Vlak v Přerově zastavily až nárazníky na konci koleje. Strojvedoucímu bylo špatně

Reportáž: V Přerově boural Leo Express, šestnáct zraněných (zdroj: ČT24)

Sedmnáct lidí utrpělo zranění ve vlaku, který na nádraží v Přerově najel do nárazníků na konci koleje. Nehoda se stala, když vlak po indispozici strojvedoucího projel návěst stůj a nestihl již včas zastavit. Mluvčí hasičů ujistil, že zranění cestujících nejsou vážná.

  • Havárie nezpůsobila větší omezení provozu na přerovském nádraží. Leo Express, který má pouze pět elektrických jednotek, však po nehodě odříká některé spoje. Nevypravil spoj v 10:55 z Bohumína do Prahy ani vlaky s odjezdy v 11:13 a 15:13 z Prahy. Od úterý nebudou jezdit vlaky s odjezdy ve 4:55 a 10:55 z Bohumína a v 7:13 a 15:13 z Prahy. Jak dlouho omezení potrvá, dopravce zatím neví. Mluvčí Českých drah oznámil, že budou posíleny jejich expresy z Prahy na Moravu v časech, kdy Leo Express musel své vlaky odříct.

Do nárazníků na konci koleje najel před šestou ráno na přerovském nádraží expresní vlak společnosti Leo Express, který jel ze Starého Města u Uherského Hradiště. „Strojvedoucí dojížděl na nádraží a udělalo se mu nevolno,“ uvedl mluvčí hasičů Zdeněk Hošák.

Že není všechno v pořádku si Bronislav Hedbávný – jeden ze zraněných a povoláním řidič pražského metra – všiml už v Otrokovicích a v Hulíně: „Do nádraží vjížděl větší rychlostí, než je obvyklé, a přejel skoro celé nástupiště. Zastavil na nezvyklém místě.“

Podle Drážní inspekce vlak v Přerově projel návěst stůj, policejní mluvčí Miluše Zajícová upřesnila, že strojvedoucí potom „zatáhl za brzdu, což způsobilo prudké brzdění celé soupravy“. Elektrická jednotka, kterou Leo Express používá, však již zastavit nestihla. „Vlak narazil do nárazníků betonové zarážky,“ shrnula policejní mluvčí.

Ve vlaku bylo devadesát lidí, zranění utrpělo patnáct cestujících a také dva stevardi, upřesnil mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. „Většinou šlo o lehká zranění, měli jsme však i podezření na zranění čelisti a jedno středně těžké poranění nohy,“ popsal mluvčí hasičského sboru.

Většinu zraněných převezli záchranáři do přerovské nemocnice. Brzy však větší část propustili – po deváté dopoledne jich v nemocnici bylo už jen pět. Dva lidé potom skončili v olomoucké nemocnici. „Se zraněnými cestujícími a zaměstnanci jsme ve spojení. Příčiny a následky nehody budeme důkladně řešit. Je nám velice líto, že došlo k dnešní situaci,“ uvedla mluvčí Leo Expressu Kateřina Veitová.

Vlak, který včas nezastavil, má poškozený čelní článek, škoda podle odhadu Drážní inspekce činí dvacet milionů korun. Sedm hodin po nehodě pro nabouranou vlakovou soupravu přijela zvláštní lokomotiva, která ji odtáhla do nedalekých strojíren.

Nehodu vyšetřují jak drážní inspektoři, tak kriminalisté. „Šetření ukazují, že nebyla technická závada na vozidle, že nebylo pochybení ani na provozovateli dráhy,“ uvedla mluvčí SŽDC Kateřina Šubová. „Vyšetřování zatím probíhá, zaměřujeme se především na lidský faktor a zabezpečovací systém,“ doplnil generální ředitel Leo Expressu Peter Köhler.