Babiše znepokojuje situace v Praze, svolá vládu. Vojtěch chce zavést testy i pro očkované jednou dávkou

Denní pokles potvrzených případů koronaviru v Česku se zastavil. V pondělí testy odhalily 157 pozitivních, o 39 více než před týdnem. Počet nakažených za uplynulý týden v přepočtu na sto tisíc obyvatel stoupl k úterku na 6,8 z předchozích 6,5. Mírně se zvýšilo také reprodukční číslo, které udává průměrný počet nakažených od jednoho pozitivně testovaného. Nyní činí 0,97, drží se tak těsně pod hodnotou jedna, což znamená zpomalování epidemie. Vyšší bylo naposledy v polovině dubna. Obavy z vývoje vyjádřil premiér Andrej Babiš (ANO), ve čtvrtek se podle něj mimořádně sejde vláda. Ministerstvo zdravotnictví také reguluje cestování. Od čtvrtka zakáže cesty do Ruska, od pondělí do Tuniska. Navíc vyzvalo fotbalové fanoušky, aby si rozmysleli cestu do Ázerbájdžánu.

On-line přenos

Koronavirus - červen

  • 9:05
    Česko

    Počet případů covidu za sedm dní na 100 tisíc lidí za celou Českou republiku se za týden nezměnil, v Praze ale vzrostl zhruba o polovinu na 25.

  • 9:00

    Pro cestu do Chorvatka se od čtvrtka mění podmínky. Ke vstupu do země je nutný doklad o očkování, potvrzení o prodělání nemoci nebo negativní test. České televizi to potvrdilo ministerstvo zahraničí. Poslední dva týdny platilo, že lidé při vstupu do země nemuseli potvrzení předkládat. Na hlavních přechodech ze Slovinska do Chorvatska se vytvořily až tříhodinové kolony.

  • 8:42
    Česko

    Denní počty nových případů koronaviru v Česku v mezitýdenním srovnání dál stoupají. Ve středu jich testy potvrdily 151, před týdnem to bylo 105.

Podle premiéra je situace v hlavním městě znepokojivá. Z hlediska takzvaného incidenčního čísla, tedy počtu potvrzených případů nákazy v přepočtu na sto tisíc obyvatel za posledních sedm dní, je na tom Praha už několik dní nejhůře. K úterku tam incidenční číslo stouplo na 19 nakažených na sto tisíc obyvatel z předchozích 17.

„Covid neskončil, čísla v Praze nevypadají vůbec dobře,“ řekl premiér a označil situaci v městě za problém. „Musíme bojovat dál, musíme očkovat a chránit se před jinými zeměmi, kde přicházejí mutace.“

Ve všech ostatních krajích je incidenční číslo nižší než deset. Nejlépe je na tom Královéhradecký kraj, kde je zhruba jeden nakažený na sto tisíc obyvatel v uplynulém týdnu.

Vojtěch žádá testy i pro lidi s jednou dávkou a po návratu z dovolené

Kvůli zhoršující se situaci Babiš svolal mimořádné jednání vlády na čtvrteční 18. hodinu. „Budeme řešit některé země, kde je covid znovu velké téma,“ řekl premiér. 

Kvůli šíření varianty delta bude ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) navrhovat, aby lidé očkovaní jen jednou dávkou museli kvůli prokázání bezinfekčnosti předložit i negativní test. Předložit ho v zaměstnání budou muset také lidé, kteří se budou vracet z dovolené, včetně té strávené v tuzemsku.

„Bude se to týkat veškerých dovolených. Všichni upozorňují, že existuje reálné riziko vzedmutí pandemie, zejména kvůli mutaci delta, jejíž reprodukční číslo je osm,“ uvedl ministr.

Lidem očkovaným jednou dávkou dosud stačilo k prokázání bezinfekčnosti, aby od očkování uplynulo 21 dní. Vojtěch připomněl, že proti kmeni delta je účinnost vakcín asi 33 procent. Plná ochrana podle odborníků nastupuje až dva týdny po očkování. Dokazují to i data o nákazách po očkování.

