Roman Knap skončí v září v čele České pošty. Odmítl, že by to souviselo s Redlem

Události: Odvolání ředitele České pošty Romana Knapa (zdroj: ČT24)

Roman Knap odejde na konci září z postu generálního ředitele České pošty. Oznámil to po jednání s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN). Ujistil, že důvodem jeho odchodu není schůzka s obviněným podnikatelem Michalem Redlem. Nový ředitel pošty by měl vzejít z výběrového řízení.

„S panem ministrem jsme se dohodli, že poštu s plným mandátem budu řídit do konce září. Za tuto dobu budou předloženy všechny materiály, které jsou potřeba k tomu, aby pošta mohla nastartovat zásadní reorganizaci,“ řekl Roman Knap po jednání s Vítem Rakušanem. Připustil, že obměna byla dlouhodobě plánovaná.

Ministr se podle Knapa rozhodl, že po schválení reorganizace v dozorčí radě a ve vládě „nový manažer dostane plný mandát na to, aby Českou poštu tímto obdobím uvedl“. 

Zároven Knap zdůraznil, že „téma Redl už neexistuje“. Odmítl tedy, že by loňská účast na schůzce, kde se vyskytl i muž spojovaný dříve s Radovanem Krejčířem a nyní obviněný v kauze zakázek pražského dopravního podniku, byla důvodem jeho odchodu z funkce. Obdobně hovořil i Vít Rakušan. „My jsme změny v České poště avizovali už před dvěma měsíci,“ připomněl.

Ministr řekl, že by pro další kroky chtěl ve výběrovém řízení najít „zkušeného manažera, který bude natolik zkušený, rázný a dobrý, že se mu povede Českou poštu posunout o kus dál“. Knapa se rozhodl odvolat proto, že pošta potřebuje nový podnět. „Pokud se podíváme na situaci České pošty, myslím, že změna v managementu jí prospěje a nový člověk může reprezentovat nový směr,“ dodal.

Rakušan již v minulosti zahájil obměnu orgánů České pošty. Na začátku února odvolal osm lidí z patnáctičlenné dozorčí rady České pošty a devátý sám odstoupil. Odvolané radní označil za politické trafikanty, které nahradili odborníci. V neděli v Otázkách Václava Moravce dal najevo, že informace o setkání Knapa s Redlem urychlilo jeho rozhodování o odvolání generálního ředitele. V pondělí však připustil, že se unáhlil, a řekl, že Knapovo vysvětlení ohledně schůzky s Redlem přijal.

Roman Knap totiž odmítl, že by se s Michalem Redlem znal. Tvrdí, že na schůzku, na které oba byli, Redla pozval někdo jiný a sám neví, proč tam byl. „Schůzka proběhla tak, že jsem nešel na schůzku s panem Redlem. Šel jsem na schůzku s obchodním partnerem – se svými podřízenými. Ta firma provozuje síť Pošta Partner, můj podřízený má na starosti celou tuto agendu. Pan Redl přišel později, na chvilku k nám přisedl, položil běžné otázky a zase odešel,“ řekl Knap.

Před nynějším jednáním s Rakušanem dal najevo, že by chtěl ministra přesvědčit, aby jej nechal ve funkci. Přesvědčit ho chtěl připomenutím, co zatím jako ředitel pošty vykonal a co se vykonat chystá.

Knap je generálním ředitelem pošty od roku 2018, kdy zvítězil ve výběrovém řízení vypsaném tehdejším ministrem vnitra Lubomírem Metnarem (za ANO). Před tím vedl českou pobočku softwarové firmy SAP.

V posledních letech státní Česká pošta hospodaří v červených číslech. Za loňský rok podnik počítá se ztrátou kolem 800 až 900 milionů korun, což je zhruba o půl miliardy korun nižší propad než v roce 2020. Vedení pošty vysvětluje ztrátové hospodaření tím, že stát neuhradil objednávané základní služby. Stát v současnosti podniku dluží šest miliard korun, ČTK však uvedla, že většinu dlužné částky již pošta vyčerpala v podobě úvěrů.

V posledních měsících pošta zahájila některé transformační kroky. Začala převádět těžkou nákladní dopravu na externí firmy a rozjela specializovanou síť výdejen balíkových zásilek Balíkovna. Napřesrok by se měla rozdělit na část zahrnující provoz 3200 poboček a firmu zajišťující komerční poštovní služby.