V Rožmberku nechtěli větrníky, nejspíše vyrostou hned v sousedství u Dolního Dvořiště

Události v regionech: U Dolního Dvořiště mají vzniknout větrné elektrárny (zdroj: ČT24)

U příhraničního Dolního Dvořiště chce investor postavit až pět větrných elektráren. Uspěl až napodruhé, chtěl stavět u Rožmberku, ale tamní obyvatelé jeho záměr odmítli. Nakonec v jihočeské krajině větrníky nejspíše stejně vzniknou, jen o několik kilometrů dál.

Větrné elektrárny by měly vzniknout na Žibřidovském vrchu, který je sice v katastru Dolního Dvořiště, ale je mnohem blíže k Rožmberku nad Vltavou než k samotné dvořišťské obci. Firma Meridian Nová Energie chtěla původně stavět přímo v katastru Rožmberku, ale tam ji odmítli. Mělo se uskutečnit referendum, ale nakonec bylo zbytečné – proti stavbě větrníků poblíž historického hradu se postavili památkáři.

Nyní je investor domluvený s majiteli pozemků v katastru Dolního Dvořiště a jedná s obcí o možnosti spolupráce. Lidé z Dolního Dvořiště, které Česká televize oslovila, jsou vesměs s větrníky za obcí smířeni. Nevadí jim zejména proto, že budou opravdu daleko. „Je to pomalu deset kilometrů od nás. Mně to nevadí,“ uvedla obyvatelka obce Eva Zemanová.

Nevyjádřilo se však se ještě dvořišťské zastupitelstvo. Firma ale již jeho členům své záměry představila. Marek Vosyka z energetické společnosti podotkl, že je projekt teprve na začátku. „Máme už kladné vyjádření od několika institucí, ale musíme ještě projít dlouhým procesem,“ uvedl.

Pro obec, která by umístění větrníků odsouhlasila, se rýsuje finanční podpora a do budoucna snad i levnější elektřina. Místostarosta Jaroslav Doucha (nestr.) však zdůraznil, že o konkrétních kompenzacích bude možné mluvit, až bude vše schváleno v zastupitelstvu.

V blízkém okolí by mohly dvořišťské větrníky zůstat osamoceny. Nechtějí je v sousedním Rožmberku a část místních je proti stavbě větrných elektráren i na druhé straně hranice v rakouském Rainbachu. V obci se uskuteční referendum.

Jihočeský kraj ale podle hejtmanství obnovitelné zdroje obecně podporuje. Kromě Dolního Dvořiště by větrníky mohly vyrůst také u Strmilova na Jindřichohradecku. Investor svůj záměr zatím představil místním. Teď se budou zastupitelé zabývat případnou spoluprací mezi městem a investorem.