Po těsném výsledku v Plzni strany vyčkávají, jednání zatím nezačalo

Komunální volby v Plzni skončily velmi těsným výsledkem, který jako by ANO a ODS, které získaly stejný počet mandátů a dělily je jen setiny procenta hlasů, ještě rozdýchávaly. Ani jedna strana zatím nezahájila koaliční vyjednávání, deklarují však, že budou jednat se všemi demokratickými partajemi. Jisté je, že nebude pokračovat koalice ODS a ČSSD, sociální demokraté, kteří dosud skončili nejhůře třetí, se tentokrát s šesti procenty sotva dostali do zastupitelstva.

Sociální demokraté vystoupili před komunálními volbami s přáním uspět v Plzeňském kraji tak, aby volební zisk promítli i do posílení svého vlivu uvnitř ČSSD. „Podle různých předvolebních průzkumů má sociální demokracie nejlepší výsledky v zemi právě v Plzni,“ řekl v polovině září novinářům primátor a předseda městské ČSSD Martin Zrzavecký.

Jak hluboce se mýlil, ukazují volební výsledky. Sociální demokraté v komunálních volbách v Plzni pravidelně obsazovali čelné pozice, po těchto volbách je takové tvrzení minulostí. Nyní se ocitli na šestém místě se ztrátou sedmi mandátů. Posílily naopak shodně ANO a ODS, oběma nyní připadlo po třinácti zastupitelských křeslech.

Martin Zrzavecký
Zdroj: Pavel Němeček/ČTK

Do vyjednávání se však ANO ani ODS zatím nepustily. Plzeňské ANO zatím jedná pouze interně v rámci oblastní organizace. Mantinely si ale jeho lídr Roman Zarzycký vymezil: „Jsme ochotni jednat se všemi demokratickými stranami. Předpokládáme, že jako vítěz voleb bychom měli zahájit vyjednávání a oslovit ostatní strany.“ Očekává, že mu ostatní strany představí své vyjednávací týmy.

ODS ale zatím vyjednávací tým nemá, podle jejího lídra Martina Baxy vznikne nejdříve v pondělí v podvečer. Tehdy se sejde oblastní rada. „Zhodnotíme výsledky, probereme možnosti a příští, možná spíš až následující týden by se mohlo pomalu vyjednávat,“ plánuje dosavadní náměstek primátora.

Do jednání se zatím nepustili ani třetí Piráti. „Očekávám iniciativu od vítězů voleb. I když máme sedm mandátů, nejsme pro vytvoření koalice nepostradatelní,“ míní Pavel Bosák, který je vedl do voleb.

Plzni v posledních čtyřech letech vládla ČSSD v koalici s ODS, lidovci a Občany patrioty. Sociální demokraté vedli město s občanskými i po roce 2010. Martin Zrzavecký byl po roce 2010 prvním náměstkem tehdejšího primátora Martina Baxy z ODS, v následujícím volebním období si posty vystřídali, a to i přesto, že volby v roce 2014 vyhrálo hnutí ANO, které nakonec skončilo v opozici.

  • V komunálních volbách v roce 2014 v Plzni zvítězilo ANO se 17,9 procenta, těsně následované ODS se 17,6 procenta a ČSSD se 16,5 procenta hlasů – všechny tři strany získaly po deseti mandátech. Do zastupitelstva se dostali ještě TOP 09, KSČM, Občané patrioti a KDU-ČSL. Volební účast dosáhla 33,7 procenta.

Vítěz minulých voleb nevládnul. Tentokrát ještě posílil

Podle Zrzaveckého, který hodnotil ještě před prvním říjnovým víkendem uplynulé čtyři roky ve své primátorské funkci, vedla koalice město odpovědně, dělně a bez politických skandálů. Město se podle jeho slov vypořádalo se stavbami, které vyžadovaly dopravní omezení, zvládlo majetkovou a projektovou přípravu druhé etapy západního okruhu, investovalo a zároveň připravilo peníze na budoucí investice.

Po volbách 2018 - Plzeň (zdroj: ČT24)

Opoziční strany ale kritikou nešetřily. Roman Zarzycký, který se po odstavení ANO do opozice stal předsedou kontrolního výboru zastupitelstva, považoval uplynulé volební období za období nesplněných slibů a stagnace Plzně. Za jediný úspěch koalice považuje plzeňský lídr Babišova hnutí to, že se spojila proti vítězi voleb.

Roman Zarzycký
Zdroj: ČT24

Hnutí pod Zarzyckého taktovkou v Plzni tentokrát znovu vyhrálo. Získalo přes 22 procent hlasů, což znamená posílení o tři křesla v zastupitelstvu. Stejný výsledek zaznamenala ODS, která má s více než 22 procenty příslib rovněž 13 mandátů v městském zastupitelstvu.

Voliči katapultovali Piráty do zastupitelstva

Sukces Pirátů je úspěchem pro stávajícího zastupitele v městském obvodu Plzeň-Litice a občanského aktivistu proti stavbě továrních hal v Liticích Pavla Bosáka, který jako nestraník Piráty do voleb vedl. Přes 11,5 procenta hlasů dělá z České pirátské strany v Plzni třetí nejsilnější politickou sílu.

K hlavním tématům, se kterými se plzeňská Pirátská strana ucházela o přízeň, bylo zacílení na nadměrné množství agenturních nekvalifikovaných pracovníků. Radní v minulých letech umožnili postupný vznik tolika výrobních hal, že přesahují možnosti Plzně, nechal se před volbami slyšet Pavel Bosák. „Víc než aquaparky a sloni v zoo lidi trápí ubytovny a agentury,“ řekl v narážce na sliby současného vedení města.

Pavel Bosák
Zdroj: Miroslav Chaloupka/ČTK

Sám se v boji proti výrobním halám angažoval v Plzni-Liticích. Shodou okolností necelý týden před volbami vyhověl plzeňský Krajský soud odpůrcům plánované průmyslové zóny – spolku Jsme doma v Liticích, v jehož čele stál právě Bosák. Krajský soud zrušil rozhodnutí Krajského úřadu v Plzni i ministerstva životního prostředí (MŽP), a tím po dvou letech vrátil posouzení vlivu stavby na životní prostředí (posudek EIA) v Liticích na začátek.

Musíme zastavit bujení, výstavbu dalších výrobních prostor, aby nevznikala další potřeba sem přivážet další nekvalifikovanou pracovní sílu.
Pavel Bosák
lídr kandidátky Pirátů v Plzni před komunálními volbami

V zastupitelstvu usednou ještě čtyři zástupci TOP 09 a stejný počet křesel obsadí KDU-ČSL - Pravá volba pro Plzeň. Stejně jako ČSSD získávají tři mandáty také komunisté.

Voliči letos v Plzni vybírali z 16 stran, hnutí a koalic. Z hlasování vzejde 47 správců věcí plzeňských, kteří poskládají zastupitelstvo města. Po vytvoření koalice s většinou v zastupitelstvu příslušníci těchto stran a hnutí zasednou v desetičlenné radě. Volební účast tentokrát lehce překročila 39 procent.