Víc než osm set podvedených fanoušků. Mistrovství přineslo kromě zlaté medaile i škody za miliony

Na osm set podvedených fanoušků eviduje policie v souvislosti s právě skončeným mistrovstvím světa v hokeji. Desetinásobně víc falešných lístků nahlásili lidé v Praze – na policii se obrátili fanoušci s více než 730 falešnými vstupenkami. V Ostravě policie evidovala na 63 případů. Celková škoda se vyšplhala na necelé tři miliony korun. Dosud policie obvinila kvůli padělkům pět lidí.

S víc než 730 falešnými vstupenkami, které nahlásili lidé v Praze, vznikla škoda za necelé 2 600 000 korun, sdělila policie na síti X. Dalších 63 případů bylo nahlášeno v Ostravě, kde se poslední zápasy konaly v rámci čtvrtfinále ve čtvrtek minulý týden. Celková škoda se tam podle mluvčí moravskoslezské policie Pavly Jirouškové vyšplhala na 160 tisíc korun. „Poškození nakupovali na internetových inzertních portálech, ale také přes sociální sítě. V některých případech jim lístky po zaplacení nebyly ani dodány,“ dodala Jiroušková pro ČTK.

Obviněni za prodej falešných vstupenek byli podle policie dva muži z Prahy, jeden z Jihočeského kraje a jeden z Vysočiny. Například muž z Pelhřimovska pěti poškozeným prodal padělky za 600 tisíc korun. Obviněn za podvod byl podle mluvčí moravskoslezské policie i čtyřiadvacetiletý muž z Ostravy, který třem lidem prodal vstupenky na zápasy české reprezentace v Praze. Inkasoval peníze, vstupenky ale nedodal. Na sociální síti si podle policie založil několik profilů, které využíval ke komunikaci se zákazníky.

„Svým jednáním způsobil škodu ve výši 18 tisíc korun. Finance použil pro svou potřebu. Policistům se přiznal. Uvedl, že svého jednání lituje,“ řekla Jiroušková. Dodala, že ve vězení může strávit až dva roky.

Čtvrtina podvodných lístků se objevila v posledních třech dnech šampionátu – ještě ve čtvrtek bylo podle pražské policie před Prague Arenou nahlášeno na šest set podvodných lístků se škodou bezmála dva miliony korun. Podle informací na síti X řešila pražská policie největší množství falešných vstupenek najednou před úterním utkáním českého týmu s Kanadou.

Záchranáři ošetřili 23 lidí

Nedělní finále sledovalo podle pořadatelů na Staroměstském náměstí patnáct tisíc lidí. Hlavní město posílilo provoz tramvají a prodloužilo provoz metra o hodinu. Na místě byli k případným zásahům připraveni policisté, strážníci, záchranáři i hasiči.

Pražští záchranáři ošetřili v neděli na Staroměstském náměstí 23 lidí. Pět z nich převezli do nemocnice. V O2 areně a fanzóně během zápasu ošetřili 43 lidí, přičemž dva skončili ve zdravotnických zařízeních. Nikdo nebyl v ohrožení života, uvedla na síti X záchranná služba.

Hokejová noc byla náročná i pro pražskou policii. „Museli jsme řešit několik desítek přestupků a pět trestných činů,“ sdělil ČT policejní mluvčí Jan Daněk s tím, že přesný počet přestupků není znám. Nejčastěji se jednalo o výtržnosti spojené s alkoholem, kdy docházelo k poškozování veřejného majetku. „Dvaadvacetkrát musely být použity donucovací prostředky. Na svobodě bylo omezeno 32 lidí,“ dodal Daněk.

Rekordní sledovanost

Nedělní finálový zápas na MS v hokeji mezi Českem a Švýcarskem sledovalo na ČT sport a na iVysílání rekordních 3,74 milionu diváků starších čtyř let. Jde o nejsledovanější přenos na kanále ČT sport a druhý divácky nejúspěšnější sportovní přenos v České televizi vůbec po finále olympijských her v Naganu Česko – Rusko v roce 1998, které vidělo 4,16 milionu diváků.

Zápas si nenechalo ujít 76 procent lidí, kteří měli v tu dobu zapnutou televizi. Alespoň na chvíli si jej pak pustilo 4,81 milionu diváků. Tisíce lidí zároveň finále sledovaly na velkoplošných obrazovkách v centrech měst, ve fanouškovských zónách nebo restauracích. Přímo na stadionu přihlíželo utkání zhruba 17 tisíc diváků

Oslavy zisku titulu mistrů světa si hokejisté budou moct v pondělí vychutnat s fanoušky na Staroměstském náměstí, začátek akce je naplánovaný na 17 hodin, bude ji přenášet i stanice ČT24.