Neshledali jsme důvody k odvolání Mlejnka, řekl po jednání vlády Rakušan

Události: Vláda nevidí důvod k odvolání Mlejnka (zdroj: ČT24)

Vláda na své středeční zasedání pozvala šéfa Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Petra Mlejnka. Diskutovali jsme s ním všechny otázky v důvěrném režimu, neshledali jsme důvody k jeho odvolání, řekl po jednání šéf resortu vnitra Vít Rakušan (STAN). Mlejnek čelí kritice kvůli kontaktům s lobbistou Michalem Redlem, který je stíhán v korupční kauze Dozimetr. Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že kabinet obdržel informaci, podle které Mlejnek sehrál pozitivní roli při objasňování kauzy. Vrchní žalobkyně Lenka Bradáčová to nepotvrdila.

Šéf ÚZSI disponuje prověrkou NATO Secret a bezpečnostní prověrkou na stupeň tajné, o stupeň přísně tajné zažádal. „Pokud by takovou prověrku (na stupeň přísně tajné) nezískal, tak v té chvíli nemá kompetence k tomu, aby vykonával tuto funkci,“ uvedl Rakušan. Dodal, že průběh prověrky je třeba sledovat.

Server Aktuálně.cz napsal, že při posledním prodlužování nižší prověrky zpravodajské služby vůbec nezkoumaly Mlejnkovy kontakty ze soukromého byznysu. Podle ministra vnitra ale Mlejnek ještě před letošním jmenováním prošel bezpečnostním screeningem.

Před příchodem ředitele ÚZSI museli ministři odevzdat mobilní telefony. Podle Rakušana se Mlejnek během středečního jednání nejprve představil členům vlády, následoval prostor pro dotazy. „Nebylo by dobré, abych já jakožto ministr vnitra ve chvíli, kdy jednáme v důvěrném režimu, prozrazoval jednotlivé dotazy,“ řekl. Dodal, že Mlejnek na všechny dotazy nějakým způsobem odpověděl.

To potvrdil i Fiala. „Debata byla velmi důkladná. Členové vlády kladli otázky na všechny problematické body, které se v poslední době objevily v médiích, a na všechny jsme dostali od pana ředitele Mlejnka odpověď,“ poznamenal. Středeční diskuse na vládě trvala zhruba dvě a půl hodiny, nikdo z členů kabinetu poté nepožadoval Mlejnkovo odvolání, shodli se Rakušan a vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Brífink po jednání vlády 17. srpna (zdroj: ČT24)

„Vláda obdržela informaci, že pan ředitel Mlejnek sehrál pozitivní roli při objasňování kauzy Dozimetr,“ oznámil zároveň ministerský předseda. Jde o korupční kauzu spojenou s pražským dopravním podnikem, v níž čelí stíhání také bývalý primátorův náměstek za STAN Petr Hlubuček.

Rakušan Fialovo sdělení nechtěl blíže specifikovat. „Byla to informace, kterou já jsem měl delší dobu. Dnes (ve středu) s ní byla seznámena vláda v tom formátu, ve kterém se sešla,“ řekl v rozhovoru pro Události ČT.

Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, jejíž úřad vyšetřování kauzy Dozimetr dozoruje, nemá o Mlejnkově pozitivní roli v případu informace. „O participaci pana Mlejnka na vyšetřování vámi dotazované trestní věci mi není nic známo,“ řekla večer webům Deník N a Respekt.

Pochybnosti opozice kolem jmenování Mlejnka

„Když se o panu Mlejnkovi vědělo, že má styky s panem Redlem už předtím, než se o něm začalo uvažovat jako o nominantovi, tak mě překvapilo, jak je možné, že ho do výběrového řízení zahrnuli,“ reagoval na středeční vládní stanovisko člen stálé komise pro kontrolu činnosti ÚZSI Jiří Kobza (SPD). Dodal, že působení Mlejnka ve funkci považuje SPD za nepřijatelné. „Protože je nedůvěryhodný. Protože si nejsme jisti, kam jeho kontakty s Redlem sahaly,“ zdůvodnil.

