STAN začíná hledat ministra školství. Kandidáta chce Rakušan vybrat do konce týdne

Události: Kdo vystřídá Petra Gazdíka (zdroj: ČT24)

Starostové a nezávislí začínají hledat nástupce Petra Gazdíka ve vládě. Předseda hnutí Vít Rakušan dal v neděli najevo, že by končícího ministra školství mohl nahradit některý ze senátorů. Nejraději by ale byl, kdyby se novým šéfem resortu stal někdo, kdo je s hnutím nejen spřízněn, ale je i jeho členem. V rozhovoru pro Radiožurnál se zmínil i o eventualitě návratu Roberta Plagy do čela ministerstva. První návrhy chce Rakušan představit premiérovi Petru Fialovi (ODS) v úterý. Kandidáta hodlá vybrat do konce týdne, následovat budou konzultace s prezidentem Milošem Zemanem.

Petr Gazdík oznámil v neděli rezignaci na dvě své politické funkce. K 30. červnu skončí jako ministr školství, zároveň se vzdá i postu místopředsedy STANu. Pro hnutí, kterému Gazdík v minulosti předsedal, to znamená dvojí problém.

Předseda Vít Rakušan se v neděli v Otázkách Václava Moravce zmínil o několika kandidátech. Konkrétně jmenoval dva členy senátního výboru pro vzdělávání, kteří jsou zároveň členy klubu STANu v horní komoře – Jiřího Drahoše a Miroslava Plevného. Drahoš byl v minulosti předsedou Akademie věd, Plevný byl děkanem ekonomické fakulty Západočeské univerzity. V rozhovoru pro Český rozhlas Radiožurnál řekl ovšem šéf STANu, že by byl nejraději, kdyby se novým ministrem stal někdo, kdo je přímo členem hnutí, což Drahoš ani Plevný nejsou.

Podle Seznam Zpráv dostali nabídku poslanci Vladimír Balaš, Viktor Vojtko či Jan Berki, který ji už ale podle webu odmítl. Plevného podle jeho asistenta Brycha zatím nikdo s nabídkou vedení ministerstva školství neoslovil. „Čekají nás jednání se zástupci STAN, stejně tak jednání na vládní úrovni, do té doby je předčasné to komentovat,“ uvedl poslanec Josef Bernard (STAN). 

Rakušan připustil, že kdyby se nepodařilo ve STANu nebo mezi jím spřízněnými lidmi najít vhodného kandidáta, připadal by v úvahu i návrat Roberta Plagy do funkce. Ten byl ministrem školství v Babišově vládě, s ANO se ale rozkmotřil a po konci v čele ministerstva na něm zůstal coby náměstek.

Situaci chce mít Rakušan vyřešenou do konce pracovního týdne s tím, že na začátku toho následujícího by jméno kandidáta na Gazdíkova nástupce představil. 

Na rychlé jmenování nového ministra apelují i školské odbory. Post je podle nich nutné obsadit co nejdříve i vzhledem k nadcházejícímu jednání o rozpočtu na příští rok nebo novele zákona o pedagogických pracovnících. Podle předsedy Asociace ředitelů základních škol Luboše Zajíce by ocenil, kdyby nový ministr měl v resortu rozhled. „Byli bychom rádi, kdyby to byl člověk, který bude znalý oboru a má nějaký přehled a bude schopen do toho naskočit ihned, aby se tam zbytečně neprotahovali některé věci,“ poznamenal. Zda by mohli být vhodnými kandidáty Drahoš či Plevný, je podle něj těžké posoudit.

Aby se podařilo do konce měsíce najít Gazdíkova nástupce, považuje Rakušan za zásadní. „Resort bez vedení nikdy není dobrý. Sice tam jsou kvalitní náměstci, ale resort vedený náměstkem nikdy nic dobrého nepřináší. Navíc nemůže náměstek hlasovat na vládě,“ zdůraznil.

Do výběru by ovšem mohli promluvit i další dva politici mimo STAN. Fiala, který oficiálně navrhuje jmenování ministra, podotkl, že chce, aby byl nový ministr „silná osobnost“. A konečné slovo bude mít prezident Miloš Zeman, který ministry jmenuje, ale v minulosti se snažil některé kandidáty blokovat a ve dvou případech v někdejší Babišově vládě se mu to i podařilo.

Hnutí téměř bez vedení

Gazdík je prvním členem vlády Petra Fialy, který ji opustí, ale nikoli prvním končícím členem vedení STANu. Hnutí v posledních týdnech přišlo téměř o celou sestavu řadových místopředsedů. Gazdík ohlásil rezignaci na stranickou funkci zároveň se svým koncem ve vládě. Před ním se vzdali funkcí místopředsedů Stanislav Polčák v souvislosti s kauzou zastupování obcí při žádosti o odškodnění za výbuchy ve Vrběticích a Petr Hlubuček v návaznosti na jeho obvinění v kauze zakázek dopravního podniku.

