V Česku dostalo vízum téměř 218 tisíc uprchlíků z Ukrajiny

Česko udělilo lidem zasaženým ruskou invazí na Ukrajinu doposud téměř 218 tisíc víz. V úterý jich přibylo zhruba 5100. Ministerstvo vnitra o tom informovalo na Twitteru. Uprchlíci před válkou dostávají od úterý víza za účelem dočasné ochrany, která nahradila dosud vydávaná speciální dlouhodobá víza. Mohou tak pobývat na území České republiky až rok. Počet uprchlíků ve vlacích do Česka klesá, stále však jde podle Českých drah o tisíce lidí denně. Ambulance pro uprchlíky z Ukrajiny zřídila už většina fakultních nemocnic.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (únor a březen 2022)

  • 23:49

    Situace na jihu Ukrajiny a v oblasti Donbasu zůstává podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského mimořádně obtížná. Uvedl, že Rusko posiluje své pozice u Mariupolu. 

  • 22:55

    Americké ministerstvo obchodu v nadcházejících dnech uvalí další sankce zaměřené na ruský obranný, letecký a námořní sektor, oznámil Bílý dům.

  • 22:31
    Vykřičník

    Ruské jednotky se zcela stáhly z Černobylské jaderné elektrárny, uvedla ukrajinská státní společnost Enerhoatom, která provozuje jaderné elektrárny.

Podle úterního vyjádření premiéra Petra Fialy (ODS) přišlo od zahájení ruské vojenské invaze do České republiky zatím kolem 300 tisíc běženců. Na cizinecké policii a v asistenčních centrech se zaregistrovalo téměř 117 tisíc z nich. Svůj pobyt nemusí nahlašovat děti do 15 let, kterých je podle posledních údajů ministerstva vnitra mezi uprchlíky přes 35 procent. V úterý se nahlásilo 3200 lidí.

Nejvíce běženců zůstává stále v Praze, jejich počet se podle statistik ministerstva vnitra blíží 53 tisícům. Za úterý odbavilo asistenční centrum v hlavním městě 1538 žadatelů o pomoc, o 45 procent méně než před týdnem. K registraci do jiných středisek bylo převezeno 76 lidí. Asistenční centrum, které je společné pro hlavní město a střední Čechy, poskytlo od začátku svého fungování pomoc více než 52 500 Ukrajincům prchajícím před ruskou invazí.

Mezi lidmi prchajícími před ruskou invazí nadále převládají z téměř 80 procent ženy. Dětí do 18 let je zhruba 43 procent.

Radnice musí mimo jiné vyřešit problém s ubytováním uprchlíků. Brno podle primátorky Markéty Vaňkové (ODS) vyčlenilo 118 bytů, kde by Ukrajinci mohli pobývat za snížené sociální nájemné. O tom, kdo konkrétně v nich bude bydlet, rozhodnout městské části, vedení města jim doporučilo, aby do nich umístily zejména rodiny s dětmi, které plánují zůstat ve městě déle a najít si práci. Zdarma město uprchlíkům nabízí ubytování v židenických kasárnách, některých hotelech či internátech.

Od pondělí mohou lidé se speciálním vízem pracovat bez pracovního povolení, mohou také žádat o novou humanitární dávku pět tisíc korun. O víza mohou žádat nejen lidé, kteří z Ukrajiny uprchli po zahájení ruské agrese, ale například i ti, kteří v Česku žijí déle, končí jim pobytové oprávnění a museli by se jinak na Ukrajinu vrátit.

Kvůli migrační vlně projedná vláda ve středu žádost sněmovně o delší trvání nouzového stavu. Zabývat se bude i řadou dalších bodů, které reagují na následky ruské vojenské invaze na Ukrajinu. Rozhodnout by měla například o solidárním příspěvku pro lidi v Česku, kteří ubytují uprchlíky, ale i o bodech týkajících se materiální pomoci Ukrajině. 

Ve vlacích ubývá uprchlíků

Počty uprchlíků z Ukrajiny ve vlacích do Česka v posledních dnech postupně klesají. Nadále jimi ale do země přijíždějí tisíce lidí denně, proti nejvytíženějším dnům v předchozích týdnech jde však zhruba o poloviční úroveň, uvedl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. Pokračuje také provoz speciálních vlaků RegioJetu, těmi do Česka zatím přijelo kolem sedmi tisíc běženců.

