Pavel se zúčastnil jednání Bezpečnostní rady státu. Jeho zkušenosti ve vedení armády jsou přínosem, řekl Fiala

Brífink po jednání Bezpečnostní rady státu (zdroj: ČT24)

Prezident Petr Pavel se ve středu poprvé ve funkci účastnil jednání Bezpečnostní rady státu (BRS). Neplánuje tam však docházet pravidelně, dorazit chce vždy na projednávání témat, která vyžadují jeho účast, řekl novinářům. Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil, že se Pavel zasedání zúčastnil. Míní, že i vzhledem k jeho minulosti ve vrcholných funkcích v české armádě a NATO jsou jeho zkušenosti pro rozhodování rady přínosem.

„Jsem zastáncem toho, aby klíčoví představitelé státu spolupracovali a abychom se také dokázali shodnout na základních parametrech směřování naší země,“ uvedl na tiskové konferenci premiér. Dodal, že právě bezpečnostní politika je v současné době stále důležitější. 

Pavel podotkl, že považuje za důležitou koordinaci mezi hlavními činiteli. „Důležité je mít informace z první ruky. Netýká se to pouze armády, policie, vězeňské služby nebo hasičů a prolíná se všemi oblastmi,“ uvedl.

Pokládá také za důležité, aby se prezident účastnil alespoň některých jednání Bezpečnostní rady státu, kde se řeší do detailu například záležitosti spojené s bezpečností energetiky nebo zdravotnictví či s migrací. „Pokud máme řešit bezpečnost komplexně, je nutné, abychom jí porozuměli a přijímali koordinovaná řešení,“ řekl.

Pavel přišel hned na první jednání po své březnové inauguraci. Jeho předchůdce Miloš Zeman na schůze rady v posledních letech nedocházel. „Je to první jednání asi po osmi letech, kterého se prezident zúčastnil. Nebude nutné, abych se účastnil každého jednání, ale kdykoliv uvidím, že jsou témata, která by si vyžadovala mou účast, rád se jednání zúčastním,“ uvedl Pavel.

Premiér ocenil Pavlovu přítomnost. Jeho pracovní zkušenosti znamenají pro rozhodování BRS velký přínos, doplnil Fiala. Vzhledem k utajení bodů nechtěl upřesnit, čím se rada zabývala. Zmínil otázky vnitřní bezpečnosti či dlouhodobou stabilitu policejního sboru nebo vězeňské služby.

Pavel se setkal i s Řehkou

Pavel se ve středu dopoledne setkal také s náčelníkem generálního štábu Karlem Řehkou. Jednali o modernizaci české armády nebo o jejím financování. 

„Hlavně jsem se přijel poinformovat o aktuálním stavu armády, stavu modernizace, projektů, které jsou v běhu a které jsou připravované, stavu financování těchto projektů, ale pak také bezpečnostní situaci, především s ohledem na plánovanou a připravovanou návštěvu na Ukrajině,“ řekl Pavel po konci schůzky. Na Ukrajinu by se měl podle dřívějšího vyjádření vypravit během dubna.

Pavel také řekl, že v souvislosti s válkou na Ukrajině mluvil s vedením armády o tom, co už bylo Ukrajině dodáno, co ještě tato země požaduje a co z toho má Česko k dispozici. „Čím jsme schopni přispět jak z hlediska materiálu, techniky, tak třeba i výcviku ukrajinských vojáků,“ dodal.