Tchaj-wan nepodléhá tlaku, řekla prezidentka Cchaj Jing-wen v New Yorku

Tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen dorazila do New Yorku. Před svou návštěvou Spojených států a zemí střední Ameriky uvedla, že země nepodléhá vnějšímu tlaku. Peking její cestu kritizuje a hrozí zhoršením americko-čínských vztahů. Bezpečnostní mluvčí Bílého domu už dříve uvedl, že není důvod, aby Čína na cestu tchajwanské prezidentky reagovala přehnaně. Jde o neoficiální návštěvu, dodal.

Během zastávky v New Yorku se prezidentka setkala s Tchajwanci žijícími v USA. „Tchaj-wan prokázal, že když čelí potížím, neprovokuje ani nepodléhá tlaku,“ uvedla během setkání. „Tchaj-wan má schopnost udržovat regionální mír a stabilitu, a navíc je odhodlán bránit hodnoty, ke kterým se hlásíme, a způsob života, který žijeme,“ prohlásila Cchaj Jing-wen.

Z New Yorku míří prezidentka do Guatemaly a Belize. Příští týden na cestě zpátky se zastaví v Los Angeles. V reakci na očekávanou schůzku s předsedou americké Sněmovny reprezentantů Kevinem McCarthym v Kalifornii Čína pohrozila ostrou odpovědí.

Tchaj-wan však očekává na plánovanou schůzku méně tvrdou reakci Číny, než když tehdejší předsedkyně sněmovny Nancy Pelosiová přijela do Tchaj-peje. Čína tehdy uspořádala obří vojenské cvičení včetně ostrých střeleb ve vodách a ve vzdušném prostoru obklopujícím Tchaj-wan.

Agentura Reuters s odvoláním na tchajwanského bezpečnostního představitele uvedla, že žádné nezvyklé čínské pohyby v oblasti ostrova nebyly v noci na čtvrtek nezaznamenány.