„Po vrcholu přeprav sledujeme zhruba v posledním týdnu postupný pokles počtu uprchlíků v našich spojích. Současný počet uprchlíků ve vlacích je zhruba na poloviční úrovni proti dnům s největším počtem přepravených osob,“ řekl Šťáhlavský.

Upozornil ale, že i nadále vlaky dopravce jezdí do Česka řádově tisíce lidí, zejména z Polska, Slovenska a také Maďarska. Část z uprchlíků po dojezdu do ČR v zemi dlouho nezůstává a pokračuje do Německa či Rakouska.

Zdravotní péče

Ambulance pro uprchlíky z Ukrajiny, takzvané UA pointy, zřídilo deset z 11 fakultních nemocnic zřizovaných ministerstvem zdravotnictví. Jako poslední je otevře v pátek Thomayerova nemocnice v Praze. Na Facebooku informovala, že půjde o dvě samostatné ambulance pro dospělé a pro děti.  

Vyhrazené ambulance otevírají také některé kraje, například v Ústeckém kraji jsou dvě – v krajském městě a Mostě. Středočeský kraj zase otevřel v příbramské nemocnici pediatrickou ordinaci určenou pro ukrajinské děti. V provozu bude tři dny v týdny (v pondělí, středu a pátek odpoledne), první den jich lékařka původem z Ruska ošetřila sedm.

„Dospělí pacienti s urgentními obtížemi jsou ošetřováni na urgentním příjmu nemocnice. S různou závažností obtíží se zde objeví v průměru tři pacienti denně, někdy jde pouze o předepsání potřebných léků či nějaký méně závažný problém,“ řekl mluvčí příbramské nemocnice Martin Janota.

Podle stanoviska odborných lékařských společností k péči o uprchlíky z Ukrajiny by jim primární zdravotní péči měly poskytovat zejména ordinace praktických lékařů a praktických lékařů pro děti a dorost. S novým ukrajinským pacientem se podle zástupců jejich sdružení už v posledních týdnech setkala většina ordinací.

Zásoby potravinové banky

V souvislosti s příchodem uprchlíků z Ukrajiny hlásí větší objem vydávaných zásob české potravinové banky. Podle jejích provozovatelů nejčastěji chybí hlavně cukr nebo olej, nedostatková je také dětská výživa a přesnídávky.

Podle ředitelky Potravinové banky Prahy a Středočeského kraje Věry Doušové může být nárůst objemu vydávaných základních potravin oproti době před uprchlickou vlnou až desetinásobný. „Za únor, tedy před válkou, jsme vydali 106 tun potravin. Za prvních čtrnáct dní v březnu to bylo 360,“ popsala.

Pražská pobočka začne také rozvážet pomoc přímo domů lidem v těžké životní situaci. Těch, kteří si nemohou balíčky potravin vyzvedávat sami, je kolem stovky. Mezi nimi především samoživitelé a senioři. Rozvoz má na starost soukromá přepravní společnost.

Liberec oznámil, že v pátek přestane fungovat sběrné místo humanitární pomoci pro válečné uprchlíky v areálu bývalého výstaviště LVT. Přinést věci pro uprchlíky sice bude možné i dál, ale pokračovat bude pouze v budově Uranu u autobusového nádraží. Podle náměstka primátora Ivana Langra (SLK) se město rozhodlo soustředit sbírku na jednom místě. Budova Uranu má navíc tu výhodu, že je v něm i výdějní místo pro sociální služby, případně jednotlivé uprchlíky, kteří potřebují pomoc. „To na LVT komfortně udělat nejde,“ poznamenal.

Očkování proti covidu

Uprchlíci z Ukrajiny mohou od středy podstoupit test na covid-19 nebo dostat vakcínu proti onemocnění v centru Bohéma v Brně. Společnost Podané ruce tam pro ně otvírá zdravotnické centrum, kde bude praktický lékař, pediatr a psychoterapeutické poradenství.

Odborníci v centru mohou poradit i se závislostmi jako alkohol, kouření nebo jiné návykové látky, uvedla mluvčí Podaných rukou Šárka Halaštová. Péče je zdarma, centrum bude pro Ukrajince na čtyři hodiny otevřeno každý den. 

ČT24 vysílá Události v ukrajinštině již i duálně

Česká televize rozšířila dostupnost vysílání v ukrajinštině. Události je nově možné na ČT24 sledovat v duálním zvuku. Je tedy možné si místo češtiny zapnout ukrajinské tlumočení. Duální vysílání je k dispozici při příjmu běžnou anténou, přes satelit i po kabelu. Volbu zvuku lze aktivovat dálkovým ovladačem.