V Česku skončil první den voleb. Europoslance bude možné vybírat ještě v sobotu

Události: Češi volí europoslance (zdroj: ČT24)

Češi v pátek rozhodovali o tom, kdo je příštích pět let bude zastupovat v Evropském parlamentu. Volební místnosti se zavřely ve 22:00. Po noční pauze se znovu otevřou v sobotu od 08:00 do 14:00. Voliči mají na výběr třicet kandidujících stran, hnutí nebo jejich koalic. Výsledky budou s ohledem na celounijní charakter voleb oznámeny až v neděli před půlnocí, kdy se uzavřou poslední volební místnosti v dalších státech EU. V některých městech a obcích Česka lidé v místních referendech rozhodnou o lokálních záležitostech.

Lidé svými hlasy ovlivní nejen výběr nového předsedy Evropské komise, ale také podobu budoucích evropských předpisů, které se promítnou do českých zákonů. Volby jsou považovány zároveň za test spokojenosti občanů s dosavadní politikou parlamentních stran. Při minulých eurovolbách před pěti lety možnost hlasovat využilo asi 29 procent voličů.

Mezi první voliče tradičně patří mnozí volební lídři a předsedové parlamentních stran. V Černoučku na Litoměřicku kolem 14:30 odvolil prezident Petr Pavel. „Je důležité, abychom za sebe nenechali rozhodovat jiné. Nemá smysl kritizovat Evropskou unii, nadávat na to, že nám někde někdo něco předepisuje, když se sami nezúčastníme voleb a nevyužijeme svoje právo ty věci měnit,“ řekl novinářům po odvolení. Za úspěch by považoval, kdyby k volbám přišlo přes 30 procent voličů.

V pátek svůj hlas odevzdal i premiér Petr Fiala (ODS). Podle něj se v letošních evropských volbách rozhoduje o tom, zda bude Evropa bezpečná a prosperující, nebo ji ovládnou populisté a extremisté. „Na naší kandidátce jsou zkušení a odvážní lidé, kteří se nebudou rozhlížet a hned od začátku budou v Evropě hájit zájmy České republiky. Velice rád jsem ji volil a chtěl bych vyzvat všechny občany, aby mě co nejvíc z nich následovalo. Protože máme šanci vyhrát jedině spolu,“ podotkl.

Předseda ANO Andrej Babiš přišel volit do Průhonic i s manželkou Monikou Babišovou. Do urny vhodil volební lístek ANO, zmínil, že kandidáty nekroužkoval. „Rozhoduje se o budoucnosti Evropy a není to žádné přehánění. Snažili jsme se naše voliče mobilizovat. Voliči tradičně moc nechodí, ale tentokrát jsme se jim snažili vysvětlit, že je to extrémně důležité pro jejich život, pro život celé České republiky, pro budoucnost Evropy,“ prohlásil.

V pátek po 14:30 odevzdal svůj hlas předseda STAN Vít Rakušan. Uvedl, že by pro STAN znamenal úspěch dvojciferný výsledek. Doufá, že volební účast překročí třicet procent. „Už se opravdu přestaňme chovat, že je tady nějaký zlý Brusel. Tu Evropu budujeme my a já doufám, že si to uvědomí i voliči. A taky doufám, že díky tomu ta volební účast bude vyšší, než bývala,“ řekl.

Mezi prvními přišel k urnám lídr SPD Tomio Okamura. Podle něj jsou letošní volby zásadní. Koalice SPD a Trikolory si prý dává za cíl obhájit dva mandáty, jakékoli procento navíc oproti výsledku před pěti lety by bylo pro Okamuru příjemným bonusem. „Chceme, abychom se vrátili k co nejužší spolupráci svobodných a suverénních evropských zemí bez diktátu Bruselu,“ zmínil.

Podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové, která odevzdala svůj hlas po třetí hodině odpoledne, je cílem koalice SPOLU vítězství v evropských volbách. Výhru pokládá za dosažitelnou. „Možná budou rozhodovat stovky hlasů, proto bude záležet na tom, kdo k těm volbám přijde. Pro nás je velká výzva zvítězit,“ poznamenala. Stejně jako Rakušan doufá, že volební účast bude letos vyšší než v minulosti.

Podle předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky, který svůj hlas odevzdal v Rokytnici na Přerovsku, jsou volby do Evropského parlamentu společně s volbou amerického prezidenta letošními klíčovými událostmi ve světovém měřítku. „Očekávám, že koalice SPOLU dokáže vyhrát a obhájit mandáty, které jako KDU-ČSL obhajujeme. Věřím, že pro EU i pro Českou republiku to budou dobré volby tak, aby tady byla bezpečná EU, více konkurenceschopná a méně byrokratická,“ řekl.