Také člen stálé komise pro kontrolu činnosti ÚZSI Igor Hendrych (ANO) uvedl, že má pochybnosti o tom, proč byl Mlejnek jmenován. „Přestože už dvanáct let, podle informací, které mám, nepracoval pro stát,“ podotkl. Doplnil, že ačkoliv to zákon o civilním poměru příslušníků bezpečnostních sborů připouští, považuje to za špatný signál celé bezpečnostní komunitě. Nerozumí dle svých slov tomu, proč do funkce nebyl vybrán někdo právě z ní. „Kdo je ve služebním poměru a má prověrku na přísně tajné,“ řekl.

Podle Rakušana byl postup při Mlejnkově výběru řádný, z bezpečnostní komunity žádné varovné signály nedostal. Opoziční hnutí ANO vyzvalo Fialu k odvolání ministra vnitra, jinak chce ve sněmovně vyvolat hlasování o nedůvěře vládě. Rakušan v úterý uvedl, že neodstoupí, také podle Fialy má místo v kabinetu i nadále. Jurečka ve středu poznamenal, že Rakušan má jeho důvěru. Stejně se vyjádřil i ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Také ministr dopravy Martin Kupka (ODS) uvedl, že je nyní důležité, zda Mlejnek dostane prověrku na přísně tajné. Potvrdil, že vláda obdržela od Mlejnka celou řadu odpovědí a nevidí důvod, proč by nyní měl ve funkci skončit i vzhledem k tomu, že už také dvě prověrky má. 

Místopředseda poslaneckého klubu ANO Patrik Nacher v této souvislosti nechápe, proč vláda tak lpí na něčem, co vyvolává celou řadu otazníků i s kauzou Dozimetr. Volbu šéfa rozvědky nepovažuje za důstojnou. „Odešel ministr školství, čtyři lidi z dopravního podniku z pěti z představenstva jsou mimo, někteří jsou ve vazbě. To není ledajaká věc, která se tady odehrála. Pokud je tak kvalitní, jak říká vláda, tak jak to, že těch deset let, co se s Redlem scházel, tak nerozpoznal to, co se teďka tušilo,“ konstatoval Nacher.

Bek: Hlasování o nedůvěře není hrozba

Sněmovní opozice kvůli kauze požaduje odvolání ministra vnitra. Pokud Rakušan ve vládě zůstane, chce hnutí ANO vyvolat hlasování o nedůvěře Fialovu kabinetu. „Jsme tomu blíž a blíž. Hnutí ANO sice říkalo, že v době předsednictví EU nechce vyvolávat hlasování o nedůvěře vládě, na druhou stranu to neznamená, že současná koalice dostala bianco šek k tomu, aby se dělo to, co se za poslední měsíce děje,“ řekla předsedkyně sněmovní komise pro kontrolu ÚZSI Taťána Malá (ANO).

O dalším postupu se poslanci ANO budou radit příští týden. Do sněmovny je zároveň pozván i Mlejnek, aby své kontakty vysvětloval na bezpečnostním výboru i komisi kontrolující civilní rozvědku.

Bek uvedl, že případné hlasování o nedůvěře nemá výraznější dopad na pohled evropských partnerů při českém předsednictví v Radě EU. „Není to reálná hrozba v tuto chvíli. Vidíme v celé řadě evropských zemí, že v téhle neklidné době se vlády různě mění, padají. Takže nikoho úplně nepřekvapí, že se pokusí opozice v České republice vyvolat hlasování o nedůvěře vládě. To patří k parlamentní demokracii,“ doplnil ministr.

O pravidelných stycích mezi Redlem a nedávno jmenovaným šéfem ÚZSI Mlejnkem informoval minulý týden server Seznam Zprávy. Ve čtvrtek napsal, že podle jeho informací začala GIBS prověřovat podezření, že právě Mlejnek donášel skupině kolem Redla citlivé policejní informace. Inspekce se v pátek proti těmto informacím ohradila a uvedla, že kvůli úniku informací v kauze Dozimetr šéfa rozvědky neprověřuje ani nevede trestní řízení, ve kterém by figuroval jako podezřelá osoba příslušník ÚZSI.

