Proti HPV už se mohou očkovat i chlapci. Vakcínu jim stejně jako dívkám proplatí pojišťovna

Od ledna začaly platit změny v očkovacím kalendáři. Nově zdravotní pojišťovny hradí například i očkování proti papilomaviru rovněž chlapcům ve věku 13 let. Dosud ho hradily pojišťovny jen u dospívajících dívek. Vir může vést například k rakovině děložního čípku.

Čeští lékaři po hrazení vakcín proti vysoce rizikovým lidským papilomavirům (HPV) i pro chlapce volali už několik let, běžné je například v Rakousku nebo Austrálii – zde je proočkováno osmdesát procent ročníku dvanáctiletých.

„HPV je nejčastější pohlavně přenosnou chorobou. A k prevenci jsou potřeba oba, muž i žena. Proto je očkování chlapců smysluplné. Nejde jen o prevenci rakoviny děložního čípku, ale i dalších onemocnění, například nádoru penisu, hlavy nebo krku,“ přivítala nové opatření Petra Tesařová z Onkologické kliniky 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Pevný očkovací kalendář zatím není připravený, lékaři ale předpokládají, že se bude podobat tomu, jaký platí pro dívky. Ty dostávají před 15. rokem dvě dávky vakcíny, později tři. „Ukazuje se, že prevence onkologických onemocnění začíná už v dětství. U třináctiletých dětí přemýšlíme o tom, jak je ochránit v budoucnu,“ zdůraznila Tesařová.

Za pravdu jí dávají i mezinárodní statistiky. Podle Světové zdravotnické organizace je je epidemie HPV závažnější než HIV, protože se s ní – jako s nejčastější sexuálně přenosnou infekci – setká za život až 80 procent lidí.

Na prevenci musí být dva, proto má smysl proti HPV očkovat i chlapce, říká lékařka (zdroj: ČT24)

Očkování v pravý čas – před startem sexuálního života

Očkování u dětí se ještě před 15. rokem doporučuje právě proto, že v té době by ještě neměly začínat se sexuálním životem a virem se proto nemohly nakazit. Riziko nakažení virem, který z někoho udělá přenašeče a jinému může způsobit i rakovinu, se zvyšuje nezodpovědným sexuálním chováním. Pravděpodobnost nakažení zvyšuje i orální sex. Aktuální proočkovanost dívek se pohybuje mezi 60 a 80 procenty a v současnosti mírně klesá.

„Obecně je očkování kontroverzní. Objevují se informace o tom, že má očkování negativní účinky a my lékaři musíme dokazovat, že to tak není,“ postěžovala si lékařka. Očkování dívek i chlapců je dobrovolné, například VZP plně hradí pouze vakcínu Cervarix a doplatek pro jinou vakcínu vyjde podle Tesařové na šest až osm tisíc korun.

Jak dlouho očkování dokáže dívky a chlapce ochránit, zatím není jisté. Podle Tesařové se očekává, že bude funkční zhruba deset let. Další odhady jsou podle ní předčasné, protože s očkováním se začalo teprve v roce 2006. 

„Zda je léčba bezpečná a nemá vedlejší účinky, nám nejlépe ukáže čas. Australská studie ukázala, že prevence smysl má, ubylo přednádorových stádií a vedlejších účinků bylo minimum,“ dodala lékařka.

Virus řady nebezpečí

Virus HPV je nejčastěji spojován se vznikem nádoru děložního hrdla, tyto případy lékaři ročně diagnostikují u 3800 žen, 400 na onemocnění umírá. Podle Jana Klozara z Kliniky ORL a chirurgie hlavy a krku v pražské Nemocnici Motol v posledních přibližně dvaceti letech roste počet nádorů mandlí a kořenu jazyka. „Zatímco dosud postihovaly lidi staršího věku, kteří kouřili a pili alkohol, nyní se objevují čím dál více i u lidí mladších, nekuřáků,“ vysvětlil Klozar.

Virus způsobuje i rakovinu penisu a vědci zkoumají jeho souvislost s rakovinou konečníku. Nejčastějším důsledkem nakažení HPV jsou genitální bradavice, které tvoří shluky kolem genitálií nebo řitního otvoru. Odstraňují se operativně nebo laserem, ale často se vrací.