Volby by v květnu vyhráli Piráti a Starostové, druhá je v průzkumu koalice Spolu

Pokud by se nyní konaly volby do Poslanecké sněmovny, zvítězila by v nich koalice Pirátů a Starostů a nezávislých, a to se ziskem dvaceti sedmi procent hlasů. Vyplývá to z volebního modelu ohlášených koalic agentury Data Collect pro Českou televizi. Na druhém místě by skončila koalice Spolu s necelými jednadvaceti procenty.

Na třetí místo pak průzkum řadí ANO s více než devatenácti procenty. Do Poslanecké sněmovny by se dostaly také SPD a KSČM. Naopak pod pětiprocentní hranicí by ze současných sněmovních stran zůstali sociální demokraté.

Volební model zohlednil i výsledky jednotlivých stran. Podle něj by se do sněmovny dostalo sedm volebních subjektů. S více než osmnácti procenty by zvítězilo ANO. Na druhé místo pak průzkum řadí Piráty se ziskem přes sedmnáct procent.

Volební model jednotlivých stran
Zdroj: ČT24

Dvanáct procent překonaly STAN a SPD. Hranici pro vstup do dolní komory by překročili také občanští demokraté, KSČM a TOP 09. Méně než pět procent získali ze současných sněmovních stran podle průzkumu lidovci a ČSSD.

Průzkum probíhal telefonicky mezi 1200 respondenty. Prováděn byl ve dvou vlnách 3. května až 7. května 2021 a 17. května až 21. května 2021. Zúčastnili se ho dospělí respondenti ve věku 18 let a více.

Do volebního modelu jednotlivých stran nakonec z 1200 respondentů vstoupilo 904. U volebního modelu koalic vstoupilo 875 respondentů.

Statistická chyba volebního modelu u jednotlivých stran se pohybuje v rozmezí plus minus jednoho procentního bodu u stran s nízkým ziskem a až 3,1 procentního bodu u stran s vysokým ziskem.

ZPRÁVA KE STAŽENÍ: Výzkum volebního modelu květen 2021