Metnar zváží budoucnost šéfa odboru válečných veteránů Stehlíka. Výbor doporučil jeho setrvání ve funkci

Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) zváží budoucnost ředitele odboru válečných veteránů Eduarda Stehlíka, který by měl v armádě do konce roku skončit. Nevyloučil ani revizi návrhu. Rozhodnout chce v nejbližší době. Stehlíkovi ke konci roku končí vojenský závazek, ministerstvo nepočítalo s jeho prodloužením.

Změna v čele odboru pro válečné veterány je součásti změny systemizace, kterou by se měla vláda zabývat do konce roku. Pozice šéfa odboru by se měla změnit v post pro civilistu, nikoliv pro vojáka.

Metnar na jednání sněmovního výboru pro obranu řekl, že řešení Stehlíkovy budoucnosti převzal a ještě definitivně nerozhodl. Poslancům, kteří se většinově v diskusi stavěli za Stehlíkovo setrvání, řekl, že si jejich názory rád vyslechne a možná budou vodítkem k rozhodnutí, které učiní.

Stehlíka se zastal i premiér

Eduard Stehlík stojí v čele odboru od roku 2014. Minulý týden informoval, že mu neprodloužili závazek, a na konci roku proto skončí. Po přesunu funkce ředitele do civilní tabulky se může přihlásit do nového výběrového řízení. To však nepředpokládá, protože je přesvědčen, že v čele odboru má být voják: uniforma mu podle něj otevírá lepší možnosti při jednání s vojáky.

Metnar označil Stehlíka za výborného historika. Motivace ke změně podle něj vycházela ze zkušeností policie, kde podobnou pozici také zastává civilista. Na Stehlíkovu podporu vystoupilo v minulých dnech několik politiků včetně premiéra Andreje Babiše (ANO).

Šlechtová navrhla usnesení

Otázka vedení odboru na výboru vyvolala živou diskusi. Předsedkyně Jana Černochová (ODS) se vyslovila pro to, aby odbor vedl voják. Srovnání se zkušenostmi s policií odmítla. Opoziční poslanec Jan Bartošek (KDU-ČSL) poznamenal, že Stehlíkovým odchodem by armáda ztratila jednu ze zásadních tváří, jež pomohla její popularizaci.

Podle poslance Radovana Vícha (SPD) Stehlík za dobu svého působení v čele odboru dosáhl stropu své odbornosti a měl by být povýšen, najde-li pro něj armáda místo. Na jeho místo by měli přijít noví plukovníci.

Poslankyně a bývalá ministryně obrany Karla Šlechtová (za ANO) navrhla usnesení, které doporučilo ministrovi neměnit systemizaci odboru ani personální obsazení vedení. Usnesení podpořilo devět poslanců, tři se hlasování zdrželi.