Požár v domově v Roztokách má dvě oběti a desítky zraněných. Policie prověřuje opravu kotelny

V Roztokách u Prahy hořel domov seniorů (zdroj: ČT24)

Při požáru v Alzheimer centru v Roztokách u Prahy zemřeli dva jeho klienti a dalších 55 lidí se zranilo. Za poslední roky jde o jeden z nejtragičtějších požárů v domovech pro seniory. Škodu hasiči odhadují na 70 milionů korun, jeho příčina zatím není známa. Policie případ vyšetřuje pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti.

 V objektu dělníci opravovali plynovou kotelnu, tuto informaci vyšetřovatelé ověřují.

Požár v centru vypukl ve středu kolem 19:00. Hasiči nejdříve vyhlásili druhý stupeň poplachu, který postupně zvýšili na nejvyšší, čtvrtý stupeň. S požárem bojovalo až třiadvacet jednotek, tedy téměř sto hasičů, a seniory z hořící budovy v Nádražní ulici evakuovali po nastavovacích žebřících.

Podle mluvčí hasičů Terezy Sýkory Fliegerové oheň budovu zcela zasáhl, klienty tak už nebylo možné dostat ven vnitřkem. Při záchraně seniorů podle starosty Jana Jakoba (TOP 09) výrazně pomohli dobrovolníci, kteří se zapojili do evakuace.

Slova starosty potvrdil i hostinský z nedaleké restaurace. Do evakuace se spolu s hasiči zapojili i samotní hosté, kteří zrovna seděli na zahrádce. „Když to začalo, tak sem vběhl nějaký hasič a poprosil chlapy na zahrádce, kteří byli silní, aby pomohli. Hasiči nosili lidi v dekách ven, tam si je od nich brali civilisté a odnášeli je dál k sanitám. Byla tady na večeři i nějaká doktorka, ta se také hned zapojila a začala pomáhat,“ řekl hostinský.

Požár hasiči dohašovali celou noc, pod kontrolu ho dostali kolem čtvrtečních 4:00. Právě při dohašovacích pracích hasiči objevili dva mrtvé, předtím záchranáři evidovali pět desítek zraněných. Většina z nich byla zraněna lehce, dva lidé jsou podle záchranářů v kritickém stavu.

„To, že se tam bohužel objevily potom v průběhu noci dvě oběti, mě mrzí. Ale přesto byl zásah všech složek a pomoc dobrovolníků, kteří pomáhali s evakuací osob, plně profesionální. Bez toho by bylo obětí nepochybně více,“ komentoval starosta.

V Roztokách u Prahy hořel domov seniorů
Zdroj: ČT24

O zraněné pečují v šesti nemocnicích

Zranění klienti byli převezeni do pěti pražských nemocnic a také do zdravotnického zařízení v Kladně. Motolská nemocnice se stará o šestnáct pacientů, z nichž jsou tři na JIP. „Ostatní s lehčími potížemi jsou zatím u nás, ale se sociálními pracovnicemi už jednáme o jejich umístění do jiných zařízení,“ řekla mluvčí nemocnice Pavlína Danková.

Kladenská nemocnice přijala od záchranářů v noci na čtvrtek osm zraněných, mluvčí záchranky uvedla, že by mezi nimi měl být i klient v kritickém stavu. Podle mluvčí kladenské nemocnice Olgy Oliveriusové jsou všichni přijatí ve stabilizovaném stavu.

Všeobecná fakultní nemocnice v Praze přijala ženu, která se při požáru nadýchala zplodin. Propustila ji hned, jak se jí ulevilo. Mluvčí Fakultní Thomayerovy nemocnice Petr Sulek řekl, že nemocnice přijala tři ženy a dva muže. „Nejsou v ohrožení života, ale zůstávají v nemocnici na pozorování a je předpoklad, že v řádu několika pár dní je nemocnice propustí,“ doplnil.

Do střešovické nemocnice bylo podle mluvčí Jitky Zinke přepraveno pět zraněných a všichni jsou tam nadále hospitalizováni. V Nemocnici Na Homolce jsou dva pacienti na interně ve stabilizovaném stavu. Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v souvislosti s požárem nepřijala žádného pacienta. 

V Roztokách u Prahy hořel domov seniorů
Zdroj: ČT24

Zaměstnanci plnili pokyny IZS, říká majitel domova

Mluvčí záchranné služby Monika Nováková ve středu večer uvedla, že personál centra opustil budovu před příjezdem záchranářů. „Naši zaměstnanci plnili pokyny IZS, včetně pokynů telefonických před jejich příjezdem. Jinak to v takových situacích nelze,“ sdělil majitel centra Radek Žádník.

Ve čtvrtek dopoledne hasiči snížili poplachový stupeň na základní a zhruba dvacítka hasičů, kteří zůstali na místě, začala strhávat opláštění budovy, aby nikde nezůstala skrytá ohniska. Vnitřek budovy zkoumají vyšetřovatelé hasičů, policie i experti z Technického ústavu požární ochrany v Praze.

Alzheimer centrum má kapacitu 60 lůžek. Poskytuje také služby denního stacionáře. Provozovatelem je skupina Domov Alzheimer, která provozuje obdobná zařízení v Mostě, Přerově a Lázních Darkov na Karvinsku. Podle starosty je obec s provozovatelem v kontaktu. K dispozici mu dala svou zasedací místnost, aby měl prostor, odkud své činnosti koordinovat.

obrázek
Zdroj: ČT24

Oprava plynové kotelny

Na místě požáru byli ještě ve čtvrtek odpoledne nadále kriminalisté, hasiči a experti z Kriminalistického ústavu. Využívají i speciálně vycvičené psy na hledání akcelerantů hoření a místo dokumentují také drony. „Krajští kriminalisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti,“ uvedla středočeská policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

V objektu dělníci v těchto dnech opravovali plynovou kotelnu, což je pro vyšetřovatele důležitá informace, kterou musejí prověřit. Zatím ale nevylučují žádnou vyšetřovací verzi, příčinou mohlo být i úmyslné jednání, nedbalost nebo třeba technická závada, řekl na místě požáru vyšetřovatel Libor Pospíšil.

„Pracujeme se všemi verzemi, nicméně svědecké ohnisko máme v podstřešní části, v místě, kde byla plynová kotelna, a docházelo k rekonstrukci, kdy firma kotelnu přesouvala do suterénu. To znamená, že nahoře demontovala jednotlivé komponenty kotelny,“ uvedl vyšetřovatel.

Podle Pospíšila to obnášelo svářečské práce nebo třeba broušení. „Je to pro nás jedna z klíčových informací, protože samozřejmě okruh příčin vzniku požáru se nám o toto rozšíří a my to samozřejmě musíme prověřit,“ dodal.