Policie znovu navrhla obžalovat podnikatele Redla. Viní ho z nadržování v době spolupráce s Krejčířem

Policisté znovu navrhli obžalovat podnikatele Michala Redla v souvislosti s kauzou známou jako M5. Podle vyšetřovatelů se dopustil trestného činu nadržování v době, kdy měl spolupracovat s Radovanem Krejčířem. České televizi informaci sdělil dozorující státní zástupce Vladimír Trýzna z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Žalobce nyní rozhodne, zda povede případ před soud.

Trestný čin nadržování, z nějž policie Redla viní, trestní zákoník vysvětluje jako napomáhání pachateli trestného činu uniknout stíhání nebo trestu.

Policie navrhla podat obžalobu již podruhé. Poprvé – loni na podzim – ale státní zástupce vrátil případ k došetření. Nyní se s návrhem ke státnímu zástupci vrátili. Podle Trýzny z pražského vrchního zastupitelství oddělili stíhání Redla od kauzy kolem firmy M5. „Policejní orgán vyšetřování doplnil a opětovně věc předložil s návrhem na podání obžaloby,“ potvrdil Trýzna.

Podnět ke stíhání podal ministr Blažek

Kauza M5 se týkala rozsáhlého úvěrového podvodu v dovozu pohonných hmot, kterého se podle policie Redl dopouštěl spolu s Radovanem Krejčířem. Způsobená škoda dosáhla půl miliardy korun. V roce 2007 ale bylo trestní stíhání Redla přerušeno. Jeho advokáti totiž předložili znalecké posudky, podle kterých podnikatel nedokázal chápat smysl trestního řízení kvůli duševní chorobě.

V září 2022 ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) poslal státním zástupcům návrh, aby v přerušeném stíhání pokračovali. Tvrdil, že se Redlův zdravotní stav zlepšil. Reagoval na to, že soudy v květnu a září téhož roku omezení svéprávnosti zrušily.

O omezení svéprávnosti Michala Redla rozhodoval opakovaně Okresní soud Plzeň-město od roku 2008. Novou žádostí, kterou podal člen podnikatelovy rodiny na podzim roku 2022, se bude zabývat zlínský okresní soud. Ze západu Čech na východ Moravy se rozhodování přesunulo kvůli tomu, že právě ve Zlíně Redl bydlí.

Další stíhání Michala Redla

Kriminalisté stíhali Redla spolu s Radovanem Krejčířem ve dvou kauzách. Kromě M5 se jednalo i o kauzu ohledně nezákonného podnikání společnosti Technology Leasing. Podle policie v roce 2002 Redl spolu s Krejčířem tunelovali Českou spořitelnu přes úvěr poskytnutý právě firmě Technology Leasing. V roce 2013 trestní stíhání ukončila amnestie tehdejšího prezidenta Václava Klause.

Aktuálně je Redl obviněný také v kauze Dozimetr. Ta se týká ovlivňování veřejných zakázek v Dopravním podniku hlavního města Prahy. Na konci října 2023 navrhli kriminalisté obžalovat jedenáct lidí za úplatkářství a praní špinavých peněz.