V několika obcích doplní eurovolby i místní referenda. Rozhodovat se bude o gigafactory i větrných elektrárnách

Lidé v několika obcích budou tento pátek a sobotu 7. a 8. června vybírat nejen zástupce do Evropského parlamentu, ale také hlasovat v místních referendech. Ministerstvo vnitra jich registruje jedenáct. Například v Dolní Lutyni na Karvinsku se uskuteční referendum o gigafactory, voliči z obce Mšené-lázně na Litoměřicku a Moravského Berouna na Olomoucku zase budou rozhodovat o vybudování větrných elektráren.

Záměr vystavět takzvanou gigafactory, tedy továrnu na výrobu baterií do elektroaut, v obci Dolní Lutyně na Karvinsku provázely už od počátku vyostřené debaty. Obyvatelé během jedné z veřejných prezentací prohlásili, že nechtějí žít vedle „baterkárny“. Petici proti výstavbě podepsalo přes 3,5 tisíce lidí.

V referendu budou voliči v pátek a v sobotu rozhodovat o tom, jestli se má obec vymezit proti stavebnímu povolení a aktualizaci územního plánu, která vymezuje plochu pro výstavbu továrny. „Ať už referendum dopadne tak či onak, rozdělí to obec na dvě části,“ myslí si starosta obce Pavel Buzek (za STAN). Dodal, že dosud nezná ani jméno investora, který by měl projekt realizovat.

V Nové Bystřici v Jihočeském kraji blízko hranic s Rakouskem se v plebiscitu voliči vysloví ke stavbě obchvatu přes nedalekou vesnici Ovčárna. I tam plánovaná výstavba vyústila v rozpory mezi obyvateli i zastupiteli. Obchvat by měl ulevit od husté dopravy městu. Některým lidem se ale nelíbí umístění. Podle starosty Jiřího Zimoly (Změna 2020) zaznívají i hlasy, že by se obchvat neměl stavět vůbec.

„Myslím, že je správné zeptat se nejenom patnácti zastupitelů, ale všech občanů Nové Bystřice,“ uvedl Zimola s tím, že sám podal návrh na vyhlášení referenda, který ale zastupitelstvo zamítlo. Konání referenda tak podpořili občané svým podpisem. Místní referendum může vyhlásit zastupitelstvo obce či města, a to buď z vlastní iniciativy, nebo na návrh přípravného výboru, který podpoří stanovený počet obyvatel.

Větrníky a fotovoltaika

Volby do Evropského parlamentu pak ve třech obcích doplní referenda týkající se výstavby elektráren. Referendum v obci Mšené-lázně vyhlásilo zastupitelstvo na základě petice obyvatel. Podepsalo ji celkem 656 lidí. „Referendum tady nikdy nebylo, občané si nastudovali, jak se referendum svolává, což je podle mě v občanské společnosti dobře,“ míní starosta Rostislav Lariš (nestr.).

Zájem o stavbu větrných elektráren v oblasti, kde žije asi osmnáct set obyvatel, se objevil už zhruba před dvaceti lety. I tehdy byli lidé proti. „Tenkrát to bylo zastaveno z pozice kraje,“ uvedl Lariš.

O výstavbě větrníků budou rozhodovat také obyvatelé Moravského Berouna. I tam vyhlášení referenda podpořili občané. Podle starosty Jana Hicze (SOCDEM) otázka obec rozděluje. „Odpůrci mají obavy ze změny krajinného rázu, případného hluku, nebo stroboskopického efektu,“ říká k situaci ve své obci starosta. Investor již před časem uvedl, že díky výstavbě větrníků obdrží město a občané za 25 let kompenzace v celkové výši 651 milionů korun.

Referendum se uskuteční i ve Vřesině u Hlučína na Opavsku. Voliči zde budou rozhodovat o změně územního plánu v souvislosti s výstavbou fotovoltaické elektrárny. Vyrůst by mohla na pozemku, který dosud není ve vlastnictví obce. Podle starostky Bohuslavy Krupové (nestr.) je případná výstavba podmíněna právě změnou územního plánu. „Petice vznikla už před třemi lety, kdy se poprvé jednalo, jestli by tady fotovoltaika měla být,“ upřesnila starostka s tím, že poté zájem investora na čas utichl.

Referendum o ohňostroji

Další referendum se uskuteční například v Bělé pod Bezdězem na Mladoboleslavsku, kde budou lidé rozhodovat o tom, zda má město prodat téměř 14 hektarů obecních pozemků a rozšířit tak průmyslovou zónu Vazačka. V Dobřanech na Plzeňsku zase budou místní hlasovat o konání novoročního ohňostroje a zákazu pyrotechniky mimo Silvestra a Nový rok. V obci Ohaře na Kolínsku pak proběhne referendum o výstavbě osmi nových sil na obilí.

Po celém Česku se 7. a 8. června podle aktuální evidence ministerstva vnitra uskuteční celkem jedenáct místních referend. Jiná zatím resort neeviduje. Podle mluvčího ministerstva Ondřeje Krátošky ale za neoznámení referenda nehrozí sankce. „Pokud někdo referendum ministerstvu neoznámí, na jeho uspořádání to nemá vliv,“ uvedl Krátoška s tím, že i výsledky neoznámeného referenda můžou být platné.

Plebiscit je platný a současně závazný, pokud se ho účastní alespoň 35 procent voličů a zároveň jednu z odpovědí vybere minimálně 25 procent zapsaných osob oprávněných hlasovat. Voliči v referendu vybírají z odpovědí ano/ne.