Šéf divadla Michálek neskousl „krále hazardu a korupčníka“ Valentu. Zlínská koalice ztratila rozhodující hlas

Chystané zlínské koalici ANO, hnutí STAN a uskupení Rozhýbejme Zlín, které tvoří Svobodní, Soukromníci a Nezávislí, nyní k většině chybí jeden hlas. Ředitel zlínského divadla Petr Michálek, který byl trojkou na kandidátce STAN, ji nepodpoří. Vadí mu podnikatel Ivo Valenta z uskupení Rozhýbejme Zlín.

Hnutí ANO a STAN vedly Zlín poslední čtyři roky. Petr Michálek, který je na kandidátce STAN na třetím místě s takovým spojením problém nemá, jeho výtky míří na  podnikatele Iva Valentu.

„Vím, co je kompromis, koneckonců byl jsem připraven spolupracovat s hnutím ANO, ale nešel jsem do politiky proto, abych v ní podporoval krále hazardu, člověka pravomocně odsouzeného za korupci a majitele stoky jménem Parlamentní listy,“ uvedl Petr Michálek ke spolupráci s Valentou.

Voliči podle mne rozhodli jasně: 18 mandátů dali stávající koalici s nutností přibrat k sobě novou krev. Tou ale, podle mého přesvědčení, nemůže a nesmí být Ivo Valenta,
Petr Michálek
trojka na kandidátce STAN

Michálkovi vadí mimo jiné i to, že Soukromníky podporoval protiislamistický aktivista Martin Konvička a bývalý tajemník někdejšího prezidenta Václava Klause Ladislav Jakl i to, že Soukromníci v Brně kandidovali s hnutím Slušní lidé. 

Uzavření koalice v daném složení je překvapivé

ANO a STAN se na spolupráci domluvily hned po volbách, zejména ANO ale chtělo spolupracovat s hnutím Zlín 21, které skončilo třetí. To ovšem trojčlennou koalici v této podobě odmítlo a preferovalo koalici, ve které by s ANO byli ještě lidovci, Piráti a ODS.

Ve středu se mluvilo o možné široké koalici, v níž by bylo ANO, STAN, Zlín 21, lidovci, Piráti i ODS. S touto variantou však ANO a Starostové a nezávislí nepočítají. „Z mnoha příkladů je patrné, že mnohačlenné koalice se dokážou domluvit jen velmi obtížně, omezena je i jejich schopnost řešit aktuální problémy, a ty i v nadcházejících letech určitě nastanou. My chceme pracovat pro město Zlín a ne se zabývat komplikovanými vztahy v koalici,“ uvedl primátor a lídr STAN Miroslav Adámek.

Vícečlenná koalice ve Zlíně vznikla i v roce 2010, tvořily ji TOP 09 s hnutím STAN, hnutí M.O.R., Zlínské hnutí nezávislých, Věci veřejné a KDU-ČSL. Po roce však měla koalice problémy, některé subjekty se rozštěpily a část koalici opustila.

Povolební vyjednávání ve Zlíně sleduje Luboš Dostál (zdroj: ČT24)

„Kolik bude mít nakonec naše koalice členů, ukážou až další jednání. Nicméně už nyní, tedy ve třech, máme k dispozici potřebnou většinu v zastupitelstvu města,“ uvedl primátorův náměstek Jiří Korec z hnutí ANO, který byl dvojkou na kandidátce, získal však víc hlasů než lídr Roman Kaňovský.

Koalice by měla v jednačtyřicetičlenném zastupitelstvu 21 hlasů. ANO a STAN mají po devíti mandátech, Rozhýbejme Zlín tři mandáty. Zlín 21 má sedm mandátů, čtvrtí lidovci pět. Po třech mandátech mají ODS i Piráti. SPD bude mít dva zastupitele.

Zlín 21 ani ODS do navržené koalice nechce

„Zajištěním většiny pro koalici pro nás jednání neskončila. Rádi bychom k nám přizvali ještě jeden subjekt, aby naše uskupení bylo stabilnější,“ uvedl Roman Kaňovský. Termín podpisu koaliční smlouvy ještě nebyl stanoven. Kaňovský dodal, že vzhledem k pokračujícím jednáním se zatím neřešilo personální obsazení rady ani rozdělení křesel.

Podle lídra Rozhýbejme Zlín Ivo Mitáčka jednání pokračují. „Po volbách jsme byli osloveni hnutím ANO a STAN. Naše sdělení bylo, že máme zájem o řízení města,“ řekl Mitáček. Od té doby jednání stále probíhají.

Jednička hnutí Zlín 21 Čestmír Vančura řekl, že v navržené koalici s ANO, STAN a Rozhýbejme Zlín nebude. „Za těchto okolností my tím čtvrtým nebudeme,“ potvrdil.

Lídr ODS Miroslav Chalánek  řekl, že ODS ohledně koalice nikdo neoslovil. „Pro ODS a další partnery v trojbloku, tedy Piráty a lidovce, je spolupráce s Valentou nepřijatelná a na daném projektu se nebudeme chtít podílet,“ prohlásil Miroslav Chalánek.