Prezidenta za každou cenu, klidně i do zábavného pořadu. Český rozhlas má na víc, kritizují novináři

Nový pořad pro prezidenta Miloše Zemana a jeho návrat do Českého rozhlasu. Na začátku to znělo docela jasně, po pár hodinách ale bylo všechno jinak. Prezident si v éteru nebude s moderátorem Lubošem Xaverem Veselým povídat pravidelně, ale jen jednou. Jestli to byl záměr, nebo Český rozhlas ustoupil kritice, zjišťoval Newsroom ČT24.

Od začátku roku, kdy na TV Barrandov skončil Týden s prezidentem, má Miloš Zeman volné čtvrteční večery. Kdo Jaromíra Soukupa, který prezidenta pravidelně zpovídal, nahradí, zatím stále není jasné. První možné jméno přitom už padlo. Když se moderátor Press klubu na Frekvenci 1 ujišťoval, že se prezident s tímto rádiem na rozdíl od TV Barrandov neloučí, odpověděl Zeman: „Ale samozřejmě, stejně tak, jako zůstávám třebas s Bleskem, stejně tak, jako mi teď generální ředitel Českého rozhlasu pan Zavoral navrhl další mediální výstupy s Xaverem Veselým, kterého mám rád, a těším se na to.“

Věta, která se pro novináře ihned stala zprávou. Z několika důvodů ji navíc považovali za kontroverzní. „Mně na tom přišlo zajímavé, že je to rozhovor s moderátorem, kterého sám prezident označuje za svého oblíbence. Že to je moderátor, o kterém veřejně říká, že ho má rád, že má dobré otázky,“ říká mediální analytik Filip Rožánek.

Stejně dobrý vztah, kterým se Miloš Zeman netajil, má i s Jaromírem Soukupem. „Novináři, kteří panu prezidentovi neškodí, nekritizují ho nebo se ho neptají na věci, na které tázán být nechce, tak ty má samozřejmě rád,“ doplňuje Jan Moláček z Deníku N.

Pozvánka pro prezidenta

Druhou kontroverzí je pozvání od ředitele Českého rozhlasu. „Až jsem si říkal, že to je možná nadbytečná role generálního ředitele v celém tomhle procesu,“ říká Rožánek s tím, že Veselého pořady nejsou publicistické, ale lifestylové.

Podle komentátora Jindřicha Šídla takový postup ukazuje, že rozhlas se snaží prezidentovi vyhovět. „Já si úplně nemyslím, že úkolem veřejnoprávního rozhlasu je dělat radost prezidentovi republiky. Úkolem veřejnoprávního rozhlasu je dělat žurnalistiku, a ne vycházet vstříc, co by si tak asi prezident přál a s kým by si přál mluvit,“ kritizuje Šídlo.

Český rozhlas to vysvětluje jinak. Podle mluvčího Jiřího Hošny moderátor požádal ředitele, aby prezidenta pozval. „Do svého pořadu si (Luboš Xaver Veselý) zve pravidelně osobnosti veřejného života, včetně politiků napříč politickým spektrem. Teď jeho volba padla na pana prezidenta, proto požádal o zprostředkování rozhovoru,“ vysvětluje.

Problém Hošna nevidí ani v tom, že Zeman vystoupí v zábavném pořadu. „Rozhodně nechápu, proč by prezident republiky neměl z nějakého důvodu vystupovat ve veřejnoprávním médiu. Proč by posluchači veřejnoprávního média neměli mít možnost poznat osobnost prezidenta republiky,“ dodává.

Dřívější rozhlasové Hovory z Lán skončily kvůli sporu o předtáčení. Před pěti lety tento pořad nahradil Prezidentský Pressklub na Frekvenci 1, který moderoval právě Luboš Xaver Veselý.

Jednorázové interview

Týden s prezidentem, jak ho znají diváci z TV Barrandov, ale na vlnách Českého rozhlasu nebude. Pár hodin poté, co Miloš Zeman mluvil o „výstupech“, rozhlas upřesnil, že půjde jen o jeden rozhovor, který se odvysílá na začátku února. Pro novináře se tak otevřel další prostor pro spekulace.

„Já si myslím, že si vedení Českého rozhlasu uvědomilo, že přesouvat Týden s prezidentem nechvalně proslavený panem Soukupem na veřejnoprávní médium a nechat ho moderovat panem Veselým je skutečně příliš silná káva. Tak z toho vycouval zkrátka a dobře takovým prohlášením, že se bude jednat pouze o jeden rozhovor,“ myslí si Moláček.

„Ne, Český rozhlas neplánuje žádný pravidelný pořad. Budeme pokračovat v dosavadní praxi příležitostných rozhovorů na aktuální témata,“ reaguje na to mluvčí Jiří Hošna.

Pořad pro oponenty

O každotýdenní prezidentské interview může mít podle komentátorů kromě TV Nova zájem také nově vznikající stanice CNN Prima News. „Bude potřebovat nové atraktivní formáty. Navíc bude potřebovat nějaký pořad, který budou ostatní média citovat, tak tohle se nabízí,“ uvažuje Filip Rožánek.

Přibývá ale také těch, kdo si myslí, že nový Týden s prezidentem už nebude. „Nejsem si jist, jestli prezident poté, co se musel tři roky dívat na Jaromíra Soukupa a odpovídat, jestli chce každý týden tenhle formát podstupovat,“ domnívá se Jindřich Šídlo.

Prezident pravidelnost potřebuje, tvrdí ale mediální teoretik z Masarykovy univerzity v Brně Jaromír Volek. „On tímto způsobem komunikoval s částí politického spektra a částí mediální obce, která není prozemanovsky naladěná, ale nemohla si dovolit pořad takříkajíc vynechat. To je podstatné, proto je důležitá periodicita,“ tvrdí.

Pražský hrad podrobnosti nevysvětluje a Jiří Ovčáček nový plán mediálních aktivit prezidenta zatím nezveřejnil. Náhradou za zrušený pořad jsou podle Ovčáčkových slov jeho pravidelné tiskové konference.

Sledujte téma v neděli ve 22:00 v Newsroomu ČT24.