Nákupy v době koronaviru má posoudit NKÚ, nikoli vyšetřovací komise, míní Okamura

Tomio Okamura v Interview ČT24: „Stát má plán řešení toho, když spadne na státní úřady letadlo, ale na řešení pandemií ne.“ (zdroj: ČT24)

Parlamentní vyšetřovací komise, která by se zabývala postupem vlády po vypuknutí koronavirové pandemie, nejspíše nevznikne. Vládní strany daly najevo, že o ni nestojí, podobně smýšlejí také komunisté, ale i SPD. Její předseda Tomio Okamura řekl v Interview ČT24, že ekonomické věci řádně posoudí Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) a k debatě o politických věcech není komise potřeba.

Poslanci se ve čtvrtek před interpelacemi sešli k mimořádné schůzi, o jejíž svolání požádaly dvě nejsilnější opoziční strany – ODS a Piráti. O zřízení vyšetřovací komise, která by se postupem vlády v době pandemie zabývala, sice poslanci teprve budou hlasovat v příštím týdnu, ale pokud se nestane nic mimořádného, nejspíše nevznikne – proti jsou vládní strany, komunisté i SPD.

Podle Tomia Okamury by nemělo zřízení komise smysl. „Vyšetřovací komise na návrh TOP 09 nikdy nic nevyšetřila a byla to jenom mediální exhibice. Byly to jenom nadávky a invektivy. Pan Kalousek nebo paní Pekarová nejsou odborníci na vyšetřování miliardových státních zakázek. K tomu máme určený nezávislý státní úřad,“ řekl.

Před dalšími diskusemi proto chce znát závěry Nejvyššího kontrolního úřadu. „Nechme je to zkontrolovat, na základě toho pojďme v klidu udělat seriózní analýzu toho, jak se nám podařilo pandemii zvládnout. Je důležité, abychom všichni spolupracovali a byli konstruktivní, protože cílem musí být ochrana životů a zdraví občanů. Ne politické exhibice nebo politikaření,“ uvedl Tomio Okamura.

NKÚ zatím zařadil kontrolu centrálních nákupů zdravotnického materiálu a dalšího vybavení do svého plánu kontrol. Komise by podle Okamury jeho práci nemohla nahradit. „Poslanecká sněmovna nemá aparát, nemá auditory, nemá na ně ani vyčleněné prostředky,“ poukázal.

Na některé nedostatky, které se v uplynulých měsících objevily, však šéf SPD sám poukazuje. V Interview ČT24 se zmínil o potřebě pozměnit pandemický plán. „Plán pro řešení pandemií v České republice vlastně nebyl. Proto v případě koronaviru není ani jasno, zda to byla pandemie, nebo ne. My máme jasná čísla a kritéria pro chřipku, ale ne pro koronavirus,“ uvedl.

Vláda podle něj také dostatečně nereagovala na upozornění, která dostala ohledně zásob zdravotnického materiálu. „Už v lednu říkal Státní zdravotní ústav, že nám hrozí koronavirus, už v lednu upozorňoval na nedostatek zdravotních pomůcek. Vláda měsíc zaspala a pochybila. Ve sněmovně jsme to řešili a vláda ani neumožnila diskusi na toto téma. Potom došlo k prodlevě a nedostatku,“ míní.

Výhrady má předseda SPD i k některým krokům, které vláda činí v souvislosti s ekonomickou krizí, jež přichází po koronavirovém útlumu, kritický je ale především ke způsobu, kterým chce členským státům pomoci Evropská unie. „Nejvíce mají dostat všechny jiné státy, jen ne Česká republika, která zároveň bude ručit za úvěry i státům jako Řecko, Itálie, Španělsko, které jsou v ekonomické krizi dlouhodobě, v podstatě by dávno zkrachovaly. A my za ně budeme ručit,“ nelíbí se Tomiu Okamurovi.