TÉMA

Svéprávnost

Podnikatel Korbel prchá před soudy už čtrnáct let. Obžalovaný je z podvodu za tři čtvrtě miliardy

Městský soud se zabývá případem téměř tři čtvrtě miliardového úvěrového podvodu. Obžalovaný podnikatel Hynek Korbel má aktuálně omezenou svéprávnost. Soud má ale k dispozici posudek, který duševní nemoc vyvrací, snaží se proto rozhodnutí o omezení svéprávnosti zvrátit, sdělil ČT mluvčí soudu Adam Wenig. Podnikatel v minulosti už několikrát uprchl do zahraničí. Podle dostupných informací se aktuálně nachází v Itálii, která ho do Česka nechce vydat právě kvůli špatnému psychickému stavu.
22. 3. 2024|

Policie znovu navrhla obžalovat podnikatele Redla. Viní ho z nadržování v době spolupráce s Krejčířem

Policisté znovu navrhli obžalovat podnikatele Michala Redla v souvislosti s kauzou známou jako M5. Podle vyšetřovatelů se dopustil trestného činu nadržování v době, kdy měl spolupracovat s Radovanem Krejčířem. České televizi informaci sdělil dozorující státní zástupce Vladimír Trýzna z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Žalobce nyní rozhodne, zda povede případ před soud.
13. 3. 2024|

Policie navrhla obžalovat podnikatele Redla v kauze pohonných hmot

Policisté navrhli obžalovat podnikatele Michala Redla v kauze firmy M5. Ta se týká údajného podvodu kolem dovozu pohonných hmot, kterého se měl Redl dopustit spolu s Radovanem Krejčířem. České televizi to řekl dozorující státní zástupce Vladimír Trýzna. Stíhání Redla, který je obviněný i v kauze Dozimetr, bylo v roce 2007 přerušeno kvůli duševní nemoci. Podle nového posudku ale dokáže trestní řízení vnímat.
15. 11. 2023|

Redl neuspěl ohledně svéprávnosti u Nejvyššího soudu. Policie ho může stíhat i v kauze spojené s Krejčířem

Nejvyšší soud potvrdil dřívější rozsudek plzeňského krajského soudu o tom, že zlínský podnikatel Michal Redl je svéprávný. České televizi informaci potvrdil místopředseda Okresního soudu Plzeň–město Jan Špalek. O Redlově svéprávnosti průběžně rozhoduje soud od roku 2008, naposledy ji podnikateli omezil vloni v květnu. Odvolací krajský soud ale omezení v polovině září zrušil. Policie tak může Redla trestně stíhat nejen v kauze Dozimetr, ale i v případu „M5“ z doby Radovana Krejčíře.
12. 7. 2023|