Volit v pátek přišel také předseda Pirátů a vicepremiér Ivan Bartoš. Chtěl by, aby Piráti v evropských volbách obhájili tři mandáty, ale doufá, že by jich mohlo být i více. Volby jsou podle Bartoše důležité i proto, kam se posouvá svět. Evropa má před sebou řadu výzev, například zvládnutí digitální a energetické transformace či krize, kterou způsobil vládce Kremlu Vladimir Putin ruskou válkou na Ukrajině.

90′ ČT24: Volby do Evropského parlamentu (zdroj: ČT24)

Volební účast

Účast ve volbách do Evropského parlamentu se před koncem prvního dne pohybovala většinou mezi patnácti a dvaceti procenty, ještě vyšší byla v některých větších městech. Třeba v Praze 6 už přesáhla 29 procent. Živo bylo hlavně po otevření volebních místností, s večerem příchozích ubývalo. Například ve vyloučených lokalitách v Ústí nad Labem ale hlasovaly spíš jen jednotky procent lidí.

Podobné to bylo v tuto dobu také před pěti lety při předchozích evropských volbách. Žádné problémy se zatím v souvislosti s volbami neobjevily.

Přehled hlasování

Do volební místnosti je třeba si vzít občanský průkaz nebo cestovní pas k prokázání totožnosti. Náhradní hlasovací lístky v případě potřeby získají voliči od volebních komisařů spolu s volební obálkou s úředním razítkem. Na vybraném hlasovacím lístku může dát preferenční hlasy nejvýše dvěma kandidátům, jejichž zvolení by si přál. Lístek pak stejně jako u jiných typů voleb vloží ve volební obálce do volební schránky. Veškeré informace k hlasování jsou k dispozici zde.

U volebních místností v pátek hlídkovala policie, přítomna u nich bude i v sobotu. Neočekává žádné významné incidenty, komisím ale předá kontakty pro řešení potenciálních rizikových situací. „Naším cílem bude především okamžitě reagovat na případná narušení veřejného pořádku,“ dodala.

Lidé mají na výběr aktuálně 674 kandidátů, zvoleno může být jen 21 z nich. Mandáty obhajují ANO, ODS, Piráti, SPD, KDU-ČSL, TOP 09 a KSČM.

Z unijní osmadvacítky si v pátek volili své europoslance ještě Irové. Nizozemci tak učinili ve čtvrtek. Volební seriál bude pokračovat v sobotu, kdy se bude hlasovat nejen v Česku, ale také v Lotyšsku, na Maltě a na Slovensku. Zbývající státy EU nechaly hlasování na neděli. Až po dokončení hlasování budou v neděli v noci oznámeny výsledky i za Česko.

Výsledky hlasování během sobotního odpoledne převezme od okrskových volebních komisí Český statistický úřad, který až do nedělního večera data uloží do zabezpečeného systému. „Dalo by se říci, že se proces zpracování v sobotu večer zmrazí, aby pokračoval v neděli večer, kdy proběhne celková sumarizace výsledků a přepočet hlasů na mandáty. Oproti jiným typům voleb tak voliči nebudou moci sledovat průběžné výsledky,“ uvedl předseda ČSÚ Marek Rojíček.

Místní referenda

Desítky měst a obcí v Česku uspořádaly referenda o místních záležitostech. Lidé rozhodnou třeba o záměru výstavby průmyslové zóny v Dolní Lutyni na Karvinsku nebo zvažované stavbě větrných elektráren v Moravském Berouně na Olomoucku. Obyvatelé pražské sedmé městské části se vyjádří k ceně za stání v parkovacích zónách.

Plebiscit uspořádaly spolu s eurovolbami také samosprávy v Batňovicích na Trutnovsku, Bělé pod Bezdězem na Mladoboleslavsku, Dobřanech na Plzeňsku, Lštění na Benešovsku, obci Mšené-lázně na Litoměřicku, Nové Bystřici na Jindřichohradecku, Ohařích na Kolínsku, Postřižíně na Mělnicku a Vřesině na Opavsku. Jejich obyvatelé se vyjádří k budování větrných a fotovoltaických elektráren, prodeji obecních pozemků či změně územního plánu. Tématem je rovněž výstavba či prodej objektů a zvažovaný zákaz používání zábavní pyrotechniky.

Aby bylo referendum platné, musí se ho podle zákona účastnit alespoň 35 procent zapsaných voličů. Závazné je pak v případě, že konkrétní odpověď označila nadpoloviční většina hlasujících v referendu a zároveň alespoň 25 procent všech voličů.