Reprodukční číslo vyšplhalo nad hodnotu jedna, ve firmách a školách končí plošná povinnost pravidelného testování

Počet nových případů koronaviru v Česku dál roste. Reprodukční číslo ve středu poprvé od půlky dubna překročilo hodnotu jedna, která ukazuje na zrychlování šíření epidemie. V úterý testy v Česku odhalily 160 případů nemoci covid-19, téměř o polovinu víc než před týdnem. Nejhorší situace je v Praze. Firmám i živnostníkům končí plošná povinnost pravidelného testování. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) chce vládě ale navrhnout, aby lidé po návratu z dovolené předložili zaměstnavateli negativní test na koronavirus. Podstupovat testy nebude nadále nutné ani ve školách, což se může týkat například letních termínů zkoušek na univerzitách. Živnostníci mají také poslední možnost požádat o ošetřovné za duben a květen.

On-line přenos

Koronavirus - červen

  • 9:05
    Česko

    Počet případů covidu za sedm dní na 100 tisíc lidí za celou Českou republiku se za týden nezměnil, v Praze ale vzrostl zhruba o polovinu na 25.

  • 9:00

    Pro cestu do Chorvatka se od čtvrtka mění podmínky. Ke vstupu do země je nutný doklad o očkování, potvrzení o prodělání nemoci nebo negativní test. České televizi to potvrdilo ministerstvo zahraničí. Poslední dva týdny platilo, že lidé při vstupu do země nemuseli potvrzení předkládat. Na hlavních přechodech ze Slovinska do Chorvatska se vytvořily až tříhodinové kolony.

  • 8:42
    Česko

    Denní počty nových případů koronaviru v Česku v mezitýdenním srovnání dál stoupají. Ve středu jich testy potvrdily 151, před týdnem to bylo 105.

Reprodukční číslo ke středě činí 1,11. Denní počet nově potvrzených případů byl naposledy vyšší v úterý 15. června, kdy laboratoře evidovaly 206 nově nakažených. Od té doby byl včetně úterý třikrát přes 150.

Počet nakažených za uplynulých sedm dní v přepočtu na sto tisíc obyvatel stoupl k středě na 7,2 z předchozích 6,7. Nejhorší údaj je v Praze, která má v tomto přepočtu 21 případů. Za úterý má Praha 54 nových případů covidu proti třiceti z minulého úterý. Ve všech ostatních krajích je incidenční číslo nižší než deset. Nejlépe je na tom Královéhradecký kraj s číslem 1,6.

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek na středeční společné perzentaci s Českým statistickým úřadem situaci v Praze označil za anomální. V hlavním městě se před několika dny pokles zastavil a teď pomalu začínají čísla narůstat. Reprodukční číslo je 1,38 z úterka. „V Praze virová nálož postupně roste u mladých lidí ve věku 16 až 19 a 20 až 29 let. To určitě bude mít nějaký vztah k životnímu stylu a množství rizikových kontaktů, které logicky má tato skupina nejvyšší,“ vyhodnotil Dušek.

Současné šíření epidemie podle Duška není plošné, většina krajů má situaci velmi klidnou. V některých krajích jsou záchyty případů v jednotkách denně při velkém počtu testů. „Epidemie v naprosté většině krajů v tuto chvíli dobrzdila,“ uvedl. Praha je podle něj ale jako minulé léto předskokanem dalších změn.

Větší šíření mezi mladými lidmi zdůvodnil také malou proočkovaností. Požádal proto všechny mladé ročníky, ať na vakcínu nerezignují.

Celkem zdravotníci aplikovali k úternímu večeru přes 8,1 milionu dávek vakcíny proti koronaviru, v úterý 105 910, což je skoro o šest tisíc méně než před týdnem. Ukončené očkování má aktuálně téměř 3,2 milionu lidí.

Prokázat bezinfekčnost je nově možné aplikací

Očkování proti covidu-19, test či prodělání nemoci mohou lidé nově prokázat mobilní aplikací. Na Twitteru o tom informovala Chytrá karanténa. Zatím je aplikace dostupná pro majitele telefonů s operačním systémem od firmy Apple, později ve středu nebo ve čtvrtek bude i pro mobilní telefony se systémem Android.

