Novým ředitelem České pošty bude Roman Knap, dosavadní šéf firmy SAP

Novým generálním ředitelem České pošty bude dosavadní šéf firmy SAP ČR a SAP Slovensko Roman Knap. Zvítězil ve výběrovém řízení, uvedlo ministerstvo vnitra. Knap nahradí Martina Elkána, kterého ministr vnitra v demisi Lubomír Metnar (za ANO) odvolal ke konci února, protože podle něho neměl jasnou vizi dalšího směřování firmy.

Knap působí od roku 2008 ve firmě SAP, která se zabývá vývojem softwarů pro podniky. Generálním ředitelem české pobočky SAP je od roku 2014, slovenskou část firmy řídí od letošního ledna. 

V následujících dnech bude ministerstvo vnitra s Knapem jednat o dalším postupu včetně konkrétního termínu, kdy nastoupí do úřadu, uvedl resort. Dočasně poštu vede ředitel divize poštovní provoz a logistika Vít Bukvic.

Narodil se 23. května 1975. Vystudoval obor podniková ekonomika na Vysoké škole ekonomické v Praze.  

Pracoval na obchodních pozicích ve společnostech Oracle nebo KPMG Consulting. Od roku 2008 působí ve firmě SAP, byl například manažerem partnerské sítě pro střední a východní Evropu, později v letech 2012 až 2014 vedl SAP Slovensko. Od ledna 2014 byl generálním ředitelem SAP Česká republika, od ledna 2018 zastává stejnou pozici i v SAP Slovensko. 

Společnost SAP se zabývá vývojem podnikových softwarů. Hlavním produktem jsou systémy, které firmám pomáhají kontrolovat všechny oblasti jejich činnosti, od plánování zásob přes prodej, marketing, finance po personalistiku.

Knap uvedl, že není členem žádné politické strany, podle zdrojů Lidových novin má blízko k ČSSD. K jeho zájmům patří zejména sport, rád běhá, jezdí na kole, hraje golf, boxuje a vaří.

O post mělo zájem 19 lidí

Do výběrového řízení na post generálního ředitele České pošty se přihlásilo 19 lidí. Zájemce musel být vysokoškolák s českým občanstvím, musí mít tři roky praxe ve vrcholovém výkonném managementu státem vlastněné firmy a minimálně pět let praxe ve statutárních orgánech nebo vedení jiné obchodní korporace. Musel také umět anglicky a mít prověrku pro přístup k utajovaným informacím stupně Důvěrné.

Z 19 uchazečů splnilo podmínky 13 lidí, kteří se poté zúčastnili pohovoru. Ten úspěšně absolvovalo šest z nich. Největší zkušenosti, znalosti a nejlépe prezentovanou vizi dalšího rozvoje státního podniku podle výběrové komise prokázal právě Knap. 

Metnarovi vadila chybějící vize

Ministr vnitra v demisi Lubomír Metnar odvolal tehdejšího šéfa pošty Martina Elkána ke konci února, protože podle něj neměl vizi dalšího směřování státní firmy. Česká pošta by podle ministra měla mimo jiné zrychlit projekt Pošta Partner, zmodernizovat třídicí uzly či balíková centra, zkvalitnit IT infrastrukturu a zaměřit se více na portfolio služeb, které přinášejí finanční efekty.

Podle serveru Aktuálně.cz ministr Metnar minulý týden odvolal také předsedu dozorčí rady České pošty Jana Mareše, s ním končí i další člen rady Jan Kasal. „Dnes jsem dostal doporučený dopis, že jsem odvolán z dozorčí rady České pošty. Bylo to bez udání důvodu, jen s odvoláním na zákon,“ řekl webu Kasal.

Česká pošta spravuje 3200 poboček, což představuje jednu z nejhustších sítí v Evropě. Podnik zaměstnává zhruba 30 tisíc lidí. V roce 2017 poště klesl zisk o polovinu oproti předchozímu roku, a to na 110 milionů korun.