Redl neuspěl ohledně svéprávnosti u Nejvyššího soudu. Policie ho může stíhat i v kauze spojené s Krejčířem

Nejvyšší soud potvrdil dřívější rozsudek plzeňského krajského soudu o tom, že zlínský podnikatel Michal Redl je svéprávný. České televizi informaci potvrdil místopředseda Okresního soudu Plzeň–město Jan Špalek. O Redlově svéprávnosti průběžně rozhoduje soud od roku 2008, naposledy ji podnikateli omezil vloni v květnu. Odvolací krajský soud ale omezení v polovině září zrušil. Policie tak může Redla trestně stíhat nejen v kauze Dozimetr, ale i v případu „M5“ z doby Radovana Krejčíře.

S podzimním rozhodnutím plzeňského krajského soudu nebyl Redl spokojený, letos v únoru proto podal dovolání k Nejvyššímu soudu, ten mu ale nevyhověl. „Nejvyšší soud v části dovolání odmítl (zejména v otázce nákladů řízení), v části jej zamítl (co do vlastního důvodu),“ uvedl místopředseda plzeňského okresního soudu Špalek.

O omezení Redlovy svéprávnosti opakovaně od roku 2008 rozhodoval právě Okresní soud Plzeň–město. Důvodem měla být vážná duševní nemoc. Naposledy omezení prodloužil loni v květnu, a to na dalších pět let.

Krajský soud v Plzni ale celé řízení zastavil 14. září a omezení svéprávnosti zrušil. Prvoinstanční soud podle něj překročil lhůtu, kterou měl na rozhodování. Jak již dříve informovala Česká televize, Redl se tak opět svéprávným stal necelé dva měsíce předtím, než ho policie obvinila v kauze Dozimetr, tedy loni na konci dubna.

Nové řízení o omezení svéprávnosti

Vedle řízení, ve kterém aktuálně rozhodl Nejvyšší soud, vede ale české soudnictví ohledně svéprávnosti zlínského podnikatele ještě jedno další. V listopadu loňského roku plzeňský okresní soud zahájil na popud Redlova rodinného příslušníka další kolo posuzování podnikatelovy svépravnosti. Dosud ale nezačal ve věci jednat.

Opakovaným omezováním svéprávnosti se Michal Redl vyhnul trestním stíháním, které se týkaly kauz spojených s Radovanem Krejčířem – šlo například o případ nezákonného podnikání společnosti Technology Leasing. Podle policie Redl spolu s Krejčířem v roce 2002 měli „tunelovat“ Českou spořitelnu přes úvěr poskytnutý právě této firmě.

Stíhání se ale Redlovi daří vyhýbat také v kauze „M5“. Ta se týkala rozsáhlého úvěrového podvodu kolem firmy M5, nezdaněných dovozů a prodeje pohonných hmot. Způsobená škoda dosahovala půl miliardy korun.

V roce 2007 bylo trestní stíhání Redla přerušeno. Jeho advokáti předložili znalecké posudky, podle kterých podnikatel kvůli své duševní chorobě nedokázal chápat smysl trestního řízení.

Do přerušení stíhání zasáhl ministr Blažek

Právě kauza „M5“ ale bude u soudu pokračovat. Jak informovala Česká televize na konci června, Vrchní státní zastupitelství v Praze rozhodlo, že policie bude ve vyšetřování pokračovat. Podle státního zástupce z pražského vrchního státního zastupitelství Marka Bodláka se rozhodlo o obnovení trestního stíhání na základě nového znaleckého posudku. „Obviněný je již schopen účasti na trestním řízení a je schopen chápat jeho smysl,“ konstatoval.

Podnětem byl návrh ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS). Na jeho dopis upozornil server Seznam Zprávy vloni v září. Podle ministra se Redlův zdravotní stav s ohledem na rozhodnutí soudů zlepšil.

Kauza Dozimetr

Michal Redl je aktuálně spolu s dalšími obviněn i v kauze Dozimetr. Policie mimo něj stíhá například bývalého náměstka pražského primátora Petra Hlubučka (dříve STAN), bývalého člena představenstva pražského dopravního podniku Mateje Augustína nebo podnikatele Zakaríu Nemraha.

Podle vyšetřovatelů měli ovlivňovat veřejné zakázky v Dopravním podniku hlavního města Prahy. Policie ukončila vyšetřování letos na konci března. Seznam Zprávy na konci června napsaly, že se dosud jeden z advokátů neseznámil se spisem, proto ještě státní zástupce nemohl rozhodnout, jestli a případně v jakém rozsahu podá obžalobu.