Vláda zrušila automatické zřízení datové schránky, velvyslanectví v Kábulu skončí

Brífink po jednání vlády 2. listopadu (zdroj: ČT24)

Ministři měli na programu středečního jednání mimo jiné zrušení automatického zřízení datové schránky občanům poté, co se k některé digitální službě státu přihlásí například bankovní identitou nebo eObčankou. Návrh kabinet posvětil, nyní zamíří do sněmovny. Poslanci by se jím mohli začít zabývat na schůzi, která začne 15. listopadu.

Povinnost automatického zřízení datové schránky po přihlášení bankovní identitou nebo eObčankou měla platit od ledna příštího roku, podle ministerstva vnitra bylo však pravidlo příliš ambiciózní. Vnitro proto navrhlo návrat k dosavadní úpravě, podle které se datová schránka fyzické osobě zřídí výlučně na její žádost.

„Plníme závazek o maximální možné komunikaci se státem, ale zároveň ponecháváme možnost dosavadní cesty,“ řekl na tiskové konferenci po zasedání premiér Petr Fiala (ODS). Automatické zavedení datových schránek pro občany po použití jejich elektronické identity bylo loni schváleno jako součást zákona, který má usnadnit sdílení informací mezi úřady a urychlit digitalizaci státní správy. Schránku podle zákona automaticky dostanou dva miliony držitelů živnostenského oprávnění a asi 200 tisíc právnických osob, které ji dosud nemají.

Další rozhodnutí

Vláda měla na programu i další body. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) na brífinku po jednání kabinetu oznámil, že pokud budou kontroly na hranicích se Slovenskem kvůli přílivu uprchlíků platit až do 12. prosince, budou nadále policistům moci pomáhat vojáci a celníci.

Kabinet se věnoval i diplomacii. Od 1. ledna příštího roku bude zrušeno velvyslanectví České republiky v Kábulu. Rozhodl o tom ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti), který o svém záměru nyní informoval vládu. Podle resortu nelze očekávat zlepšení bezpečnostní situace v zemi, kde loni v srpnu převzalo moc radikální hnutí Taliban. Ambasáda byla dočasně uzavřena od loňského září.

V polovině srpna 2021 po ofenzivě Talibanu byl stažen a evakuován do Česka personál ambasády včetně ochranného týmu KAMBA. Tehdejší ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) poté 4. září rozhodl o dočasném uzavření ambasády.

Kabinet rovněž odsouhlasil návrh Evropské komise, aby se Česko zaručilo za část úvěru na finanční pomoc, kterou EU poskytuje Ukrajině. Česká záruka bude podle ministerstva financí činit 1,4 miliardy korun.

Na programu měli ministři i návrh na jmenování rektora Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, kandidátem zvolil akademický senát v září bývalého děkana tamní Fakulty aplikované informatiky a později jejího proděkana Milana Adámka.