Plukovník Stehlík vyštval z odboru válečných veteránů kriticky myslící kolegy, říká novinář Zídek

Zídek: Stehlík vyštval kriticky myslící kolegy (zdroj: ČT24)

Plánovaný konec ředitele odboru válečných veteránů plukovníka Eduarda Stehlíka vzbudil pozornost politiků, odborníků i laické veřejnosti. Redaktor Lidových novin a historik Petr Zídek se vyjádřil, že je „skvělá zpráva“, že padlo rozhodnutí „tohoto člověka vykopnout“. Publicista Luděk Navara naopak soudí, že by měl Stehlík ve své funkci setrvat. Střetli se v pořadu Události, komentáře.

„Položme si otázku, jestli bychom vedli v televizi diskusi o tom, zda má svůj post opustit někdo, kdo je ředitelem odboru na ministerstvu pro místní rozvoj nebo na ministerstvu zemědělství,“ uvedl Zídek s tím, že rozhodující by v případě odchodu či setrvání Eduarda Stehlíka měly být záměry vedení ministerstva obrany.

Podle Zídka Eduard Stehlík zpolitizoval vydávání osvědčení o účasti v odboji proti komunismu. „Inspekce ministra konstatovala, že některá rozhodnutí v agendě třetího odboje nesplňují elementární kritéria správního řádu,“ argumentoval Zídek. Podle něj Stehlík z odboru také „vyštval“ kriticky myslící kolegy.

Zídkovi se rovněž nelíbí, že Stehlík má podporu politiků včetně premiéra Andreje Babiše (ANO). „Dokázal si vytvořit síť kontaktů a podporovatelů v politickém spektru,“ zlobí se novinář. Coby úředník by podle jeho soudu měl naopak „jednat v apolitickém prostředí a fungovat podle zákonných mantinelů“.

Navara: Odbojáři jsou hrdí

Publicista Luděk Navara připomněl, že Česká republika nemá taková muzea či památníky totalit jako Polsko nebo systém vzdělávání v této oblasti jako Německo. „O to je důležitější role lidí, kteří dokáží moderní dějiny a dějiny totalitních období dobře pojmenovat a zaujmout veřejnost,“ řekl s tím, že takovým člověkem Stehlík je.

Podle Navary je jiná perspektiva úředníků, kteří sedí v kancelářích ministerstva obrany, a vojáků, veteránů a účastníků druhého a třetího odboje a jejich rodin. U těch má podle Navarových zkušeností Stehlík podporu.

„Byl jsem mnohokrát svědkem, kdy pan Stehlík přijel v uniformě do zapadlé vísky a místní lidé byli velmi hrdí a šťastní, protože často byli oni sami nebo jejich rodiče vězněni, pak byli zapomenuti a to, že si jich někdo všimne, že tam přijede jako reprezentant české armády, berou jako poctu a satisfakci,“ sdělil Navara. 

Zídek oponoval, že veteránů druhého a třetího odboje je dohromady několik stovek. „Je to skupina, která není dominantní. Jde o veterány novodobé, po roce 1989,“ podotkl a upozornil, že lidé z ministerstva Stehlíkovi vyčítají, že jeho odbor o tyto lidi náležitě nepečuje.

„I pro novodobé veterány je potřeba udržovat tradice, na které by oni měli navazovat. Myslím si, že je to jedna z významných rolí člověka, který stojí v čele tohoto odboru,“ domnívá se Navara. A Stehlík podle něj tuto role naplňuje.