Zbrojařské firmy narážejí na potíže s půjčkami u bank. Kvůli válce přitom potřebují přidat

Události: Zbrojařské firmy mají problémy s bankovními půjčkami (zdroj: ČT24)

Řada zbrojních firem včetně těch českých vyrábí kvůli ruské agresi na Ukrajině naplno. Poptávka se navíc dál zvyšuje. Společnosti ale narážejí na problém, kdy jim banky kvůli svým vnitřním pravidlům nechtějí půjčovat na to, aby vyráběly další zbraně a munici. Evropská komise už začala řešit, jak obranný průmysl ve válečné době více podpořit.

Česká firma Laugo Arms Czechoslovakia vyrábí u Brna pistole pro sportovce nebo speciální složky armád. Výrobní kapacity firmy ale v současné době nestačí poptávce. Aby je mohla navýšit, potřebovala by firma pomoc bank, dostat úvěr je však podle ní nemožné.

„Všechny se nám omluvily, že bohužel vzhledem k vnitřním předpisům nemůžou spolupracovat s kýmkoli, kdo vyrábí zbraně. Neumíte si představit, jak složité pro nás bylo na začátku získat běžný účet,“ postěžoval si spolumajitel a ředitel firmy Daniel Selichar.

Další financování hledají i větší hráči na trhu, třeba společnost STV Group, ze které na Ukrajinu míří tanky nebo munice. „Nejenom, že nám banky neposkytují úvěry, ale dokonce nám znemožňují běžný platební styk. V momentě, kdy platíme za zboží, nejsme schopni efektivně zrealizovat platbu – eurovou platbu v rámci Evropské unie nebo v rámci zemí NATO,“ popisuje situaci generální ředitel firmy David Hác.

Etický kodex

Česká televize s dotazem na přístup k firmám ze zbrojního průmyslu oslovila největší tuzemské banky. „Již v roce 2005 jsme vědomě upustili od financování výroby zbraní a na našem přístupu se v současnosti nic nemění,“ zdůraznil mluvčí ČSOB Patrik Madle.

Stejně postupují ale i další finanční ústavy. „Banka se (…) nepodílí na transakcích obsahující vyloučené zbrojní výrobky,“ konstatovala mluvčí Komerční banky Šárka Nevoralová. Některé banky mají povolené jen výjimky. „Česká spořitelna se řídí etickým kodexem, který limituje možnosti financování pro zbrojní průmysl, umožňuje ale financovat specifické dodávky,“ sdělil mluvčí Filip Hrubý.

Podle průzkumu Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu na překážky při financování exportu naráží zhruba sedmdesát procent firem v oboru. „Evropská komise – jejich ESG taxonomie, která průmysl obranný společně s tabákovým a hazardních her zařazuje do sociálně neudržitelného průmyslu, nahrává přístupu bank,“ poznamenal prezident asociace Jiří Hynek.

Brusel už ale slibuje změny. „Evropská komise chce mimo jiné zajistit, aby finanční sektor byl schopen financovat obranný průmysl lépe než v minulosti,“ říká mluvčí Zastoupení Evropské komise v České republice Magdaléna Frouzová. Komise nyní pracuje na analýze, jak přesně obranný průmysl podpořit. Konkrétní návrh plánuje předložit během několika měsíců.