„Přijde mi zbytečné řešit to teď. Mělo se to řešit ještě před jmenováním pana Mlejnka do funkce,“ řekl bývalý ministr vnitra a bývalý ředitel civilní rozvědky František Bublan pro ČT s tím, že Mlejnkovo jmenování považuje za uspěchané. Dodal, že nynější skutečnosti nevypovídají nic o tom, jaký je Mlejnek kandidát. „Neříkám, že by byl špatný kandidát, nebo že by se nějak provinil. To z toho nevyplývá,“ podotkl a dodal, že se zkrátka měly některé informace lépe prověřit.

Zmínil, že Mlejnek má zkušenosti, protože pracoval na ministerstvu obrany. „Je problém to, že přestal být ve státní správě a začal podnikat – to je vždy oblast, která může vést k tomu, že se vyskytnou problémy a otazníky. Jako podnikatel se stýkal s jinými lidmi.“ Bublan zopakoval, že situace si žádala důkladnější prověrku a hlubší vysvětlení podnikání a případných zakázek či kontaktů.

Rakušan už dříve uvedl, že o stycích s Redlem před jmenováním Mlejnka věděl a nevadily mu, protože vztah obou mužů byl pracovní. Mlejnek sdělil serveru Seznam Zprávy, že se s Redlem zná od roku 2012. Potkával se s ním údajně jednou až dvakrát ročně. V dané době pracoval Mlejnek ve firmě Techniserv, která dodává a instaluje technologické systémy a často se uchází o státní zakázky. Důvodem podle něj bylo to, že jako obchodník poptával zakázky pro svou firmu, ale žádnou jeho prostřednictvím nezískal.

Rakušan v rozhovoru pro ČT připustil, že ho mrzí pozornost upřená k tajným službám. Doufá, že se situace brzy dostane do běžných kolejí. „Kolem tajných služeb se děje spousta věcí, ke kterým přispíváme mnohdy nějakými výroky či samotnou mediální pozorností,“ řekl. Připustil, že v nynější atmosféře se dopustil chyby a zmínil jméno v souvislosti s prací v tajné službě. „Zmínil jsem jméno, které jsem zmínit neměl, na vládě jsem se za to omluvil,“ dodal.

90’ ČT24 - Budoucnost šéfa civilní rozvědky Mlejnka (zdroj: ČT24)

Na způsob, jakým se k schůzkám Mlejnka s Redlem postavila vládní koalice, se zaměřil také pořad 90' ČT24. Jeden z hostů, senátor Václav Láska (Sen 21), postup vlády kritizoval: „Z mého pohledu je jmenování pana Mlejnka ve chvíli, kdy pan Rakušan věděl o jeho kontaktech s panem Redlem, chybné politické rozhodnutí pana Rakušana.“

Podle Lásky je jediné východisko Mlejnkova rezignace. „Vládě to bude neustále v různých situacích vraceno, odváděna pozornost od problémů hnutí ANO, prostě nabídla věc, kterou opozice využije. Myslím si, že jediná záchranná brzda je pana Mlejnka odvolat, byť si to třeba nezaslouží,“ dodal Láska. 

Místopředseda hnutí STAN Jan Lacina si myslí, že je v této situaci zapotřebí důvěřovat klíčovým institucím státu. „Národní bezpečnostní úřad je nejvyšší autorita pro prověrku tajné a pan Mlejnek ji dostal hned dvakrát,“ připomenul. V tehdejších prověrkách se ovšem neprověřovaly Mlejnkovy byznysové styky. „Pan Mlejnek má požádáno o prověrku na stupeň přísně tajné a tato prověrka nám odpoví na všechny podstatné otázky,“ domnívá se Lacina.