Prudce se oteplilo a taje, meteorologové varují před povodněmi

Události: Předpověď počasí na víkend (zdroj: ČT24)

Na čtyřech místech v Čechách jsou toky na druhém povodňovém stupni a na desítkách míst v republice na prvním. Před rozvodněním řek varoval Český hydrometeorologický ústav. Nejenže v noci pršelo, především je velmi teplo – i v noci a brzy ráno zůstávaly teploty leckde až deset stupňů nad nulou – takže taje sníh.

Výstraha před povodněmi je vyhlášena do pátečního poledne. Její územní rozsah ČHMÚ během dne upravil a posunul poněkud severněji. Platí nyní v celém Karlovarském kraji a Kraji Vysočina, většině Plzeňského a Pardubického kraje, ve východní části Královéhradeckého kraje, na severu a východě Jihočeského kraje, jižní polovině Středočeského kraje, západní části Libereckého kraje a přilehlých oblastech Ústeckého kraje, v části Olomouckého kraje a okrajově v Jihomoravském kraji.  

Meteorolog ČT Pavel Karas řekl v Událostech, že v závěru týdne se bude od severu ochlazovat. Počasí v Česku bude ovlivňovat teplotní rozhraní, teplý vzduch na jihu od studeného na severu. Rozdíl v teplotách mezi severovýchodem a jihem bude až 10 stupňů Celsia.

Z převážně zatažené oblohy bude pršet, nebo sněžit a při mrznoucím dešti pokryje silnice a chodníky slabá vrstva ledu. Za víkend zřejmě napadne na severních pohraničních horách až čtvrt metru sněhu, zatímco na jihu republiky bude pršet a z oblohy tam spadne až 20 litrů vody na čtvereční metr, uvedl Karas.

Vzedmuté hladiny řek

Vysoko byly hladiny Ohře na chebské vodní nádrži Skalka, Teplé v Tepličce a v Březové a Černovického potoka v jihočeských Tučapech, na druhém stupni. Zatímco západočeské řeky překročily spodní hranici druhého stupně ve čtvrtek dopoledne, Černovický potok se na ni dostal již hodinu po půlnoci.

První stupeň povodňové aktivity byl na čtyřech desítkách míst napříč Českem, nejvíce na Českomoravské vrchovině a řekách, které z ní odtékají. Hladiny se zvedly i na řekách pod dalšími horami, jako je Jizera nebo Divoká Orlice.

„Kulminace na zasažených tocích se budou posunovat na níže položené úseky vodních toků,“ poznamenal Jiří Petr z dispečinku Povodí Labe.

Teploty budou opět klesat

Během dne by mělo pršet pouze občas, a to hlavně na severu a severovýchodě republiky. Srážek a oblačnosti bude ubývat, teploty ale zůstanou vesměs vysoké – mezi pěti a deseti stupni Celsia. Vítr by měl během dne od západu slábnout.

Noc bude na rozdíl od té minulé již více připomínat zimu, teploty se většinou vrátí k nule nebo i pod ni, klesnout by měly na minus tři až plus jeden stupeň. Protože na jihozápadě republiky může večer ještě pršet, hrozí v noci vznik ledovky.