Babiš tlačí na odvolání Rakušana. Podle Fialy se šéf ANO snaží překrýt vlastní kauzy

Pokud premiér Petr Fiala (ODS) neodvolá ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) kvůli kontaktům nynějšího šéfa civilní rozvědky Petra Mlejnka s obviněným lobbistou Michalem Redlem, vyvolá opoziční ANO v Poslanecké sněmovně hlasování o nedůvěře vládě. Předseda hnutí Andrej Babiš to napsal v Mladé frontě DNES. Situace je podle něj příliš vážná a vyžaduje rázné řešení. Na Fialu dělá Babišův text dojem, že šéf ANO potřebuje překrýt své trestní kauzy v Česku a ve Francii. S tím souhlasí i Rakušan, pro své odstoupení nevidí důvod, řekl Radiožurnálu.

Opakované kontakty s Redlem podle expremiéra diskvalifikují Mlejnka pro funkci v čele Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI). Protože ho Rakušan odvolat nehodlá, měl by skončit ve vládě, míní Babiš.

„Pokud i po těchto skutečnostech premiér Fiala v sobě nenajde špetku odvahy a rozhodnosti, dál se bude chovat jako slaboch a neodvolá Víta Rakušana z kabinetu, nezbývá nám než vyvolat hlasování o nedůvěře vládě. Dělat jsme to nechtěli v době předsednictví EU, ale situace je už příliš vážná. Radši rychlý řez, než aby Fialova vláda dál zesměšňovala vlastní zemi před celou Evropou a celým světem,“ uvedl Babiš v článku.

Ke svržení vlády při hlasování o nedůvěře je nutných nejméně 101 poslaneckých hlasů. Opoziční ANO a SPD mají ve dvousetčlenné sněmovně 92 hlasů, vládní koalice občanských demokratů, lidovců, TOP 09, Pirátů a STAN jich má 108. Premiér ministry přímo neodvolává, podle ústavy navrhuje jejich odvolání prezidentovi.

Babiš chce překrýt vlastní problémy, shodují se Fiala a Rakušan

Právo hovořit o vyvolání hlasování má každý poslanec, ať už se práce ve sněmovně účastní, nebo ne, konstatoval premiér v reakci na Babišova slova. „Podstatné je, zdali na to má dostatek hlasů. A rozložení sil v Poslanecké sněmovně je po loňských volbách jasné,“ shrnul premiér.

„Spíše to na mne dělá dojem, že Andrej Babiš potřebuje překrýt svoje trestní kauzy u nás a ve Francii,“ dodal. Francouzský Soud pro vyšetřování závažné trestné činnosti podle zjištění deníku Le Monde zkoumá podmínky nabytí Babišovy vily v Mougins na jihu Francie a vyšetřování zahájil v únoru. Babiš v pátek zopakoval, že veškeré nákupy nemovitostí ve Francii se uskutečnily v souladu se zákony.

Rakušan řekl Radiožurnálu, že pro své odstoupení nevidí důvod, s Fialou bude o situaci mluvit v úterý. Zopakoval, že Mlejnek má bezpečnostní prověrku na stupeň tajné a má zažádáno o stupeň přísně tajné. Babiš se podle Rakušana snaží jen zakrýt fakt, že ho prověřuje francouzská prokuratura.

Události: Francouzská prokuratura vyšetřuje nákup nemovitostí Andreje Babiše (zdroj: ČT24)

Rakušan argumentuje pracovním vztahem Redla a Mlejnka

Babiš míní, že jediným způsobem, jak ÚZSI zachovat důvěryhodnost, je Mlejnkovo odvolání, což Rakušan dosud odmítá. „Je třeba se ptát, proč ministrovi vnitra nevadí, že šéf rozvědky nemá bezpečnostní prověrku na nejvyšší stupeň 'přísně tajné' a že Rakušanovi nepřišlo před jmenováním Mlejnka divné, že měl pravidelné pracovní vztahy s úředně nesvéprávným Redlem,“ poznamenal šéf ANO.

Připomněl Rakušanova dřívější slova týkající se konce ředitele České pošty Romana Knapa, podle nichž nechce tolerovat kontakty se stíhaným Redlem. Stejně kategorický byl předseda STAN Rakušan i v červnu, když se provalily blízké kontakty jeho stranického kolegy, exministra školství Petra Gazdíka s Redlem, napsal Babiš.

Rakušan už dříve uvedl, že o stycích s Redlem před jmenováním Mlejnka věděl a nevadily mu, protože vztah obou mužů byl pracovní. Nového ředitele ÚZSI považuje za profesionála s úctyhodným kariérním profilem a nesdílí názor, že pouhý kontakt s jakkoliv problematickou osobou by měl člověka automaticky diskreditovat.

Jediným důvodem k Mlejnkovu odvolání by podle něj bylo to, kdyby Mlejnek nezískal prověrku na stupeň přísně tajné. Případem se bude 25. srpna zabývat sněmovní komise pro kontrolu ÚZSI, o situaci chce s Rakušanem mluvit příští týden i premiér Fiala.

Politický analytik Lukáš Jelínek nastínil, že za normální situace by předpokládal, že Fiala se bude Rakušana ptát, proč Mlejnka jmenoval, i když o jeho kontaktech s Redlem věděl. „Protože ale situace eskaluje, možná bude výsledkem schůzky jen ladění hlasů,“ řekl Jelínek ČT s tím, že koalice potřebuje působit co nejjednotněji. Dle analytika se ani nezdá, že by se nějací poslanci chtěli od koalice odloupnout.

GIBS se ohradila

O pravidelných stycích mezi Redlem a nedávno jmenovaným šéfem ÚZSI Mlejnkem informoval tento týden server Seznam Zprávy. Ve čtvrtek napsal, že podle jeho informací začala GIBS prověřovat podezření, že právě Mlejnek donášel skupině kolem Redla citlivé policejní informace.

Inspekce se ale v pátek proti těmto informacím ohradila a uvedla, že kvůli úniku informací v kauze Dozimetr šéfa rozvědky neprověřuje ani nevede trestní řízení, ve kterém by figuroval jako podezřelá osoba příslušník ÚZSI.

Mlejnek sdělil serveru Seznam Zprávy, že se s Redlem zná od roku 2012. Potkával se s ním údajně jednou až dvakrát ročně. V dané době pracoval ve firmě Techniserv, která dodává a instaluje technologické systémy a často se uchází o státní zakázky. Důvodem podle něj bylo to, že jako obchodník poptával zakázky pro svou firmu, ale žádnou jeho prostřednictvím nezískal.