Prevence je v léčbě rakoviny děložního čípku klíčová, vzkazují lékaři

Události: Část žen zanedbává prevenci rakoviny děložního čípku (zdroj: ČT24)

Včasná diagnóza pomáhá k úspěchům v léčbě rakoviny děložního čípku. Umožňují ji i speciální testy. U žen v pětatřiceti a v pětačtyřiceti letech je nově hradí pojišťovny, u starších ale ne. Gynekologové přitom upozorňují, že právě po padesátce přestávají pacientky na prevenci chodit. Nádor tak odhalí až v pokročilé fázi.

Herečce Jitce Sedláčkové gynekologické vyšetření odhalilo rakovinu děložního čípku v počátečním stadiu. „Dostala jsem hrozný strach, protože synovi bylo pět let. Pan doktor mi tehdy řekl, ať nebrečím, že na můj nález se otevírá šampaňské. Že mám být šťastná, že je to toto stadium,“ vzpomínala.

Nabitý kalendář šel okamžitě stranou. Už za tři dny ležela na operačním sále. Rozhodla se pro razantnější zákrok. Za cenu toho, že už nebude mít další děti. „Abych byla živá maminka jednoho dítěte, a ne mrtvá maminka třeba dvou dětí,“ zdůvodnila.

Rakovinu děložního hrdla způsobuje virus HPV, s nímž se v průběhu života setká až osmdesát procent lidí. Většinou si s ním poradí imunitní systém, v desetině případů ale ne. Postupující infekce v oblasti čípku se pak časem přemění v nádor.

V raném stádiu je šance na přezití vysoká

„Rakovina děložního čípku je unikátní v tom, že by teoreticky nemusela vůbec existovat. Máme očkování a jsme schopni to onemocnění zajistit ve fázi předrakovinové. Mikroskopická stádia mají excelentí prognózu, přežití prakticky stoprocentní. Pokročilá stádia šance na přežití velmi omezené,“ vysvětlil vedoucí lékař z Onkogynekologického centra 1. lékařské fakulty University Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Jiří Sláma.

Úmrtnost na rakovinu děložního čípku v Česku strmě roste u pacientek starších padesáti let. Právě v této věkové kategorii chodí na pravidelné prohlídky jen třetina žen. „Ženy často přestávají chodit v období po přechodu. Zejména ty, které nemají sexuálního partnera, nežijí sexuálním životem nebo mají pocit, že už nemají žádné potíže,“ přiblížil vedoucí lékař olomouckého G-centra Aleš Skřivánek.

Zdánlivý dojem toho, že žena nemá žádný problém, potvrzuje i Sedláčková. „Rakovina děložního čípku je velmi plíživá. Nehlásí se, nebolí, ale může dopadnout fatálně. Je mnoho žen mého věku, které zbytečně musí odejít z tohoto života,“ řekla. Ona sama se úplně vyléčila. Dál ale chodí na pravidelné kontroly. Totéž radí svým vrstevnicím.