Nový test pomáhá odhalovat více případů nákazy virem HPV, který způsobuje rakovinu děložního hrdla

Události ČT: Nový test pomáhá odhalovat více případů nákazy virem HPV (zdroj: ČT24)

Lékařům se daří odhalovat víc těžkých přednádorových stadií děložního čípku, vyplývá to ze studie zaměřené na genetické testování, která nyní skončila. Nová metoda doplní tradiční cytologické vyšetření u žen nad třicet let věku. Podle odborné společnosti jde o klíčový pokrok v prevenci před závažnou nemocí, kterou způsobuje virus HPV (human papillomavirus, česky lidský papilomavirus).

Před rokem si léčbou děložního čípku prošla Nikola Kapnisti a nedávno se jí narodilo dítě. Zásadní roli v léčbě sehrál genetický test, který dostala jako benefit v práci. „Kdybych tento test nedostala, tak bych nezjistila, že je se mnou něco v nepořádku. Bůhví, co by se stalo,“ uvedla.

Nikola na prohlídky sice chodila a byla bez potíží. Nová metoda s názvem HPV DNA se ale tehdy teprve zaváděla do praxe. Na základě tohoto vyšetření se u ní prokázala přítomnost viru. Právě genetický test dokáže odhalit hned několik nebezpečných virů.

„HPV metoda je velice senzitivní test, zatímco cytologie je specifický test. Nám připadá ideální kombinace těchto metod,“ uvedla lékařka a ředitelka laboratoří AeskuLab Patologie Markéta Trnková.

Velkou výhodou také je, že pokud je genetický test negativní, žena má tři roky téměř jistotu, že neonemocní rakovinou děložního hrdla. Takové zjištění přinesla čtyřletá studie. „Selektuje nám to pacientky, kterým bychom měli věnovat větší pozornost, přítomnost viru neznamená onemocnění,“ upozornil gynekolog z G-Centra Olomouc Aleš Skřivánek.

Prevence je základ, říkají odborníci

Ročně onemocní až 900 žen, čtyři stovky z nich zemřou. V mnoha případech by přitom šlo takovému závěru nemoci předejít. „Už čtyřikrát častěji jsme diagnostikovali v prvním kole závažné přednádorové změny. Ta skupina žen se najednou stala skupinou, které jsou méně rizikové,“ uvedl lékař Gynekologicko-porodnické kliniky 1. Lékařské fakulty Karlovy univerzity a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Jiří Sláma. 

Test hradí pojišťovny ženám ve věku 35 a 45 let. Odborníci by byli rádi, kdyby se skupina rozšířila i o pacientky ve věku 55 let. „Díky tomu se odchytí ženy ve vyšším věku, které by přestaly chodit ke gynekologovi, protože odrodily a už nepotřebují antikoncepci,“ řekla Trnková. Než se z nákazy vyvine rakovina děložního hrdla, může uběhnout i patnáct let.