Schillerová: Pokud klub bude chtít hlasování o nedůvěře vládě, podpořím to. Je to politický symbol

Interview ČT24 - Alena Schillerová (zdroj: ČT24)

Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová podpoří snahu vyvolat hlasování o nedůvěře vládě v případě, že se pro to poslanecký klub většinově vysloví. Přestože tato strana nemá dostatek hlasů na to, opravdu dosáhnout vyslovení nedůvěry kabinetu, označila takový akt za důležitý politický symbol, zejména s ohledem na aktuální kauzu kolem šéfa Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Petra Mlejnka. Řekla to v Interview ČT24. Hovořila i o prezidentských volbách, do nichž je podle ní ANO připraveno postavit i jiného kandidáta, pokud se šéf hnutí Andrej Babiš rozhodne do klání nevstoupit.

Schillerová odmítla říci, zda se ANO pokusí vyvolat hlasování o nedůvěře vládě. Sama ale považuje hlasování za důležité, i když hnutí nemá dostatek poslanců k vyslovení nedůvěry.

„My se poradíme, vyslechnu naše experty a uvidíme na klubu, pokud to většinově náš klub bude chtít, tak to podpořím. Jde o politický symbol. Každý z těch poslanců musí vstát a říct, zda je pro, či proti,“ podotýká Schillerová. 

Důvodem je podle ní hlavně aktuální kauza ředitele civilní rozvědky Mlejnka. Vláda podle ní nedostatečně vysvětlila, proč neshledala důvody k jeho odvolání. Kritizovala také to, že kabinet projednal jeho kontakty s lobbistou Michalem Redlem v režimu přísně tajné.

„Byly to civilní kontakty pana Mlejnka, proč bychom tedy nemohli vědět o tom, jak se civilně a obchodně stýkal s panem Redlem?“ kritizovala postup vlády poslankyně. Neuspokojilo ji vysvětlení, že kabinet obdržel informaci, podle které Mlejnek sehrál pozitivní roli při objasňování kauzy Dozimetr, podle Schillerové převzal za kauzu politickou zodpovědnost premiér Petr Fiala (ODS). 

„Petr Fiala to pokryl. Já jsem doufala, že má nějaký pud sebezáchovy, ale on klid ve vládě vyměnil za rozum,“ myslí si Schillerová. 

Kauzy

Nevidí rozpor v tom, že kritizuje tuto kauzu v době, kdy šéf hnutí ANO Babiš sám čelí soudnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo a ve Francii je vyšetřováno podezření na praní špinavých peněz a daňové úniky.

„Ty kauzy jsou nesrovnatelné,“ tvrdí Schillerová. „Andrej Babiš je postaven před legitimní soud a je na něm, aby se obhájil. Ta kauza je stará patnáct let. Je obžalován z údajného dotačního podvodu v době, kdy podnikal, kdy neuvažoval, že půjde do politiky, a nesouvisí to s výkonem jeho veřejné funkce,“ uvedla poslankyně. 

Volba hlavy státu

Otázkou pak zůstává, zda se Babiš zúčastní prezidentské volby. To chce šéf hnutí ANO oznámit až 28. října. Podle Schillerové jeho kandidatura stále není jistá.

„Pokud se Andrej Babiš nerozhodne kandidovat na prezidenta – a je to na něm, mohu vám říct upřímně, já jsem s ním velmi často v kontaktu, že není rozhodnut –, tak hnutí ANO postaví jiného svého kandidáta,“ doplnila. 

Celý rozhovor s Alenou Schillerovou je k dispozici ve videu v úvodu článku.