V aplikaci je podle údajů z App Store možné evidovat potvrzení i pro více lidí najednou. U certifikátů se rovněž zobrazuje, kolik času například zbývá do vypršení platnosti testu na covid-19.

Ve středu končí povinné plošné testování jednou týdně. Vláda ho zavedla postupně. Jako první musely v březnu začít podniky nad 250 zaměstnanců. Postupně kabinet opatření rozšířil na menší firmy, úřady, školy, neziskové organizace i živnostníky. Testům se nemuseli podrobovat lidé pracující z domova, očkovaní a ti, kteří v posledních 180 dnech prodělali covid-19.

Firmy, které testovaly pracovníky pomocí samoodběrových testovacích sad, udělaly podle Svazu zdravotních pojišťoven ČR od začátku povinného testování asi 15 milionů testů. Pojišťovny náklady na tuto část testování v podnicích vyčíslily zatím na miliardu korun. Firmy mohou zpětně až do konce července z veřejného zdravotního pojištění žádat o příspěvek na test, který činí 60 korun. Maximálně si mohou nárokovat dotaci na čtyři testy na zaměstnance měsíčně.

Nejvyšší správní soud (NSS) v pondělí dvěma rozsudky zrušil některé články mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví týkající se testování. Ukládaly povinnost testovat na covid-19 pracovníky firem do deseti zaměstnanců a osoby samostatně výdělečně činné. Resort podle soudu dostatečně nařízení nezdůvodnil. 

Žáci, kteří se v září neotestují, budou muset nosit roušku

Kabinet toto pondělí rozhodl, že se žáci po skončení prázdnin třikrát preventivně otestují. Žáci, kteří se na začátku září preventivně neotestují na covid-19, budou muset po celou dobu ve škole nosit roušku či respirátor. Vyplývá to z informací, které ministerstvo školství zaslalo do škol. Materiál má k dispozici ČTK. „Ministerstvo zdravotnictví doporučí školám zajistit samostatnou místnost pro možnost občerstvení a vyhradit těmto dětem a žákům také vlastní sociální zařízení,“ uvedlo.

Pokud odmítnou i to, nebudou se moci účastnit prezenčního vzdělávání. Výjimka bude platit pro děti s očkováním nebo dokladem o prodělané nemoci.

Povinné preventivní testování žáků antigenními testy podle materiálu budou moci školy nahradit i testováním přesnější metodou PCR, pokud si ji podobně jako dosud zajistí samy. Kolik peněz od státu by za PCR testy mohly dostat, zatím není jasné. Vláda o tom bude jednat v červenci či srpnu.

U letních maturitních testů nebude potvrzení potřeba

Potvrzení o bezinfekčnosti nebudou muset předkládat středoškoláci, kteří v červenci půjdou k mimořádnému termínu maturitních testů. U dalších zkoušek nebudou mít tuto povinnost při počtu do deseti lidí. Pokud se jich sejde víc, budou muset některé z potvrzení předložit.

Mimořádný termín maturitních testů bude 7. až 9. července. Zúčastnit se ho budou moci žáci, kteří byli při řádném termínu zkoušek v květnu nemocní či v karanténě i ti, kteří v květnu test nezvládli. „U mimořádného termínu společné části maturitní zkoušky 7. až 9. července není povinnost dokládání testování vyžadována ani při počtu vyšším než deset osob,“ uvedlo ministerstvo.

Podle informací ministerstva školství bude v létě podmínka testu na covid-19, případně dokladu o očkování či prodělané nemoci naopak platit ve školách v případě konání některých zkoušek při počtu více než deseti účastníků. Týkat se to může třeba přijímacích, maturitních, komisionálních nebo závěrečných zkoušek.

Praktická výuka může letos i po ukončení školního roku pokračovat až do konce srpna. Ministerstvo školství o tom na jaře rozhodlo kvůli tomu, že školy byly v důsledku opatření proti covidu-19 zavřené a v některých oborech nebylo praktické vyučování na dálku možné.

NSS: Ministerstvo diskriminovalo lidi s potvrzenými protilátkami

NSS mezitím rozhodl, že ministerstvo zdravotnictví diskriminovalo lidi s laboratorně potvrzenými protilátkami proti nemoci covid-19.

