Návrh na odvolání Pekarové Adamové je gesto, řekl Vondráček. Jen neschopnost zaujmout jinak, míní politička

OVM 1. část: Střety koalice s opozicí (zdroj: ČT24)

Opoziční návrh na odvolání předsedkyně sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) pokládá její předchůdce ve funkci Radek Vondráček (ANO) za politické gesto. Opozice si je vzhledem k rozložení sil v dolní komoře podle něho vědoma toho, že neuspěje. Pekarová Adamová vidí za postupem opozice její neschopnost zaujmout veřejnost. Oba politici debatovali v Otázkách Václava Moravce. Návrhem na odvolání předsedkyně by se poslanci mohli zabývat na schůzi, která začne 4. dubna.

„Sněmovní aritmetika je v podstatě neúprosná, jednoduchá. My víme, že na to nemáme hlasy, takže je to určité politické gesto. A teď jde o to, jak si to druhá strana vezme. Přece jenom na tom něco je a něco by se mohlo změnit,“ prohlásil Vondráček. Přiznal také, že s podpisem hodně váhal.

Vztah předsedy sněmovny a opozice je podle něj relevantním ukazatelem toho, jak kdo dobře vykonává svou funkci. „Jako představitel opozice mám intezivní pocit, že zcela nepokrytě jste součástí ohybání jednacího řádu, který zažíváme v Poslanecké sněmovně, a bohužel vždycky předseda nese odpovědnost,“ dodal Vondráček.

Opozici vadí zejména postup Pekarové Adamové při sněmovním schvalování snížení červnové valorizace důchodů. Při řízení schůze provázené rozsáhlými obstrukcemi stranila podle opozičních zástupců v některých případech vládnímu táboru. „Cítíme, že paní předsedkyně má stranické tričko,“ poznamenal Vondráček, který nyní vede ve sněmovně ústavně-právní výbor. 

Obstrukce se nesmí stát destrukcí

Vypjatá atmosféra vyvrcholila ve sněmovně při schvalování penzijní novely potom, co vládní tábor prosadil omezení řečnické doby i pro řečníky s přednostním právem. Předseda ANO Andrej Babiš rozhodnutí odmítl dvakrát respektovat a odmítl opustit řečniště. Opoziční představitelé viní Pekarovou Adamovou z toho, že odmítla svolat širší vedení sněmovny, aby situaci vyřešilo, a učinila tak údajně až z podnětu premiéra Petra Fialy (ODS).

„Opozice v tomto případě záměrně hází svoji neschopnost zaujmout jinak než takovými radikálními kroky na mě,“ reagovala Pekarová Adamová. Opoziční ANO a SPD obvinila z toho, že nebojují s koalicí, ale mezi sebou. Babiš podle ní odmítal opustit řečniště kvůli tomu, že předtím nebyl schopen porazit lídra SPD Tomia Okamuru v délce vystoupení. Pekarová Adamová také zdůraznila, že opoziční obstrukce ve sněmovně nesmí přesáhnout takovou míru, aby se staly destrukcí.

Ze členů vedení dolní komory naposledy čelil návrhu na odvolání Okamura, a to v minulém volebním období, kdy byl místopředsedou. Předseda SPD tehdy čelil kritice kvůli svým výrokům o koncentračním táboře pro Romy v Letech u Písku. Dolní komora ho z funkce místopředsedy sněmovny v březnu 2018 neodvolala, když neschválila návrh programu příslušné mimořádné schůze. Nepodpořili jej tehdy poslanci SPD, KSČM a drtivá většina zástupců ANO.