Vláda si bere rodiče jako rukojmí, kritizuje Pekarová Adamová. Je to divadlo a drama, říká Maláčová

Události, komentáře: Spory o daňový balíček a rodičovský příspěvek (zdroj: ČT24)

Poslanci se v pátek znovu nedostali k hlasování o vládním daňovém balíčku ani zvýšení rodičovského příspěvku. U daňových změn chce koalice ANO a ČSSD předčasně ukončit sněmovní debatu a hlasovat ve středu. Dlouhé opoziční projevy totiž považuje za obstrukce. Předčasné ukončení sněmovní debaty o daňovém balíčku ale kritizuje část opozice. Ta naopak tvrdí, že vláda chce nejprve schválit daňový balíček a rodiny s malými dětmi si proto bere jako „rukojmí“. Politici o pátečním dění ve sněmovně diskutovali v pořadu Události, komentáře.

Poslanci se v pátek sešli ke dvěma mimořádným schůzím. Na první z nich chtěla opozice jednat pouze o zvýšení rodičovské odděleně od vládního daňového balíčku. Chtěla zároveň prosadit i změny v návrhu na růst rodičovské – například rozšíření okruhu rodin, které by na něj měly nárok.

K hlasování se však poslanci během hodiny a půl určené na tuto schůzi nedostali. Většinu času hovořila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD), která dlouze komentovala poslanecké úpravy. Vyjádřila se například k návrhům ODS a SPD na rozšíření okruhu rodin, kterým má být vyšší příspěvek přiznán, na všechny s dětmi do čtyř let.

„Politika je divadlo a drama. A opozice má často jedinou možnost, jak na sebe upoutat pozornost, že právě to drama vyvolá. Myslím, že dnešní den (pátek - pozn. red.) byl perfektním příkladem, že se opozice snažila strhnout pozornost na sebe,“ uvedla k tomu v Událostech, komentářích Maláčová.

„Když normálně jsem velmi stručná, tak musím neustále poslouchat výčitky o tom, jak nediskutuji, nevysvětluji, jsem úsečná. Když se pokusím velmi poctivě vysvětlit, proč jsem proti jednotlivým pozměňovacím návrhům, tak jsem byla obviněna z obstrukcí. Takže ať si každý udělá vlastní dojem sám,“ pokračuje ministryně Maláčová. 

Podle opozice ale Maláčová svůj příspěvek schválně protáhla, vláda chce totiž před zvýšením rodičovské schválit daňové změny. „Je to signál pro voliče, že si vládní koalice bere rukojmí, a to jsou rodiny s malými dětmi. To je ta hlavní zpráva, že jde více o zvýšení daní než o zvýšení rodičovského příspěvku, i když se tím (koalice) dlouhodobě zaklíná,“ uvedla k tomu 1. místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Poslanec ANO Milan Feranec však ministryni Maláčovou obhajuje. „Paní ministryně bych se zastal, její vystoupení bylo věcné a hlavně bylo v souladu s jednacím řádem. Ona skutečně okomentovala zákon a hlavně okomentovala jednotlivé pozměňovací návrhy, což je účel třetího čtení. A potom nám pan (Miroslav) Kalousek předčítal tři a půl hodiny evropskou směrnici Solvency II. Jestli to bylo přínosné, tím si úplně nejsem jistý,“ připomněl Feranec pokračování páteční schůze. 

Místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek tvrdí, že vláda prosazení vyšší rodičovské zdržuje. „Strašně těžko se to vysvětluje lidem, co se tam dnes (v pátek) odehrálo. Nejvíc mě na tom mrzí to, že jsme mohli pomoct rodičům s malými dětmi, a to se nestalo. A stačilo jediné, aby paní ministryně přišla na jednání a hodinu, kterou mluvila, jsme mohli hlasovat. A mohla u jednotlivých pozměňujících návrhů samozřejmě říct své stanovisko, bohužel to neudělala a čas jsme ztratili,“ prohlásil Bartošek.

Podle komentátora Aktuálně.cz Davida Klimeše se v Poslanecké sněmovně odehrává politická hra. „Myslím, že všichni, kteří vystupovali ve sněmovně, tak ví, že k novému roku velmi pravděpodobně daňový balíček bude schválen, navýšení rodičovského příspěvku také bude schváleno. Koneckonců, to se málo zmiňuje, už je schválen i základní jízdní řád rozpočtu na příští rok. Ten s tím vším počítá, takže pravděpodobnost, že by to nebylo schváleno, je minimální,“ upozornil Klimeš.