Podnikatel Korbel prchá před soudy už čtrnáct let. Obžalovaný je z podvodu za tři čtvrtě miliardy

Městský soud se zabývá případem téměř tři čtvrtě miliardového úvěrového podvodu. Obžalovaný podnikatel Hynek Korbel má aktuálně omezenou svéprávnost. Soud má ale k dispozici posudek, který duševní nemoc vyvrací, snaží se proto rozhodnutí o omezení svéprávnosti zvrátit, sdělil ČT mluvčí soudu Adam Wenig. Podnikatel v minulosti už několikrát uprchl do zahraničí. Podle dostupných informací se aktuálně nachází v Itálii, která ho do Česka nechce vydat právě kvůli špatnému psychickému stavu.

Hynek Korbel vlastnil skupinu firem Kimos, která obchodovala se dřevem. V nejlepších letech zaměstnávala stovky lidí a dosahovala obratu až několik miliard korun ročně. V severních Čechách jí patřila pila, sklady dřeva a lesy. Podnikatel ale postupně nadělal dluhy za stovky milionů. Banky následně zjistily, že každá z nich dostávala o firmách jiné výkazy. 

Příběh útěku před českou justicí se začal psát v roce 2010. Tehdy pětatřicetiletý Korbel podle Mladé fronty DNES zmizel i s rodinou neznámo kam. „Jeden den jsme ještě s panem Korbelem mluvili, druhý den se telefon odmlčel a od té doby nemáme kontakt,“ uvedl před čtrnácti lety pro deník jeden z bankéřů. Korbel měl bankám způsobit škodu za několik stovek milionů korun. Případem se proto začala zabývat policie. 

Následujících šest let nebyla o Hynku Korbelovi v médiích žádná zmínka. Ze soudních usnesení, která má ČT k dispozici, však vyplývá, že nebyl celých šest let na útěku. V té době si dokonce odseděl nějaký čas ve vězení za jiný podvod. Šlo konkrétně o úvěr zhruba dvanáct milionů korun na zpětné financování kotlů, které ale Korbel nevlastnil. Odpykat si za to měl pět let ve vězení. 

Vydání ze Švýcarska

V souvislosti s tímto případem vydal obvodní soud na Korbela evropský zatykač. Policie ho tak poprvé dopadla v roce 2012 ve Švýcarsku a Korbel putoval do vězení. Odseděl si ale jen část z pětiletého trestu a v roce 2014 byl podmíněně propuštěn.

Už na svobodě pak argumentoval tím, že nemůže být stíhán z podvodu za stovky milionů, protože ho Švýcarsko vydalo do Česka pouze v případu dvanáctimilionového podvodu. Po soudních peripetiích, kdy byl Korbel nejprve zadržen na Slovensku a následně znovu propuštěn, Nejvyšší soud definitivně rozhodl, že stíhán být může. Muž se ale mezitím zase vrátil na Slovensko a patrně znovu zmizel.

V roce 2017 padla v případu obžaloba. Hynek Korbel se ještě společně se svým bratrem Václavem měl dopustit podvodu se škodou zhruba 720 milionů. „Obžalovaní měli, a to opakovaně, uvést banky a jednu fyzickou osobu v omyl, a tak vylákat finanční prostředky, dále je pak obžalovanému Hynku Korbelovi kladen za vinu další skutek představovaný poškozením věřitele,“ upřesnil mluvčí pražského městského soudu Wenig.

Průtahy soudce

Od podání obžaloby uplynuly čtyři roky, během kterých se případ nikam neposunul. Zatímco Hynek Korbel byl znovu na útěku, jeho bratr se soudem komunikoval. Ani tak ale nebylo zahájeno hlavní líčení. Případ měl v té době na starosti soudce Kamil Kydalka, který loni odešel do důchodu. „Průtahy v této věci byly žalovány kárnou žalobou,“ uvedl Wenig.

Nejvyšší správní soud v roce 2020 kvůli průtahům v této kauze a několika dalších případech soudci Kydalkovi snížil na rok plat o deset procent.

Omezení svéprávnosti

Posun v případu nenastal ani po tom, co byl Hynek Korbel před necelými třemi lety znovu dopaden na Slovensku. Tamní média tehdy uvedla, že se podnikatel nachází ve špatném psychickém stavu. To následně potvrdil i soud. 

„Obžalovaný dosáhl toho, že byl rozsudkem Okresního soudu v Popradu z července 2021 omezen ve způsobilosti k právním úkonům a jeho opatrovníkem byla ustanovena jeho manželka,“ popsal Wenig.

Loni v létě ale v rámci extradičního řízení do Česka vypracoval slovenský znalecký ústav Forenza nový posudek. „Znalci uzavřeli, že obžalovaný žádnou duševní poruchou netrpí a tuto, respektive její projevy, pouze předstírá,“ doplnil Wenig.

Útěk do Itálie

Krátce po vypracování nového zdravotního posudku však Hynek Korbel opět uprchl. Ještě předtím podle Weniga stihl na Slovensku prodat několik nemovitostí. Policisté ho znovu zadrželi letos na začátku února, tentokrát v Itálii. Opakoval se ale scénář podobný tomu slovenskému.

„S ohledem na tvrzení obžalovaného, jeho manželky a obhájce, že Hynek Korbel trpí nevyléčitelnou duševní chorobou a není schopen výkonu vazby ani účasti v řízení, byl dne 7. 2. 2024 propuštěn ze zadržení,“ vysvětlil Wenig. 

Korbel trpí podle italského znalce obsedantně kompulsivní poruchou, je také mlčenlivý a při zmínce o České republice sebou trhne. Na konci února tak italský justiční orgán rozhodl o tom, že Korbel nebude do Česka vydán.

Rozdělení případu

Kauzu má nyní na starosti soudkyně Jana Miklová. Ta případ Hynka Korbela vyčlenila do samostatného řízení. V části případu kolem jeho bratra Václava by už v květnu mohlo padnout první rozhodnutí, téměř sedm let od obžaloby.

Co se Hynka Korbela týče, justice musí znovu rozhodovat o jeho svéprávnosti na základě podnětu Městského soudu v Praze, který chce původní rozhodnutí změnit. „Soud samozřejmě podniká další kroky k zajištění účasti obžalovaného u úkonů trestního řízení, nicméně jejich konkrétní podobu nebude v tuto chvíli sdělovat, aby nebyl zveřejněním mařen jejich účel, respektive cíl,“ doplnil mluvčí.