Policie navrhla obžalovat podnikatele Redla v kauze pohonných hmot

Policisté navrhli obžalovat podnikatele Michala Redla v kauze firmy M5. Ta se týká údajného podvodu kolem dovozu pohonných hmot, kterého se měl Redl dopustit spolu s Radovanem Krejčířem. České televizi to řekl dozorující státní zástupce Vladimír Trýzna. Stíhání Redla, který je obviněný i v kauze Dozimetr, bylo v roce 2007 přerušeno kvůli duševní nemoci. Podle nového posudku ale dokáže trestní řízení vnímat.

„Ve věci už policejní orgán skončil vyšetřování a spis předložil státnímu zástupci s návrhem na podání obžaloby. Státní zástupce ve věci rozhodne po prostudování spisového materiálu,“ uvedl žalobce Trýzna z Vrchního státního zastupitelství v Praze.

Případ se týká nezdaněných dovozů a prodeje pohonných hmot kolem firmy M5. Podle policie škoda dosahovala půl miliardy korun. Redlovo stíhání bylo kvůli duševní chorobě v roce 2007 přerušeno. Jeho advokáti předložili znalecké posudky, podle kterých zlínský podnikatel nedokázal chápat smysl trestního řízení.

Státní zástupce si ale nechal vypracovat nový posudek, podle kterého už Redl smysl řízení chápe. Letos v červnu tak stíhání obnovil. Přerušená naopak zůstane druhá kauza okolo společnosti Technology Leasing, v níž Redl podle policie spolu s Krejčířem tuneloval Českou spořitelnu. Stíhání ukončila amnestie prezidenta Václava Klause z ledna 2013.

Obvinění čelí i v kauze Dozimetr

Duševní stav Redla museli kriminalisté řešit také v kauze Dozimetr týkající se hospodaření pražského dopravního podniku. Podle policie se podnikatel s dalšími dvanácti lidmi podílel na ovlivňování zakázek. Na konci října detektivové jedenáct z nich navrhli obžalovat.

Redl měl od roku 2008 omezenou svéprávnost. Opakovaně ji prodlužoval Okresní soud Plzeň-město, loni v září ji ale z procesních důvodů zrušil plzeňský krajský soud. Verdikt po Redlově dovolání potvrdil i Nejvyšší soud. Člen podnikatelovy rodiny podal loni na podzim nový návrh na omezení Redlovy svéprávnosti. Plzeňský soud případ na konci října kvůli místní příslušnosti postoupil Okresnímu soudu ve Zlíně.