nová koalice zároveň vyzvala minulý týden dosluhující městskou radu, aby odložila druhou vlnu rezidentního parkování z listopadu na duben příštího roku kvůli potřebným revizím. Nyní však lidovci a Piráti, kteří jsou součástí současné rady spolu s hnutím ANO, Žít Brno, TOP 09 a Zelenými, navrhnou, aby sice druhá vlna rezidentního parkování v listopadu začala, ale aby rezidenti, abonenti ani návštěvníci na místech vyčleněných druhou vlnou nemuseli platit.

Asi 1500 lidem, kteří už si zaplatili, by podle Vaňkové neměl být problém peníze vrátit. Do dubna chce nová koalice pracovat na úpravě systému rezidentního parkování, výtky k němu měly všechny strany.

ANO stále hledá možné koaliční partnery

Lídr ČSSD Oliver Pospíšil na dotaz novinářů řekl, že sociální demokraté dostali nabídku od hnutí ANO, aby jednali o koalici. ANO jako vítěz voleb nabídlo ČSSD tři místa v radě, Pirátům už před několika dny nabídlo také jednání o koalici se čtyřmi místy v radě. Dohromady by ANO, Piráti a ČSSD měli 29 zastupitelů z 55, což je nadpoloviční většina. Piráti ani ČSSD však s ANO nejednají a pokračují v jednání o koalici s ODS a KDU-ČSL.

Volby v Brně vyhrálo ANO, které má 18 mandátů, druhá ODS má 14 mandátů, třetí KDU-ČSL osm, Piráti šest, ČSSD pět a SPD čtyři mandáty. Po volbách se dohodlo na koalici ANO s ODS, KDU-ČSL a ČSSD, potom ale přišli zástupci ODS, KDU-ČSL, Pirátů a ČSSD s novou koalicí, která má 33 mandátů z 55.