Prezident si v očích Čechů polepšil, vláda a parlament pohoršily, zjistil STEM

Práci českého prezidenta lidé hodnotí lépe než před rokem. Petr Pavel, který je v prezidentském úřadě od loňského března, od nich dostal průměrnou známku 3,1, zatímco jeho předchůdce Miloš Zeman měl na konci svého funkčního období průměrnou čtyřku. Premiér, vláda či parlament si od minulého roku pohoršili, v průměru obdrželi čtyřku. Veřejnost je kritičtější i k politickému vývoji v zemi. Vyplynulo to z lednového průzkumu agentury STEM.

Nejlepší hodnocení opět dostaly obecní nebo městské úřady, které jedničkou nebo dvojkou hodnotily dvě pětiny občanů. Více než třetina lidí těmito známkami ocenila kvalitu zdravotní péče a práci prezidenta, přičemž Pavel byl hodnocen ve svém úřadě poprvé a lépe než Zeman před rokem.

„V případě prezidenta samozřejmě změna souvisí se změnou v prezidentském úřadu, Miloš Zeman na konci svého funkčního období byl vnímán silně kriticky. Hodnocení Petra Pavla je sice polarizované, ale stále jasně lepší než u ostatních zkoumaných politických aktérů,“ uvedla k tomu analytička STEM Jitka Uhrová.

Skepse v mnoha oblastech

Politická reprezentace země, s výjimkou prezidenta, dostala od veřejnosti stejně jako v předchozích letech nejhorší vysvědčení. Nejvíce čtyřek a pětek obdržel za svou práci předseda vlády Petr Fiala (ODS), jeho průměrná známka byla 4,1, loni měl 3,8.

Z průměrné známky 3,8 si pohoršila na čtyřku koaliční vláda Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN a podobně se zhoršilo i hodnocení parlamentu. Aktuální vnitropolitické situaci lidé dali průměrnou známku 3,9, zatímco před rokem to bylo 3,6. Průměrná známka za činnost politických stran se mírně zvýšila z 3,8 na 3,9.

Proti předchozímu roku se podle autorů průzkumu zhoršilo ale i hodnocení u možnosti dovolat se práva u soudu, vyhlídek do budoucna, sociálních jistot, stavu demokracie a občanských svobod nebo péče o bezpečnost občanů. V jejich případě ale průměrná známka nepřekročila 3,7. Průměrnou známkou 3,8 lidé ohodnotili podmínky života mladých rodin, před rokem jim dali známku 3,7.

STEM udělal průzkum v druhé polovině ledna a zúčastnila se ho tisícovka respondentů starších osmnácti let.