Denní počet nově potvrzených případů byl naposledy vyšší 15. června, kdy laboratoře evidovaly 206 nově nakažených. Stejný počet jako v pondělí, tedy 157, odhalily laboratoře 17. června. V minulém týdnu evidovalo ministerstvo nejvíce pozitivních testů v pátek, a to 135.

Od loňského začátku epidemie se koronavirus potvrdil u 1 667 115 lidí, přes 98 procent z nich se vyléčilo a 30 298 s potvrzeným onemocněním covid-19 zemřelo. Od června registrují statistiky jednotky úmrtí za den. V minulém týdnu zemřelo šest pacientů s potvrzeným onemocněním covid-19, za neděli a pondělí nikdo. Údaje se ale při dalších aktualizacích mohou změnit. V nemocnicích je nyní s covidem 59 lidí, z toho sedm ve vážném stavu.

Od začátku vakcinace v prosinci podali zdravotníci v Česku 8 008 278 dávek očkovací látky. Ukončené očkování má přes 3,1 milionu lidí. V pondělí zdravotníci očkovali 108 217 lidí, zhruba stejně jako před týdnem.

Podle Státního zdravotního ústavu dosud laboratoře potvrdily v Česku 120 případů varianty delta, konkrétně se jí nakazili lidé z Prahy, Libereckého, Ústeckého, Moravskoslezského, Královéhradeckého kraje a Vysočiny. Objevil se také první případ varianty lambda, která je dominantní v Peru. Sekvenováno zatím bylo 4717 vzorků.

Ministerstvo varovalo před cestami do Ázerbájdžánu, zakáže cesty do Ruska a Tuniska

Ministerstvo zdravotnictví vyzvalo v úterý fotbalové fanoušky, aby si rozmysleli, jestli opravdu chtějí jet na čtvrtfinále mistrovství Evropy do Baku, kde se utká český tým s Dánskem. Ministr Vojtěch doporučil duel s ohledem na epidemická rizika sledovat v televizi.

Ázerbájdžán považují české úřady za stát s velmi vysokým rizikem nákazy. Znamená to, že je po návratu do Česka nutné nastoupit do karantény, nejdříve po pěti dnech podstoupit PCR test a na jeho výsledek čekat dál v karanténě.

Fanoušci, kteří nejsou plně očkovaní či nemají doklad o prodělaném covidu z posledních 180 dnů, také musí při návratu hromadnou dopravu předložit výsledek nejvíce 48 hodin starého antigenního, či maximálně 72 hodin starého PCR testu.

Zatímco však do Ázerbájdžánu bude možné při dodržení přísných pravidel odletět, do Ruska to od čtvrtka možné nebude. Země se potýká s vysokým počtem nových případů covidu-19 a také s velkým množstvím úmrtí a ministerstvo ho k počátku července zařadí do černé kategorie států s extrémním rizikem, kam se nesmí jezdit. Výjimka platí „pro občany těchto zemí a pro cesty, které vzhledem ke své povaze nesnesou odkladu a které byly předem oznámeny Ministerstvu zahraničních věcí České republiky“.

Od pondělí přibude k černým státům i Tunisko. I to se potýká s rychlým nárůstem počtu nakažených, tamní úřady připouštějí, že může souviset s výskytem varianty delta.

Mezi černými zeměmi jsou dále Botswana, Brazílie, Eswatini, Indická republika, Jihoafrická republika, Kolumbie, Lesotho, Namibie, Malawi, Mosambik, Nepál, Paraguay, Peru, Tanzánie včetně Zanzibaru a Pemby, Zambie a Zimbabwe.

Soud rozhodl o nezákonném přijetí dalších opatření

Nejvyšší správní soud (NSS) v úterý zpětně konstatoval nezákonnost dalších pasáží mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví z přelomu dubna a května. Jde o omezení heren a kasin, muzeí a galerií, společenských klubů a diskoték a také schůzí.

