Kontakty Mlejnka s Redlem se bude zabývat sněmovní komise, pozvala si i Rakušana

Sněmovní komise pro kontrolu Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI), se bude 25. srpna zabývat kauzou kontaktů jeho šéfa Petra Mlejnka s obviněným lobbistou Michalem Redlem. Přizvala si k tomu jak Mlejnka, tak ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), řekla šéfka komise Taťána Malá (ANO). Server Seznam Zprávy ve středu uvedl, že Mlejnek měl minimálně od roku 2012 pravidelné kontakty s Redlem, který je stíhaný v korupční kauze Dozimetr. Rakušan řekl, že o vazbě s Redlem před jmenováním Mlejnka věděl a nevadila mu, protože vztah obou mužů byl pracovní.

Komise má na programu jak vyjádření ředitele Mlejnka k aktuálním výstupům, tak vyjádření Rakušana k Mlejnkovým vazbám na osobu vyšetřovanou v kauze Dozimetr. Malá nechtěla předjímat, k jakým závěrům komise dospěje, měla by ale podle ní ke kauze zaujmout stanovisko.

Poslanecká komise je devítičlenná, pět zástupců v ní mají strany vládní koalice, tři poslance má hnutí ANO a jednoho hnutí SPD.

Mlejnek Seznam Zprávám sdělil, že se s Redlem zná od roku 2012. Potkával se s ním údajně jednou až dvakrát ročně. V dané době pracoval ve firmě Techniserv, která dodává a instaluje technologické systémy a často se uchází o státní zakázky. Důvodem podle něj bylo, že jako obchodník poptával zakázky pro svou firmu, ale žádnou jeho prostřednictvím nezískal, uvedl.

Rakušan považuje Mlejnka za profesionála

Rakušan už dříve řekl, že nového šéfa ÚZSI považuje za profesionála s úctyhodným kariérním profilem. „Rozhodně nesdílím názor, že pouhý kontakt s jakkoliv problematickou osobou by měl člověka automaticky diskreditovat. Nepodléhejme honu na čarodějnice,“ uvedl ve středu na Twitteru.

Ministr vnitra a šéf hnutí STAN později řekl, že jediným důvodem k Mlejnkovu odvolání by bylo, kdyby nezískal prověrku Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) na stupeň přísně tajné.

Mlejnka doporučil i Opata

NBÚ, který uděluje a odebírá prověrky, se k případu Mlejnka vyjádřit odmítl, a to s odkazem na zákon. Potvrdil ale, že každý držitel prověrky musí stále splňovat všechny podmínky. Pokud úřad zjistí opak, může platnost dokumentu ukončit. „Muselo by jít o závažné důvody pro odebrání prověrky. Pracovní kontakty to určitě nejsou,“ řekl bývalý ředitel úřadu Dušan Navrátil.

Mlejnka přitom do funkce doporučil i tehdejší nejvyšší velitel Armády ČR Aleš Opata.

Jako experta v oblasti bezpečnosti ho Rakušanovi představil místopředseda sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL). „O jeho kontaktech s panem Redlem jsem neměl žádné informace, a to i proto, že jsem o panu Redlovi poprvé slyšel v červnu 2022,“ říká. 

I když se měly schůzky Redla s Mlejnkem konat jen kvůli byznysu, je pro šéfa hnutí ANO Andreje Babiše nepřijatelné, aby Mlejnek ve vedení ÚZSI setrval. „Fakt tomu nerozumím, ten člověk by tam určitě neměl zůstat,“ sdělil.

O tom, že by měl Mlejnek odejít, je přesdvědčena i druhá opoziční strana, SPD. „Jak je možné, že člověk, který se stýká s organizovaným zločinem, je nominován na šéfa tajné služby? Jak je možné, když se to o něm ví? To je další selhání pana Rakušana. Vidím jediné východisko – prostě rezignaci,“ řekl za hnutí člen sněmovní komise pro kontrolu ÚZSI Jiří Kobza.

Podle Seznam Zpráv se Mlejnkovým případem už zabývá Generální inspekce bezpečnostních sborů. Její šéf potvrdil, že prověřují možný únik informací. Petr Mlejnek odmítl, že by skupině kolem Michala Redla předával jakékoli zprávy.

Mohl Mlejnek předávat informace skupině kolem Redla?

Reportér Seznam Zpráv Janek Kroupa v Událostech, komentářích řekl, že Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) nyní prověřuje, zda Mlejnek mohl být tím, kdo skupině kolem lobbisty Redla nabízel informace z policejních spisů. „Tu informaci máme potvrzenou od ředitele GIBS, ale zároveň od zdrojů, které jsou tomu vyšetřování blízké,“ uvedl. 

„Je to velmi významná událost, je to věc, která se musí dobrat nějakého jasného konce. Na druhé straně bych nechtěl předbíhat s jakýmikoliv závěry,“ komentoval případ advokát a člen představenstva České advokátní komory Tomáš Sokol. Dodal ale, že Mlejnek nebyl osobou, která by mohla vynášet informace z policejních kruhů, protože tam tehdy nebyl. „To ale neznamená, že nemohl být prostředníkem,“ dodal. 

Podle Sokola je důležité, zda Mlejnek věděl, že Redl jedná nebo v minulosti jednal v rozporu se zájmy Česka. „Měl se s ním setkat asi dvakrát za rok, nemusel tak o tom vědět do té míry, abychom ho mohli vinit z toho, že nic neohlásil v rámci prověrky,“ řekl advokát. Podobně se dříve vyjádřil i ministr Rakušan. 

„Momentálně pana Mlejnka prověřují, protože si požádal o (prověrku) 'přísně tajné', ale tentokrát už ho neprověřuje NBÚ, protože je pracovníkem ÚZSI. To znamená, že ho prověřují příslušníci ÚZSI, tedy jeho podřízení. Otázkou je, do jaké míry tam bude relevantní výsledek,“ poznamenal Kroupa.

Sokol: Byznys s Redlem musí vysvětlit

Podle reportéra by bylo dobré i vysvětlit, o jaký byznys mezi Mlejnkem a Redlem šlo. „Jaký byznys řešíte s člověkem, který je prohlášen za nesvéprávného?“ ptá se Kroupa. Míní, že takový člověk vlastně ani žádný legitimní byznys mít nemůže. Sokol si ale myslí, že teoreticky může. „Třeba když nesvéprávný člověk zdědí továrnu, tak ji bude řídit,“ poznamenal s tím, že by ale musel mít opatrovníka. 

Podle Kroupy jsou informace o byznysu mezi Mlejnkem a Redlem důležité proto, aby se ujasnilo, zda se nejedná o byznys, kvůli kterému se nedávno rozběhla celá kauza Dozimetr. „Pokud to nevysvětlí, bude to špatně,“ dodal Sokol.

V Událostech, komentářích se ke kauze vyjádřil i místopředseda poslaneckého klubu ANO Aleš Juchelka. „Já osobně vnímám, že Vít Rakušan v roli ministra vnitra naprosto selhává. Jedná se o destrukci bezpečnostních složek státu,“ řekl ostře na adresu šéfa hnutí STAN. Podle Juchelky by měl odstoupit Rakušan i Mlejnek.

Místopředseda sněmovního výboru pro vědu, vzdělání a kulturu a šéf poslanců KDU-ČSL Marek Výborný přiznal, že ani jeho tyto informace netěší. „Klíčová je jedna věc, a to stanovisko NBÚ, protože pan ředitel Mlejnek dneska má prověrku na stupeň 'tajné', požádal si o prověrku na stupeň 'přísně tajné'. Klíčové tedy je, zda mu bude udělena,“ řekl.