Tuzemské zbrojní firmy loni zdvojnásobily export, letos se takové výsledky opakovat asi nebudou

Události: Český zbrojní průmysl (zdroj: ČT24)

Zatímco v minulosti firmy českého zbrojního průmyslu exportovaly ročně materiál přibližně za patnáct až osmnáct miliard, loni to bylo za skoro 34 miliard korun. Letos podobný výsledek nejspíš nezopakují, podniky totiž vyprodaly dlouholeté skladové zásoby a výrobu se jim často nedaří zvyšovat potřebným tempem. Podle profesní asociace mířila necelá polovina loňského vývozu na Ukrajinu. Letos by mohly zbrojařům přibýt zakázky z Izraele.

V Poličce na Svitavsku má STV Group od konce léta ve zkušebním provozu novou linku na výrobu velkorážové munice, která zamíří i k ukrajinským vojákům. V závislosti na velikosti ráže ročně vyrobí až 150 tisíc kusů munice. „Umožňuje plnění mnohem větších ráží, což ta předešlá neuměla,“ podotkl tamní vedoucí výroby Martin Novotný.

Firma zásobuje Ukrajinu vojenskou municí i tankovou a dělostřeleckou technikou. Tržby jí loni vzrostly asi čtyřnásobně na necelých osm miliard korun. „Pro letošní rok předpokládáme, že objem bude lehce nižší, protože část tržeb byla tvořena skladovými zásobami,“ uvedl generální ředitel David Hác.

Daří se také společnostem, které na Ukrajinu téměř nedodávají. Třeba vlašimský výrobce malorážové munice Sellier & Bellot tam loni exportoval méně než jedno procento své produkce. I přesto letos očekává tržby ve výši sedm a půl miliardy, tedy o půl miliardy více než loni. Roste totiž poptávka armád.

„Je to důsledek ukrajinsko-ruského konfliktu. To se odrazilo v poptávce některých států, kde nakupují více nábojů. Myslím si, že státy západní Evropy byly veskrze podinvestované,“ soudí generální ředitel Radek Musil.

Přibýt by mohly zakázky z Izraele

„Téměř všechny podniky českého obranného průmyslu jedou na plný výkon. Potýkají se s řadou problémů – je nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců, váznou dodávky materiálu,“ poznamenal prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR Jiří Hynek.

Zbrojařům by navíc mohly přibýt zakázky z Izraele. „STV Group našla možnost podpory a v brzkých dnech se do Izraele dodá tři tisíce plátů na vesty,“ sdělila v týdnu ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

První náklad plátů do neprůstřelných vest úrovně tři a dvě stě jejich nosičů odletěl do Izraele v sobotu. Podle resortu to nemusí být poslední česká pomoc Izraeli. Další možností je třeba vyslání vojenské polní nemocnice.