Ministerstvo také dostatečně neodůvodnilo, proč při stanovování podmínek pro vstup do vnitřních prostor rozlišovalo mezi PCR testy a antigenními testy, déle uznávalo negativní PCR test. Jako vysvětlení by přitom stačil například odkaz na zahraniční studii, třeba i v angličtině. Bez bližšího odůvodnění bylo opatření nepřezkoumatelné, a tedy nezákonné, uzavřel soud.

Soud se v řízení zabýval návrhy skupiny lidí z Frýdecko-Místecka a Ostravy proti rozsáhlým pasážím opatření, které bylo v účinnosti od 26. dubna do 2. května. Návrhy částečně odmítl, částečně jim vyhověl.

NSS už vynesl desítky rozhodnutí, v nichž jarní opatření ministerstva zdravotnictví, případně jejich části, buď rušil, nebo zpětně konstatoval jejich nezákonnost, pokud už v době rozhodování nebyla v platnosti. Důvodem je většinou chybějící opora v zákoně nebo kusé odůvodnění.

Testování ve firmách si vyžádalo 15 milionů samotestů

Firmy, které testují své zaměstnance na covid-19 pomocí samotestů, udělaly od začátku povinného testování asi patnáct milionů těchto testů. Pojišťovny vyčíslily zatím náklady na tuto část testování ve firmách na miliardu korun, informoval Svaz zdravotních pojišťoven ČR s tím, že jde o data za všechny zdravotní pojišťovny v ČR.

„Vzhledem k celkovému počtu zaměstnanců v ČR by se dalo čekat vyšší číslo, nicméně musíme brát v potaz to, že testy se netýkaly zaměstnanců na home office, očkovaných a těch s prodělanou nemocí,“ uvedl prezident Svazu zdravotních pojišťoven Ladislav Friedrich. O příspěvky na samotesty budou moci firmy žádat do konce července.

Větší část firem se dohodla se zdravotnickými zařízeními nebo s lékaři, kteří pak testování zaměstnanců zajistili a náklady účtovali přímo pojišťovnám. „Celkové náklady pojišťoven na testování jsou tak samozřejmě podstatně větší,“ dodal Friedrich.

Povinné testování ve firmách 30. června skončí. Pojišťovny přispívají 60 korun za jeden samotest, nejvýše ale na čtyři testy na jednoho pracovníka za měsíc. Firmy o příspěvek žádají zpětně.

Školní testy odhalily přes čtyři tisíce nakažených dětí

S 30. červnem skončí také testování dětí ve školách. Od první poloviny dubna potvrdilo zhruba dvě pětiny nákaz zjištěných od té doby u dětí ve věku pěti až 15 let. Celkový záchyt nakažených mezi nimi činil v daném období 11 255, pozitivní test ve škole mělo 4237 z nich. Ve školách se k 22. červnu provedlo asi 11,5 milionu testů žáků a zaměstnanců, nákaza se potvrdila v 0,04 procenta případů, vyplývá ze statistik Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS).

Podle ministerstva školství obdržely školy téměř 15,5 milionu antigenních testů. Nakupovalo je ministerstvo vnitra, Správa státních hmotných rezerv, ale i zřizovatelé škol nebo školy samotné, uvedla mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová. Školy podle ní využily také testy, které dostaly darem. „Přesným vyčíslením nedisponujeme,“ řekla.

Podle údajů ÚZIS se ve školách k 22. červnu provedlo 1,632 milionu testů zaměstnanců a 9,883 milionu testů žáků. Nákaza se přitom potvrdila u 641 pracovníků škol a 4237 dětí. U obou skupin tvořil záchyt asi 0,04 procenta testů. Celkově se za sledované období potvrdil covid-19 v ČR u 11 255 dětí ve věku pěti až 15 let, z toho pozitivní testy ze škol tvořily 38 procent. Epidemická šetření podle ředitele ÚZIS Ladislava Duška prokázala, že 2982 případů souviselo pravděpodobně se školním kolektivem.