Starožitná urna, hlasování v krojích i ve věznici. Volby provází i některé kuriozity

Události: Zajímavosti z volebních místností (zdroj: ČT24)

Češi rozhodují o přeobsazení 21 křesel v Evropském parlamentu. Volební místnosti jsou většinou utvořeny ve školách. Někde ale voliči najdou okrskové komise na netypických místech, například ve zlínské čtvrti Podvesná se hlasuje v hale, kde se běžně hraje ping-pong. V Divácích u Hustopečí zase půjdou lidé volit v krojích a na Sokolovsku si hýčkají starožitnou volební urnu.

V Přebuzi na Sokolovsku mají dřevěnou schránku, která upoutá na první pohled netypickým otvorem, kterým se do ní hlasovací lístky vkládají. Tvrdí zde, že ji používají už od první republiky a dost možná je nejstarší v republice. Vyrobit ji měl místní truhlář a na radnici ji uchovávají jako svého druhu poklad, objevila se například na fotografii z roku 1971.

Naopak v rýnovické věznici na Liberecku mají urnu obyčejnou, plastovou. Volby se zde však liší hlavně režimem. Konají se jen v pátek, zájem projevilo dopředu asi devadesát odsouzených. „Byli ještě prověřeni, jestli mají platný doklad totožnosti, na základě toho potom správní oddělení vytvořilo seznam, který má nyní volební komise k dispozici a na základě kterého se předvádějí odsouzení k volbám,“ podotýká vedoucí oddělení výkonu trestu Věznice Rýnovice Petr Mikula.

Ve volební místnost se proměnila i hala, kde se normálně sportuje. Ve zlínské čtvrti Podvesná musely ustoupit hlasování ping-pongové stoly. „Ping-pong se tu hrát nebude. Já jsem také čekal, jestli bude volná chvilka, ale určitě nebude, ani sem nebudeme vstupovat – ono by se to ani nehodilo,“ dodává tamní místopředseda volební komise Pavel Rosman.

V Divácích u Hustopečí se termín voleb potkal s folklórem. Chystají zde tradiční babské hody se stavěním májky a cimbálem. „I dvě naše členky, které jsou v kraji, tak zároveň sedí i ve volební komisi, ale tím, že musíme hudbu rezervovat rok dopředu, takže jsme rovnou loni rezervovali termín,“ dodává spoluorganizátorka Vendula Rosívalová. Hlavní zábava je zde na programu v sobotu, kdy se půjde k volbám i v krojích.