Téma Volby do zastupitelstva Plzně

Volby do zastupitelstva Plzně

Do křesla primátora Plzně se po čtyřech letech vrátil Martin Baxa

Martin Baxa z ODS je novým primátorem stosedmdesátitisícové Plzně. Na ustavujícím jednání dostal 34 hlasů. Třiačtyřicetiletý politik se do funkce primátora čtvrtého největšího města v ČR vrací po čtyřleté přestávce. V minulém volebním období byl primátorovým prvním náměstkem.

Plzeň zamířila ke koalici ANO, ODS, TOP 09 a ČSSD. Primátorem bude Baxa

V Plzni se v pondělí po mnohahodinovém jednání dohodly na vytvoření koalice vítězné hnutí ANO s druhou ODS, doplní je ještě TOP 09 a ČSSD. Post primátora připadne Martinu Baxovi z ODS, oznámili lídr vítězné ANO Roman Zarzycký a Baxa. Koalice bude mít 33 ze 47 křesel v zastupitelstvu.
Komunální volby 2018

Piráti v Plzni chtějí jednat o koalici bez ODS. Dohodnout se mohou s ANO, TOP 09 a lidovci

Piráti chtějí v Plzni začít jednat o koalici s ANO, KDU-ČSL a TOP 09. Společně by v zastupitelstvu měli 28 ze 47 hlasů. Piráti o tom informovali v tiskové zprávě. V opozici by při této variantě zůstala nejen ČSSD a KSČM, ale také ODS, která s 22,11 procenta hlasů skončila ve volbách těsně druhá za ANO.
Komunální volby 2018

Po těsném výsledku v Plzni strany vyčkávají, jednání zatím nezačalo

Komunální volby v Plzni skončily velmi těsným výsledkem, který jako by ANO a ODS, které získaly stejný počet mandátů a dělily je jen setiny procenta hlasů, ještě rozdýchávaly. Ani jedna strana zatím nezahájila koaliční vyjednávání, deklarují však, že budou jednat se všemi demokratickými partajemi. Jisté je, že nebude pokračovat koalice ODS a ČSSD, sociální demokraté, kteří dosud skončili nejhůře třetí, se tentokrát s šesti procenty sotva dostali do zastupitelstva.

V Plzni volí 47 zastupitelů, o hlasy usiluje 16 stran. Hlasuje se i v městských obvodech

V Plzni lidé volí 47 zastupitelů, celé město je jedním obvodem. O hlasy usiluje 16 stran a hnutí. Zároveň se volí zastupitelstva ve všech deseti městských obvodech. Senátní volby se ve městě letos nekonají.

V Plzni je tématem kriminalita i stavba dalších obchvatů

Západočeská metropole zažila čtyři roky stabilní koaliční vlády. Ta se pyšní například aktivní bytovou a sociální politikou či realizací projektu Evropské hlavní město kultury 2015. Opozice naopak kritizuje nedostatečné investice a zastavení rozvoje města. Kandidující strany a hnutí v současné kampani před komunálními volbami navrhují více investovat do dopravní infrastruktury. Dominantním tématem se však stala bezpečnost.