Povinné testování ve firmách začne ve středu, omezí se také závodní stravování

Vláda schválila povinné testování ve firmách. Podniky nad 250 zaměstnanců budou muset začít ve středu a do 12. března musejí otestovat všechny lidi. Podniky s 50 až 249 lidmi začnou s testováním v pátek a všichni pracovníci budou muset mít testy hotové do 15. března. Vláda nyní stanovila delší termíny, jinak bude požadovat testování jednou týdně. Testování se nebudou muset podrobit zaměstnanci pracující z domova. Řekl to ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Zaměstnanci firem, které mají po republice více poboček, se podle Havlíčka sčítají. Pokud mají společnosti 50 a více pracovníků, kteří docházejí do podniku, všichni se musejí testovat. Nejde podle Havlíčka přitom jen o povinnost firem připravit podmínky pro testování, ale testování je také závazné pro zaměstnance. V první fázi, nejpozději do dvou týdnů, tak 10 tisíc podniků otestuje 2,1 milionu svých pracovníků, uvedl dále Havlíček.

Antigenní testy bude moci provádět závodní lékař, případně externí poskytovatel, musí to být ale zdravotní pojišťovnou garantované odběrové místo. Pracovníci z regionálních poboček se mohou nechat testovat v místním odběrovém centru. „Doporučujeme využívat stávající sítě testovacích středisek,“ řekl Havlíček. V takovém případě je testování plně hrazeno ze zdravotního pojištění až třikrát týdně, povinný bude jeden test za týden.

Brífink po jednání vlády 1. března (zdroj: ČT24)

Ne všechny firmy mají podle Havlíčka prostředky takový systém zorganizovat. Mohou tak využít samotestování. Testy musejí nakoupit od schválených dodavatelů, jejichž seznam pravidelně rozšiřuje ministerstvo zdravotnictví. U samotestování bude stát přispívat 60 korun na test prostřednictvím úlev ze zdravotního pojištění.

Kontrolu dodržování povinného testování budou mít na starosti podle Havlíčka hygienici. Firmám v případě porušení budou hrozit finanční sankce, o konkrétních podmínkách se bude ještě diskutovat s ministerstvy financí a vnitra. Podle šéfky resortu financí Aleny Schillerové (za ANO) se budou postihy řídit pandemickým zákonem. Firmě tak bude moci být i opakovaně udělena pokuta až 500 tisíc korun, zaměstnanci až 50 tisíc korun.

Svaz průmyslu a dopravy nezná podle svého viceprezidenta Jana Rafaje firmy, které by byly proti testování svých zaměstnanců. Z aktuálního průzkumu svazu mezi 185 podniky vyplynulo, že hned od pondělí plánovalo s povinným testováním začít 84 procent firem všech velikostí. Podle platné legislativy ale pracovníkům testování dosud nařídit nemohly.

Omezení závodního stravování

Už od úterý pak nebude možné stravování v prostorách závodních jídelen. Závodní jídelna či bufet tedy budou sloužit pouze pro prodej nebo výdej pokrmů. Zaměstnanci si budou moci jídlo do práce donášet, nebudou ale smět jíst v jídelnách, aby se tam nesdružovali, doplnila ministryně financí Schillerová.

Ve firemních jídelnách se podle průzkumu Sdružení pro zaměstnanecké stravování z loňského roku stravovalo zhruba 1,8 milionu lidí. Průzkum byl proveden v souvislosti se zaváděním stravenkového paušálu. Možnost stravování v zaměstnání tehdy za důležitou označilo 63 procent respondentů.

V úterý chce vláda dokončit debatu o povinné práci na dálku pro celé národní hospodářství. Naposledy v pátek kabinet důrazně vyzval zaměstnance k využívání home office. Například v administrativních provozech by se podle vlády měly vyskytovat jen osoby bezpodmínečně nutné k ochraně majetku a základních funkcí.