Živě, ale jen čtyřikrát do roka: Zeman se stěhuje na Frekvenci 1

Praha – Živé rozhlasové rozhovory s prezidentem Milošem Zemanem bude od nového roku vysílat rádio Frekvence 1. Pořad se bude jmenovat Prezidentský Pressklub a poběží čtyřikrát ročně. Podle serveru IHNED.cz ho má moderovat Luboš Xaver Veselý, s nímž se Zeman zná už několik let. Končí tak pořad Hovory z Lán na Českém rozhlase. Veřejnoprávní instituce ho totiž kvůli Zemanovým vulgarismům chtěla předtáčet, což se prezidentovi nelíbilo.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček zdůvodnil přestup na Frekvenci 1 rozhodnutím Českého rozhlasu, které označil za „náhlý názorový obrat“. „Poté, co byl pan prezident ujištěn, že se nic nemění a Hovory z Lán budou vysílány živě, přišel dopis od generálního ředitele s informací, že nebudou vysílány živě,“ poukázal mluvčí Ovčáček.

„V plánu jsou čtyři živá vysílání pořadu Prezidentský Pressklub za rok,“ uvedla mluvčí Frekvence 1 Radka Pilzová. Poprvé ho posluchači uslyší 4. ledna v 17:00. Lidé se podle Pilzové budou moci do rozhovoru aktivně zapojit a spolupodílet se na přípravě otázek pro hlavu státu.   

Podle ředitele rádia Frekvence 1 Miroslava Škody má mít prezident v demokratické zemi možnost se vyjadřovat a posluchači možnost jeho vyjádření hodnotit. „Živé vysílání je pak základ rozhlasové práce a je to i jediný způsob, jak vést skutečně autentický rozhovor. Proto živé vysílání s prezidentem vítáme,“ uvedl Škoda.

Ředitel rádia Frekvence 1 Miroslav Škoda

„Naší ambicí není v čemkoli prezidentovi bránit. Řekl bych, že naše demokratická společnost má na to jiné nástroje.“

Zeman v posledních Hovorech z Lán použil několik vulgarit, za což byl kritizován. Podle Rady ČRo rozhlas odvysíláním Hovorů porušil zákon i kodex Českého rozhlasu. Rada ČRo sice uznala výjimečnost situace, kdy svou roli hrálo překvapení a respekt k hlavě státu. Do budoucna však rozhlas vyzvala, aby u Hovorů z Lán svůj kodex respektoval. Generální ředitel ČRo poté Zemana dopisem informoval, že bude pořad předtáčený, na což prezident nepřistoupil.

Hovory z Lán na Českém rozhlase končí (zdroj: ČT24)

Český rozhlas se nadále domnívá, že názory prezidenta republiky patří do vysílání média veřejné služby. „Museli jsme však respektovat usnesení Rady Českého rozhlasu, které nám stanovilo jasné mantinely. V souvislosti s tím jsme také pana prezidenta požádali o předtáčení dalšího dílu Hovorů z Lán,“ reagoval dnes večer mluvčí Českého rozhlasu Jiří Hošna. Ten připomněl, že se pravidelně předtáčely Hovory z Lán s Václavem Havlem.