Hovory z Lán možná končí. Ředitel rozhlasu chce předtáčku, Zeman je proti

Praha - Rozhlasový pořad Hovory z Lán, tedy interview prezidenta, v Českém rozhlase zřejmě skončí. Generální ředitel ČRo Peter Duhan rozhodl, že má být vysílán jako předtáčený. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček reagoval, že prezident Miloš Zeman na to nepřistoupí. Předtáčení nebo zpoždění pořadu, v němž na počátku listopadu prezident hovořil velmi vulgárně, Zeman odmítl už dříve. Ředitel Duhan ale původně s pokračováním varianty živého pořadu souhlasil. Nyní se odvolává na to, že musí respektovat usnesení Rady Českého rozhlasu.

„Příští Hovory z Lán budou vysílány jako předtáčené, to je poslední rozhodnutí vedení ČRo. S tím jsem seznámil pana prezidenta v dopise, který jsem mu zaslal v pátek. Neznám ještě jeho stanovisko, ale lze předpokládat, že s největší pravděpodobností na tuto možnost nepřistoupí a tím pořad Hovory z Lán jako formát zanikne,“ řekl televizi DVTV Duhan. Rozhovor zveřejnil server Aktuálně.cz.

Ředitel Duhan, stejně jako vedení Českého rozhlasu, zastával stanovisko vysílat pořad Hovory z Lán živě. Nyní se v rozhovoru odvolává na usnesení Rady Českého rozhlasu, zejména v jeho druhém dodatku, kde se říká, že „Hovory z Lán vysílány živě by byly rizikovým formátem, protože existuje zkušenost z posledních Hovorů z Lán. Tu zkušenost máme zapracovat a předjímat, že se může situace opakovat.“

Zeman Duhanův návrh odmítá

„Pan prezident vyslovil absolutní nesouhlas s návrhem, který mu generální ředitel Českého rozhlasu zaslal. Pan prezident v žádném případě nepřistoupí na to, aby se Hovory z Lán předtáčely,“ uvedl Ovčáček. Hradní mluvčí označil nynější stanovisko Duhana za překvapující a připomněl, že ředitel ještě nedávno tvrdil, že pořad bude nadále vysílán živě."

V první polovině prosince - po zveřejnění stanoviska Rady Českého rozhlasu (26. 11. 2014) - Duhan uvedl, že další vysílání Hovorů z Lán bude probíhat stejným způsobem jako dosud. „Neplánuji žádné změny, koncepce pořadu zůstává, jak jsme ji nastavili,“ řekl tehdy generální ředitel rozhlasu po jednání s Milošem Zemanem. Podle Duhana prezident své argumenty „zcela přesvědčivě vysvětlil“ (čtěte zde).

Pořad by mohl pokračovat na jiné stanici

Podle Ovčáčka Pražský hrad věc řeší tak, aby bylo do konce roku jasno: „Mohu ujistit, že Hovory z Lán, třeba byť i v pozměněné podobě, budou určitě pokračovat navzdory stanovisku Českého rozhlasu.“ Možnost, že by se pořad mohl vysílat na jiné rozhlasové stanici, nechtěl nyní komentovat. Nejposlouchanější české rádio Impuls zatím kvůli pořadu Hrad neoslovil. Pokud by se tak stalo, formát pořadu by prý zvažovali.

„S největší pravděpodobností bychom pravidelný pořad s panem prezidentem raději předtáčeli, zejména s ohledem na to, jak se regulační orgány staví k případným problémům s obsahem vysílání, tedy konkrétně k možnosti postihu provozovatele za obsah, který zazněl v přímém přenosu,“ oznámil generální ředitel Rádia Impuls Jiří Hrabák.

Zeman v posledních Hovorech z Lán použil několik vulgarit, za což byl kritizován (čtěte zde). Podle Rady ČRo rozhlas odvysíláním hovorů porušil zákon i kodex Českého rozhlasu. Rada ČRo uznala výjimečnost situace, kdy svou roli hrálo překvapení a respekt k hlavě státu. Do budoucna rozhlas vyzvala, aby u Hovorů z Lán svůj kodex respektoval.