Zpětně tak konstatoval nezákonnost květnového opatření, které jako podmínky vstupu do vnitřních prostor a na akce vyžadovalo očkování, negativní PCR nebo antigenní test, případně potvrzení o prodělané nemoci. S laboratorně prokázanými protilátkami resort nepočítal.

„Tím, že odpůrce nezahrnul laboratorní vyšetření na protilátky mezi podmínky pro vstup do některých vnitřních prostor či účast na hromadných akcích, aniž by to řádně zdůvodnil, se dopustil libovůle a diskriminace těch, kterým byly protilátky laboratorně naměřeny,“ stojí v rozhodnutí. Odpůrcem je v řízení před NSS právě ministerstvo zdravotnictví.

To s rozhodnutím nesouhlasí. Přítomnost protilátek podle něj nezaručuje dostatečnou ochranu před infekcí.

Šíření varianty delta

Vzhledem k šíření koronavirové varianty delta se vláda na čtvrtečním mimořádném jednání zaměří na to, jak zamezit jejímu nekontrolovanému šíření. Před odletem na summit visegrádské čtyřky do Polska to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Chystaná opatření nechtěl konkretizovat, protože je mají připravit ministerstvo zdravotnictví a hlavní hygienička.

Vojtěch bude na jednání požadovat schválení návrhu, aby lidé vracející se z veškerých dovolených museli před návratem do práce podstoupit test na covid-19. Podle mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriely Štěpanyové by se opatření mělo pravděpodobně týkat i návratu z pobytů v tuzemsku. V současné době se musejí lidé nechat otestovat při návratu z vybraných zahraničních destinací. Testy při návratu z dovolených by podle Vojtěchova návrhu měly být povinné i pro lidi, kteří jsou zatím očkovaní jen jednou dávkou vakcíny.

Před variantou delta varuje také Dušek. Podle odborných časopisů je totiž 1,6krát nakažlivější než předchozí varianta. Podle šéfa ÚZIS tato varianta časem převáží. „Pokud tomuto šíření jdete vstříc třeba i velkým množstvím rizikových kontaktů, tak ho ještě urychlíte,“ varoval. Podle něj se to ze začátku projeví stagnací, protože stará varianta brzdí a nová teprve přebírá dominanci. „To není ze dne na den, to může trvat i týdny,“ dodal. Podle něj je poměrně vysoké riziko, že právě to se nyní děje v Praze. Umocní to ještě letní cestování.

Laboratoře v Česku dosud potvrdily 120 případů koronaviru varianty delta. Vyskytly se v Praze, Libereckém, Ústeckém, Moravskoslezském a Královéhradeckém kraji a na Vysočině.

Testování žáků

Testování ve školách začalo 12. dubna s návratem prvních skupin dětí z výuky na dálku zpět do lavic. Stát pro školy zajistil neinvazivní antigenní testy se samoodběrem z přední části nosu. Přesnější PCR testování si školy mohly zajistit samy. Ve školách se do 22. června podle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) provedlo asi 11,5 milionu testů žáků a zaměstnanců, nákaza se potvrdila v 0,04 procenta případů.

Žáci základních a středních škol se na začátku září na koronavirus otestují preventivně třikrát. Testování začne 1. září, děti nastupující do prvních tříd základních škol se ale budou moci testovat až 2. září. Testy nakoupí Správa státních hmotných rezerv podle specifikace ministerstva zdravotnictví. V případě, že by se za sedm dnů potvrdilo víc než 25 případů covidu-19 na sto tisíc obyvatel, následovalo by další kolo testování.

Poslední šance požádat o ošetřovné

Živnostníci mají ve středu poslední možnost podat žádost o ošetřovné za duben a květen. Příjem žádostí ministerstvo průmyslu a obchodu, které program připravilo, ukončí ve 23:59. Osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ), které musely kvůli uzavření škol a sociálních zařízení omezit podnikání kvůli péči o dítě do deseti let nebo handicapovaného člověka, mohly o příspěvek za období 6. dubna až 16. května letošního roku žádat od 31. května. Na podporu je připraveno 260 milionů korun.

Jako v předchozích měsících mají živnostníci nárok na 400 korun za každý kalendářní den. Každá OSVČ může za stanovené období podat jen jednu žádost, pokud si chce podporu nárokovat za více dětí, uvede je do jedné žádosti.