Další místopředsednický post je uvolněný po zesnulém Věslavu Michalikovi. STAN tedy zůstane s jedinou řadovou místopředsedykní Věrou Kovářovou. Kromě ní a Víta Rakušana zůstává ve vedení ještě první místopředseda Jan Farský, který však pobývá na stáži ve Spojených státech. Tuto situaci by chtěl Rakušan vyřešit uspíšením sněmu, který se měl původně uskutečnit příští rok na jaře, později se začalo hovořit o podzimním termínu. Nakonec by mohl být již o prázdninách.

Opozice chce i Rakušanovu hlavu, Piráti údajně nevylučují rekonstrukci vlády

STAN čelí výhradám opozice, ale i části koalice. Piráti oznámili, že si žádají přítomnost Víta Rakušana na jednání svého poslaneckého klubu. Podle informací Hospodářských novin není vyloučené, že bude Pirátská strana požadovat rekonstrukci vlády nebo přímo rezignaci ministra vnitra Rakušana. 

„Budeme chtít vysvětlit některé kroky pana ministra, zejména ty, které se týkají jmenování nového policejního prezidenta Martina Vondráška. Případně jsme připraveni řešit i personální nominace nebo rekonstrukci vlády. Variant je víc, protože koaliční smlouva se uzavírala za určitých okolností a je podle mě správné vyhodnotit, jestli potřebujeme nějaké změny,“ řekl pro Hospodářské noviny šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

Po pondělním jednání se STAN dodal, že apelovali na hnutí, aby se odstřihlo od lidí napojených na obviněného Redla a další lidi, kteří v korupční kauze figurovali. Shodu strany našly podle Michálka v tom, že u darů STAN z pochybných zdrojů bude ekvivalent odveden státu. To by podle Michálka mělo platit pro všechny strany. 

Piráti utvořili pro loňské sněmovní volby se STAN volební koalici. Ta sice získala necelých 16 procent hlasů, což bylo srovnatelné s výsledkem obou subjektů z předchozích voleb, do nichž šly samostatně, ale rozdělení mandátů bylo ve výrazný neprospěch Pirátů. Přišli o osmnáct z původních 22 mandátů, zatímco Starostové posílili z šesti na 33 poslanců.

90’ ČT24: Hnutí STAN v problémech – výměna ministra (zdroj: ČT24)

Opozice chce, aby Rakušan skončil přinejmenším v resortu vnitra. „Je šéfem STANu, věděl o té věci řadu dlouhých měsíců. Je nepředstavitelné, aby byl ministrem vnitra. Neříkáme přímo, aby odcházel z vlády, ať se třeba udělá výměna resortů. To je na premiérovi, ale nemůže být ministrem vnitra,“ řekla předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. Domnívá se, že by Rakušanovo působení na pozici ministra vnitra v době předsednictví EU Česko poškozovalo.

Schillerová zároveň odmítla, že by byla situace srovnatelná s obdobím, kdy byl její stranický předseda Andrej Babiš premiérem a zároveň jej stíhala policie v dotační kauze Čapí hnízdo. Dnes již je Babiš coby lídr opozice obžalován. „Tyto dvě kauzy jsou nesrovnatelné. Andrej Babiš je trestně stíhán – v této chvíli obžalován – v kauze, která se udála před patnácti lety a vůbec nesouvisela s jeho politickou činností. Vůbec neuvažoval, že půjde do politiky, souviselo to s podnikáním,“ řekla Schillerová.

SPD podle jejího předsedy Tomia Okamury považuje za jediné přijatelné řešení odchod celého hnutí STAN z vlády. „Jediným řešením je odchod hnutí STAN z vlády. Ministr Rakušan, který věděl o organizovaném zločinu, musí odstoupit,“ prohlásil Okamura. Zároveň však obvinil všechny koaliční strany, že „korupci a organizovaný zločin si vzájemně kryjí“.

S tím nesouhlasí poslanec za hnutí STAN a starosta Mnichova Hradiště Ondřej Lochman. „Mandát mají od voličů. Ty funkce, které mají v hnutí, mají od naší organizace. To, že eticky selhali a setkávali se s lidmi, co neměli, znamená, že můžu jako člen organizace požadovat, ať se svých stranických funkcí vzdají, a budu požadovat, ať nejsou ve vedení. Ale pokud nejsou obžalováni, neznamená to, že mají pokládat mandát, který od voličů dostali,“ uvedl v pořadu 90' ČT24. 

Okamurovo hnutí by uvítalo i hlasování o nedůvěře vládě. K tomu se ale momentálně nemá ANO s odkazem na nadcházející předsednictví, kdy nechce vládu shodit. „Jsme pro to, aby hlasování bylo,“ podotkl Okamura.

Krizi kolem Rakušanova hnutí rozpoutal policejní zásah na pražském magistrátu, v dopravním podniku a na dalších místech z minulé středy. Policie zadržela, obvinila a poslala do vazby mimo jiné tehdejšího náměstka pražského primátora a místopředsedu STAN Petra Hlubučka – který se obou funkcí vzápětí vzdal – a také podnikatele Michala Redla, který byl v minulosti spojován s Radovanem Krejčířem.

V kontaktu s Redlem byl i Gazdík a kvůli tomu také rezignoval, byť zdůraznil, že „nic zlého neprovedl“. Důvodem odstoupení z vlády i vedení hnutí je, že kontakty na Redla staví STAN do špatného světla.