Udržíme-li disciplínu, mohou se tyto Velikonoce stát svátky naděje v boji s koronavirem, řekl Babiš v projevu

Projev předsedy vlády Andreje Babiše (zdroj: ČT24)

Česko se blíží k završení prvního měsíce v nouzovém stavu, brzy uplyne i měsíc celostátní karantény s omezením volného pohybu osob. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) má za sebou republika pět nejsložitějších týdnů ve své novodobé historii. Ve velikonočním projevu vyzval k odpovědnému chování o svátcích, slíbil uvolnění bilionu korun a vyzdvihl projekt chytré karantény, od kterého si slibuje, že umožní návrat do normálního života.

V projevu, který pronesl na Zelený čtvrtek před velikonočními svátky, vyzval Andrej Babiš opakovaně k přísnému dodržování opatření i během Velikonoc. „Nechoďte po městě nebo po vesnici na koledu, žádné hloučky kolem výdejních okének na návsích nebo na náměstích. Žádné kolující panáky, vyvarujte se i koledy u babičky. Seniory musíme přednostně společně ochránit,“ zdůraznil předseda vlády.

Lidé by se podle něj měli také vyvarovat návštěv příbuzných a pokud možno zůstat o Velikonocích doma.

Premiér ujistil, že je Česko na dobré cestě, ale „každé porušení nás může vrátit o týdny nazpět a přinést k nám druhou vlnu epidemie“. Podotkl, že má informace o lidech, kteří na veřejnosti nenosí roušky a pohybují se ve skupinách.

„Pokud udržíme disciplínu, mohou se tyto Velikonoce stát svátky naděje v boji s koronavirem,“ dodal. Současnou situaci vnímá tak, že „první poločas boje s epidemií jsme vyhráli 1:0, ale o celkovém vítězství se bude rozhodovat teď“.

Andrej Babiš také připustil, že neví, kdy pandemie nového koronaviru skončí. Aby se výrazně nerozšířila, považuje za zásadní projekt chytré karantény. „Pomůže nám zase se navrátit do normálního života,“ slíbil. Dodal, že součástí chytré karantény bude provádění testů až 20 tisíc lidí denně.

Premiér Babiš promluvil během koronavirové krize k národu již jednou – ve druhé polovině března, když uplynul týden od vyhlášení celostátní karantény. V tomto projevu především poděkoval veřejnosti a vyzval k odvaze, trpělivosti a shovívavosti.

Díky zopakoval i nyní. „Děkuju všem, kteří pomáhají, kteří jsou v první linii,“ uvedl. Zmínil se o lékařích, sestrách, dalších zdravotnických profesích, ale i dalších lidech v první linii, jako jsou prodavačky, řidiči nebo sociální pracovníci. Ocenil také výzkumníky, kteří pomáhají hledat ochranu před koronavirem, nebo IT specialisty, kteří pomáhají státu s jeho projekty, ale i všechny, kdo šijí roušky.

Volný pohyb omezila vláda 16. března, momentálně platí toto omezení do konce nouzového stavu, tedy 30. dubna. V současnosti již ale nevyplývá z vládního nařízení, nýbrž z mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví, jehož obsah je však totožný.

Nouzový stav platí o necelý týden déle – od 12. března. Vláda původně usilovala o jeho prodloužení do 11. května, nakonec Poslanecká sněmovna povolila prodloužení do konce dubna. Může však rozhodnout o dalším prodloužení.

Předseda vlády na závěr svého projevu zopakoval úterní slib ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO), který ve sněmovně řekl, že vzniká plán rozvolňování opatření zavedených kvůli šíření koronaviru. Vláda jej představí po Velikonocích. Babiš se také zmínil o podpoře ekonomiky, které přislíbil bilionovou injekci.

Pěkná slova, ale liší se od činů, kritizují Babišovi političtí konkurenti

Podle politologa z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity Lubomíra Kopečka byl premiérův projev dobře napsaný a vyvážený. „Byla vyvážená směs slibů – že míříme k dobrému cíli – toho, že už jsme něčeho dosáhli, a současně tam byla apelativnost: nepokazme to. Samozřejmě tam bylo poděkování, byly tam prvky, které uspokojí všechny,“ shrnul.

Opoziční lídři jsou ale přesvědčeni, že se Babišova slova významně liší od jeho činů. „Smířlivé a láskyplné projevy Andreje Babiše lze jistě ocenit, mají ovšem jeden zásadní problém – narážejí na realitu jeho činů,“ uvedla na Twitteru předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Šéf ODS Petr Fiala potom rozporoval konkrétní Babišovy výroky. Například premiérův příslib ochrany seniorů podle Fialy naráží na to, že „mnoho zařízení pro seniory stále bojuje s nedostatkem ochranných prostředků“.

Vlídnější byl k premiérovi předseda lidovců Marian Jurečka. Ocenil, že Babiš se v projevu snažil vysvětlit a objasnit přijatá omezení a dát naději. „Poděkoval, poprosil o další disciplínu, soudržnost a solidaritu. Vložil do svých slov i poselství Velikonoc, v mnoha věcech s ním nemusím souhlasit, ale dnešní projev byl dobrý,“ uvedl Jurečka.