Tchajwanský ministr zahraničí se sešel s Vystrčilem, jednali o Ukrajině či závislosti na Číně a Rusku

Tchajwanský ministr zahraničí Joseph Wu se odpoledne sešel s předsedou českého Senátu Milošem Vystrčilem (ODS). V pražském Valdštejnském paláci je čekalo asi půlhodinové soukromé jednání, následovala schůzka delegací. Podle tiskové tajemnice Senátu Lady Faldynové mluvili například o strategické závislosti na Rusku a Číně a jejích dopadech, věnovali se i situaci na Ukrajině, otázce zapojení Pekingu do tohoto konfliktu a další tchajwanské pomoci napadené zemi.

Vystrčil s ministrem dále hovořili o vnitropolitické situaci obou zemí, o nedávné cestě zástupců sněmovny na Tchaj-wan nebo o spuštění přímé linky mezi hlavními městy obou zemí. Bavili se rovněž o možnosti hrozby napadení ostrovního státu Čínou. V této souvislosti projednali posílení obranyschopnosti Tchaj-wanu i snahu vyhnout se konfliktu, sdělila Faldynová.

Ve středu bude Wu jedním z řečníků bezpečnostní konference, kterou pořádá organizace Evropské hodnoty. Záštitu nad akcí letos převzal prezident Petr Pavel, který ji svým projevem zahájí. V plánu je také neoficiální večeře s předsedkyní Poslanecké sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09). Do Prahy přiletěl Wu s chotí, v plánu mají mimo jiné i prohlídku památek.

Návštěva ministra v Praze je součástí jeho cesty i do dalších evropských zemí. Čína minulý týden varovala evropské země před oficiálními styky s tchajwanskými činiteli a před podporou „sil prosazujících nezávislost Tchaj-wanu“.

Česko v posledních letech podporu Tchaj-wanu zintenzivnilo

Česko se podobně jako většina států v otázce Tchaj-wanu drží politiky jedné Číny a oficiálně uznává jenom pevninskou Čínu. V posledních letech ale zintenzivnilo svou podporu Tchaj-wanu. Ostrov navštívilo několik českých politiků včetně Vystrčila a Pekarové Adamové.

Vystrčil tak učinil navzdory silnému nesouhlasu Číny i tehdejšího českého prezidenta a premiéra. Stal se prvním předsedou některého ze Senátů, který za poslední více než čtyři desítky let vystoupil v tchajwanském parlamentu. Prezident Pavel po svém zvolení telefonicky hovořil s tamní prezidentkou Cchaj Jing-wen.

Tchaj-wan, který Čína pokládá za součást svého území, nemá formální diplomatické vztahy s žádnou evropskou zemí s výjimkou Vatikánu. Peking pravidelně kritizuje jakékoli formy kontaktu mezi tchajwanskými a zahraničními činiteli, které označuje za povzbuzování ke globálnímu uznání odděleného statusu Tchaj-wanu od Číny.