Nové testy snáz odhalí hrozící rakovinu děložního čípku. Ženy se testují málo

Události: Nové testy na HPV (zdroj: ČT24)

Rakovinou děložního čípku každý rok v Česku onemocní asi 800 žen. Přes 400 jich ročně umírá. Nemoci způsobené lidským papilomavirem (HPV) se přitom dá předcházet včasným zachycením. Na preventivní vyšetření však chodí málo žen. Zlepšit tuto situaci by mohl nový druh testů. Jednou z jeho výhod je, že by se mohl provádět v řidších intervalech.

Problémy na čípku se dají odhalit dvěma způsoby. Dosud nejběžnějším vyšetřením je cytologie. Odborníci teď provádějí studii prověřující nový způsob, totiž genetické testování na přítomnost DNA rizikových mutací HPV. To je podle dosavadních výsledků studie daleko přesnější.

„Ve srovnání se standardním cytologickým stěrem je citlivější minimálně o 30 procent,“ vysvětluje vedoucí Onkologického oddělení Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Jiří Sláma.

Podle něj má nové vyšetření ještě jednu výhodu. Stačilo by na něj přijít jen jednou za tři až pět let, což by mohlo zvýšit podíl vyšetřených žen. Ten je v Česku ve srovnání s vyspělými státy malý, i když roste. „Podařilo se výrazně zvýšit procento žen, které chodí na prevenci. Začátkem roku 2000 jich bylo kolem 30 procent, dnes je jich 60 procent,“ říká předseda České gynekologické a porodnické společnosti Vladimír Dvořák.

To je však stále velmi málo a kvůli tomu je podle gynekologa Slámy v Česku dvojnásobný počet nových případů proti západní Evropě. Na preventivní vyšetření na HPV starou metodou mají přitom ženy při preventivní prohlídce u gynekologa nárok zdarma.

Novou metodu zatím pojišťovny hradí pouze rizikovým ženám, ostatní za vyšetření platí kolem tisíce korun. Pokud se přesnost DNA testu potvrdí i v druhém kole klinické studie, chtějí lékaři iniciovat změnu preventivních vyšetření v Česku.

Vyšetření je důležité, protože u většiny žen je díky včasnému zjištění potíží možné preventivně odstranit poškozenou tkáň a úplně zabránit vzniku nádoru. Preventivní prohlídky jsou podle odborníků nezbytné, protože v počátečních stádiích nemá nemoc příznaky. Nejvíc nemocných je ve věku od 35 let, nevyhýbá se ale ani ženám nad 50 let, které často gynekologa vůbec nenavštěvují.

Proti HPV je dostupné také očkování, proočkovanost dívek je v Česku asi 50 procent. Od letošního roku je z veřejného zdravotního pojištění hrazené také třináctiletým chlapcům. Muži totiž mohou HPV na ženy přenášet při sexu a sami se mohou stát jeho obětí. Způsobuje také rakovinu konečníku nebo hrdla.